Energieffektivisering av din villa - från små till stora åtgärder!

 

Det finns många både små och stora åtgärder man kan göra för att göra sitt hem mer energieffektivt, speciellt om du bor i en villa. Elpriset är på rekordnivåer och ser ut att bli ännu högre i vinter. Som tur är finns det många saker du kan göra för att minska mängden el ditt hem använder genom energieffektivisering, eller som det också ofta kallas, energirenovering. En bra investering både för din elräkning och värdet på ditt hem! Många åtgärder gör inte bara ditt hus mer energieffektivt utan har också andra positiva effekter så som bättre inomhusluft, jämn temperatur och är bättre för miljön.

 

Nedan går vi igenom små till stora uppgraderingar för hur du kan energieffektivisera din villa för att minska hur mycket el du behöver. Alla dessa passar utmärkt för en villa eller ett radhus och en del passar även för lägenhet. 

 

Vill du ha hjälp? Prata med ett proffs på Dryft om energieffektivisering av din bostad

Täta fönster och dörrar för att energieffektivisera huset

Uppvärmning av en villa är en energislukare och att täta fönster och dörrar är en snabb och kostnadseffektiv åtgärd som gör din villa mer energieffektiv genom att både minskar elanvändningen och kan göra trivsel inom hus bättre då det även isolerar mot ljud utifrån.


Kyla tar sig in i hemmet där det är dåligt isolerat, men också där uteluften letar sig in genom springor, ofta vid otäta fönster och dörrar. Utöver kyla så kan det skapa ett kalldrag som är obehagligt. Nya tätningslister i gummi i de öppningsbara delarna av fönster och dörrar brukar vara en snabb och väldigt kostnadseffektiv åtgärd som gör stor skillnad för att få ett mer energieffektivt hem. Det är dock viktigt att tänka på att om du har självdrag som ventilation så kan för täta fönster och dörrar leda till sämre ventilation - men det är lätt åtgärdat med ventiler eller, ännu bättre, uppgradering av ventilationen till ett bättre och mer energieffektivt ventilationssystem.

 

Om du har ett äldre fönster så är ofta karmen och glaset dåligt isolerat. Att täta dem med tätningslister hjälper för att göra dem tätare, men det kan också vara en bra ide att byta till nya treglasfönster. Nya fina fönster ger inte bara bättre värmeisolering, dvs lågt U-värde, utan också bättre ljudisolering.

 

Har du fönster eller dörrar som ska tätas innan vintern? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Spara el med smart belysning och energikoll

 

Om du har energieffektiva lampor så är belysningen en mindre del av elförbrukningen i ett hem, men många bäckar små! Utöver att spara el med att styra din belysning smart så har smart styrning andra fördelar för ett trivsamt liv. Med Wiser smarta hem system kan du styra dels din belysning men även allt annat i ditt hem direkt i mobilen. Till exempel släcka hela huset med ett knapptryck när du går hemifrån eller ställa in så den automatiskt tänder/släcker olika lampor vid olika tider. En till smidig funktion är ljusscenarion för olika tillfällen i livet, till exempel en ljussättning vid middag, en annan vid TV-myset och en annan när barnen kommer hem från skolan. Kopplat till ditt wifi kan du även styra på distans. 

 

Med Smart hem med Wiser kan du styra det mesta och mäta din elförbrukning. Med Wiser Energikoll får du även koll på ditt hems elförbrukning och personliga råd kring hur du kan minska kostnaderna - direkt i mobilen! 

 

Vill du ha Wiser Energikoll eller fler smarta hem system i ditt hem? Kontakta oss!

Laddbox till elbilen

< style="margin-bottom: 12px" class="h4 ">

Laddbox

Elbil när elpriserna är så höga? Ja! Elpriserna är inte höga över hela dygnet utan brukar gå ner en del på natten. När elpriserna under dagen sprungit iväg mot 10 kr/kWh så har det under nätterna ändå varit nere på under 50 öre/kWh. Genom att ställa in laddningen av elbilen till natten så kommer man undan mycket billigare med elbil jämfört med bensin/diesel, även i dessa tider med höga elpriser. På så sätt kan du energieffektivisera genom att vara smart med hur du laddar. Med lastbalansering till laddboxen kan du styra laddningen och därtill få många ytterligare fördelar som beskrivs djupare i stycket om lastbalansering. Det finns många olika laddboxar att välja på med olika tillval och uppgraderingar. På Dryft säljer vi de populära märkena från bland annat Easee och Charge Amps där du med säkerhet hittar en laddbox som passar dig. Vet du vilken laddbox du vill ha eller skulle vilja få rådgivning?

Boka installation eller videomöte

Lastbalansering

Att elpriserna är höga för den el du använder är bara halva sanningen. Priset påverkas också baserat på hur och när du använder el och som en del av ett energieffektivt hus är det då viktigt att inte bara minska sin elkonsumtion utan också använda elen smart. De flesta vet att elpriset varierar mycket över dygnet och är högre på dagen när många använder el och lägre på nätterna. Men vad som inte är lika känt är så kallade "effekttoppar". Din effekttopp är när du vid ett och samma tillfälle använder mest el. Ofta är det när middag lagas, tvätt/torkmaskinen snurrar, värmesystemet kör för fullt och elbilen laddas efter dagens körning. Detta sammanfaller ofta samtidigt för alla människor i samhället och är då den tiden som elbolagen har svårast att få fram tillräckligt med el till alla. Om ditt hushåll har höga effekttoppar så har många elbolag börjat ta extra betalt, en så kallad effektavgift, men om du istället är ett hushåll med jämnare elkonsumtion kommer du billigare undan.

Boka videomöte

Lastbalansering

Med en lastbalanserare i ditt elsystem jämnas elförbrukningen ut genom att de mindre kritiska elanvändarna i ditt hushåll begränsas till när elförbrukningen minskat i hushållet. Till exempel kan laddboxen eller el-elementen begränsas till att istället köras senare och på sätt minska effekttopparna. Med en lastbalanserare kan du också ha en mindre huvudsäkring vilket sparar mycket pengar i avgifter. Detta tycker vi därför är en självklar del av åtgärder för att energieffektivisera villan genom energirenovering. Men en lastbalanserare är bra för mer än bara balansering av ditt elsystem utan du kan också schemalägga till exempel laddningen av elbilen mitt i natten när elen är billigare. Därtill fungerar lastbalanseraren bra tillsammans med solceller då den känner av både el in och ut ur ditt elsystem. Här kan du läsa mer om lastbalansering och speciellt varför det är en så bra ide att kombinera med en laddbox

Läs mer om lastbalansering

FTX och mini-FTX för energieffektiv ventilation i huset

Det vanliga man tänker på för att få fräsch luft inne är att vädra. Problemet med det är att om det är kallt ute så kommer du också släppa ut värme, värme som är dyr att producera med den värmekälla som du har i din bostad. Därför är ett energieffektivt ventilationssystem viktigt för att få ditt hus både energieffektivt och samtidigt ha bra luftkvalitet.

 

Detta kan man lösa med ett smart ventilationssystem som kallas FTX, vilket är mekanisk från och tilluft med värmeåtervinning. Ett FTX system är ett ventilationssystem som styr mängden friskluft in i ditt hem samtidigt som den för över värmen i den gamla luften till den nya fräscha luften på väg in. Riktigt smart och väldigt energieffektivt! Ett bra FTX kan återvinna ca 75-90% av värmen! Med en sån bra värmeåtervinning minskar du behovet av uppvärmning samtidigt som du får mycket bättre kvalitet på inomhusluften. Har du självdragsventilation i huset så kan det tätas och helt ersättas av FTX-ventilationen.

 

Problemet är att ett vanligt FTX-system är dyrt och kräver mycket rördragningar. Vid nybygge eller en stor renovering är det en bra ide men för ett redan byggt hus som inte står inför en större renovering blir installationen dyr och det kan vara svårt att gömma alla rördragningar. Där kommer mini-FTX in i bilden! Mini-FTX är små smarta system som inte är så dyra och installationen är enkel och smidig. Systemet har inte komplicerade rördragningar utan sätts bara genom fasaden likt en badrumsfläkt. Skillnaden är att den har värmeväxling i sig och monteras i par på motsatta sidor av huset. En blåser ut och lagrar värmen medan den andra blåser in, och byter sedan riktning för att föra tillbaka värmen till den nya luften. Smart och kostnadseffektiv åtgärd för att energieffektivisera din villa.

 

Vill du installera ett mini-FTX i ditt hem? Boka kostnadsfritt videomöte med ett proffs på Dryft så hjälper vi dig! 

Boka videomöte

Energieffektivare uppvärmning av villa

Energieffektiv uppvärmning är hjärtat av en energieffektiv villa! Värme och varmvatten är ofta 80% av energibehovet i en villa och det är därför viktigt att uppvärmningen av villan samt varmvattnet görs energieffektivt. Det finns många olika värmesystem såsom direktverkande el, luftvärmepump och bergvärmepump. Framförallt uppvärmning med direktverkande el kan bli mycket dyrt i dessa tider av höga elpriser. 

Smarta el-element

Är ditt värmesystem direktverkande el så har du troligen el-element. Till skillnad från luftvärmepump och bergvärme där du får mer värmeenergi ut än elen som används så får du med direktverkande el samma mängd värmeenergi som el som används. Det gäller då att göra användningen så smart som möjligt för att få ett så energieffektivt hus som möjligt även fast det har direktverkande el. Med nya smarta effektiva el-element kan man styra uppvärmningen till när du är hemma eller till tider på dygnet när priser oftast är lägre. Till exempel så är priserna även i dessa tider med 10 kr/kwh under dagen nere under 50 öre/kwh under nätterna. Placeringen är också viktig för att få bästa värmespridning och ett skönt inomhusklimat. Boka ett kostnadsfritt videomöte med en elektriker på Dryft så tar vi oss tillsammans en titt på vad nya el-element kan göra för dig!

Boka videomöte

Luftvärmepump

En luftvärmepump har en ute och en innedel. Utedelen är en fläkt som samlar in värme från luften (även i kall luft finns det värme), koncentrerar den och skickar in den till innerdelen. Innedelen för sen vidare värmen till antingen luften (kallas luft-luftvärmepump) eller vattnet (kallas luft-vattenvärmepump) beroende på vilket värmesystem du har. Med en värmepump kan man få ut 5 gånger så mycket energi som vad man stoppar in. Med andra ord, för 1 kWh el får du ut upp till 5 kWh energi för uppvärmning. Mycket välkommet i dessa tider med höga elpriser och därmed en naturlig del vid energieffekivisering av en villa. Enda som trumfar en luftvärmepump är en bergvärmepump som är energieffektivare vid kalla temperaturer. Luftvärmepump kan också användas som ett komplement till direktverkande el, speciellt i öppna planlösningar där luften kan sprida sig, och kan användas som skön AC på sommaren.

Bergvärme

Läs mer om hur bergvärme fungerar En bergvärmepump funkar likt en luftvärmepump men istället för att samla värme från uteluften så hämtar den värmen från berggrunden, och är en lite större investering. Med en bergvärmepump slipper man den kanske inte alltid så snygga utedelen av och istället borras långa hål ner i berggrunden. Bergvärme är likt värmepump väldigt energieffektiv. Under vintern brukar bergvärme vara effektivare än luftvärmepumpen då den hämtar energin från berggrunden som håller året runt en temperatur på ca 7 grader, medans luftvärmepumpen får kämpa lite extra att få ut energin från luften när det är som kallast under vintern. Vill du energieffektivisera villan ordentligt och du har en berggrund under huset som passar så är bergvärme att rekommendera för att uppnå maximal energieffektivitet genom energirenoveringen.

Du ska renovera hemmet eller ska skaffa laddbox

När du ska renovera ditt hem är det bra att passa på att uppgradera även elsystemet i hemmet, där elcentralen är hjärtat. Ofta sitter en stort proppskåp i hallen på äldre lägenheter och en mindre ny elcentral hade synts betydligt mindre. Bor du i hus och funderar på att skaffa elbil med laddbox, då är det en bra ide att byta till en modern elcentral som bättre lämpar sig för installationen och belastningen av laddboxen.

Energieffektivisering genom att byta fönster och dörrar

För att energieffektivisera ett hus behövs både uppvärmningssystemet vara energieffektivt men också skalet på huset så det håller inne värmen bra. Äldre fönster och ytterdörrar är ofta dåligt isolerade och kan ha springor. Ett sätt att se att fönstren är dåligt isolerade är att det blir kondens på insidan av fönster när det är fuktigt inomhus. Att byta till nya täta och energieffektiva fönster och ytterdörrar kan därmed gör stor skillnad på uppvärmningen av din bostad. En bonus är att de också är bättre ljudisolerande och kan ge ditt hus nytt liv med fina fönster och ytterdörrar.

 

Vi har ett stort utbud av dörrar och fönster i alla prisklasser! Kontakta oss så hjälper vi dig!

Kontakta oss

Isolering av fasad, vind och tak

Isolera vinden eller taket för ett energieffektivt hus

Värme stiger och taket är därför det viktigaste stället att ha bra isolering - på samma sätt som en mössa kan göra underverk på vintern även om du har övrigt tunna kläder. Att isolera vinden och/eller taket är därför en viktig åtgärd vid energieffektivisering av ett hus. Man kan isolera taket på insidan eller på utsidan. Isolering på insidan kan antingen görs på vinden eller genom att bygga ner taket. Isolering utifrån görs när man ska lägga om taket. Yttertaket kan höjas lite för att få mer utrymme för isoleringen men det gör att du då inte behöver ta av takhöjden inomhus. Vill du isolera taket? Boka ett kostnadsfritt videomöte med ett proffs på Dryft så hjälper vi dig!

Boka videomöte

Tilläggsisolera fasad

Likt taket är dåligt isolerade väggar en stor energitjuv. Ytterväggarna i ditt hem är den största ytan mot klimatet utanför. Bra isolerade väggar kan sänka dina uppvärmningskostnader med 25% och det är smidigt att göra när man byter fasad. Alla fasader oavsett material går att tilläggsisolera och isoleringen läggs innanför den nya fasaden som monteras - därmed byggs väggen ut lite. För att uppnå ett energieffektivt hus är det därför en bra ide att tilläggsisolera ytterväggarna som en del av energirenoveringen. Går du i tankar på att byta fasaden? Passa på att tilläggsisolera samtidigt! Kontakta oss så hjälper vi dig med både isoleringen och nya fasaden!

Kontakta oss
< style="margin-bottom: 12px" class="h4 ">

< style="margin-bottom: 12px" class="h4 ">

Dryft hantverkare elektriker

Solceller för energieffektivisering av villan

Solceller skapar ren el från solenergi och består av tunna halvledarmaterial som oftast består av kisel. Så länge solen lyser på dina solceller så kommer du att producera el och om du inte kan förbruka elen just då så säljs elen tillbaka till elnätet. Solceller kan man placera på många olika ställen men det vanligaste är på ditt hustak för att använda den ytan optimalt och för att minska risken för skugga från andra byggnader eller träd. En bra investering för både din plånbok och miljön, samt såklart en självklar del vid en energirenovering för energieffektivisering av din villa!

Boka byte av elcentral

Byta till energieffektiva vattenkranar

Varmvatten är en stor del av energibehovet i en villa och att genom till exempel duscha kallare eller kortare så sparas mycket energi. Men att duscha kort och kallt låter inte så kul! Som tur är finns det energieffektiva vattenkranar som sparar vatten och därmed också energi när mindre varmvatten går åt. Genom att byta till energieffektivare köksblandare, badrumskran och dusch kan man enligt Energimyndigheten spara ca 40% av varmvattnet. För att fortfarande ha en bra upplevelse så gäller det att inte bara leta efter kranar som har lågt vattenflöde utan istället välja modeller som blandar in luft så trycket ökar så och upplevelsen därmed blir likt om flödet var högt. 

Energirenoveringslån för energirenoveringen och billigare bolån efter att energieffektivisering har gjorts

Med de höga energipriserna så har banker börjat erbjuda energilån för att du ska kunna göra smarta investeringar i syfte att sänka din energiförbrukning genom att energieffektivisering av villan. Ofta har dessa lån för energirenovering en lägre ränta än andra lån då de hjälper dig spara pengar och därmed är en tryggare kund i bankens ögon. Detta kan vara till exempel installation av bättre uppvärmningssystem som bergvärme/värmepump, elgenerering med solceller eller tilläggsisolering och fönsterbyte som gör ditt boende bättre isolerat. Med en energideklaration som kvitto på att energieffektiviseringen av villan har gett bra energiklass så kan banker ofta dessutom ge dig lägre bolåneränta för din nu energieffektivare villa. Så du sparar både pengar på lägre elkostnader och längre ränta på bolånet!

Prata med ett proffs!

          Har du frågor och funderingar, eller helt enkelt vill ha en offert? 

Våra proffs finns redo att hjälpa dig med energieffektivisering i Stockholm. Här kan du få hjälp och svar på dina frågor av våra duktiga medarbetare, på en tid som passar dig. Såklart helt kostnadsfritt! Det är bra om du under videosamtalet kan visa det du vill ha hjälp med.
          
Dryft

Möt framtidens hantverksbolag

Vår vision är att skapa framtidens hantverksbolag - och att vägen dit är genom samarbete mellan människor från olika bakgrunder och erfarenheter. Vi består idag av snickare, målare, plattsättare, elektriker och rörmokare - som stöttas av projektledare, ingenjörer, affärsutvecklare, programmerare, designers, ekonomer och HR-experter för att hjälpa våra duktiga hantverkare att vara superhjältar. Genom att välja Dryft så får du inte bara en bra kundupplevelse, du kan också vara bekväm i att du valt en entreprenör som tar ansvar för både miljö och människor.

Läs mer om Dryft
Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.