Täta fönster och dörrar

Genom att byta tätningslister i ytterdörrar och fönster kan du förbättra inomhusklimatet i hemmet, samtidigt som du minskar dina energiförluster i stor utsträckning. Att täta fönster och dörrar brukar vara en liten med väldigt effektiv insats för att få ner din energiförbrukning. En väldigt kostnadseffektiv energieffektivisering av ditt hem helt enkelt! Vilka tätningslister behöver du, och hur fäster du dem? Här får du svar på alla dina funderingar! Vill du ha hjälp att täta dina fönster och dörrar? Våra snickare hjälper dig gärna!

 

 

Lär dig mer om täta fönster och dörrar

 

Täta fönster och dörrar med olika typer av tätningslister

Så fäster du tätningslister på ytterdörrar och fönster

Ventilationen kan påverkas när fönster och dörrar tätas

FAQ

Täta fönster och dörrar med olika typer av tätningslister

 

När du tätar fönster och dörrar ska du använda så kallade tätningslister, som finns i varierande utföranden och material. Dessa är oerhört viktiga om du vill hålla smuts och buller ute, men framförallt behålla värmen i bostaden. Genom att täta fönster och dörrar kommer du med andra ord märka av stor skillnad på värmeräkningen. Det är också en mycket effektiv och prisvärd lösning till att byta ytterdörr eller byta fönster helt och hållet om de är i tillräckligt bra skick.

 

Välj rätt material och profil när du ska täta fönster och dörrar

Tätningslister för fönster och dörrar finns med olika profiler. Det innebär att listerna har varierande mönster på insidan och lämpar sig för olika ändamål. E-profil, K-profil, P-profil och D-profil är några få exempel, och bokstaven i namnen motsvarar formen på insidan av listen. Du kan även välja bland olika material på lister för tätning av fönster och dörrar, och dessa kan du läsa mer om nedan.
 

  • EPDM-skum: Tätningslister av EPDM-skum används ofta för att täta dragiga dörrar eller fönster. De går att hitta i flera storlekar och profiler.
  • Q-lon: Tätningslister av Q-lon har en mjuk skumkärna och ett hårdare ytterhölje av plast, och används oftast på nyare fönster och dörrar.
  • Silikon: Tätningslister av silikon är tunna och passar bra för mindre glipor.
  • Massiv EPDM: Tätningslister av massiv EPDM består av flexibla eller fasta gummimaterial. De sluter inte helt tätt, men tål mycket slitage och passar för stora hål och springor. Dessa tätningslister passar främst för exempelvis garageportar.

 

Så fäster du tätningslister på ytterdörrar och fönster

 

Tätningslister kan fästas på fyra olika sätt, beroende på vilka sorters lister du använder dig av. Idag är självhäftande tätningslister det mest lätthanterliga och vanliga alternativet. Dessa kan monteras på såväl metall som trä och plast. Ett annat alternativ som fungerar på alla sorters underlag är att använda sig av speciallim. Tätningslister kan även fästas med hjälp av häftklamrar, men det är lite besvärligare och fungerar enbart på underlag av trä. Det sista alternativet är att montera tätningslisterna i frästa spår, vilket främst förekommer på äldre dörrar och fönster. Hela processen med att fästa tätningslister går till enligt följande:

 

  1. Dra eller skrapa bort de gamla tätningslisterna.
  2. Rengör området och ta bort gammalt lim med oljefri aceton.
  3. Pressa ner häftmassa i glipor och mät sedan bredden på häftmassan.
  4. Använd lister i passande storlek, form och material.
  5. Montera de nya tätningslisterna.

 

Ventilationen kan påverkas när fönster och dörrar tätas

 

Hus med självdragsventilation eller mekanisk frånluft använder otäta fönster och dörrar som tilluft. När dessa tätas så kan därför ventilationen i ditt hem försämras. Det är därför viktigt att ta ett helhetsgrepp kring din bostad för att planera så att lämpliga åtgärder görs. Då du läser detta om tätning av fönster och dörrar så tror vi att du också kan vara intresserad att läsa mer om vad för andra energirenoveringar, bland annat förbättrad energieffektiv ventilation, för att förbättra energieffektiviteten i ditt hem. Här kan du läsa mer om energieffektivisering samt kontakta våra våra energiexperter för råd

 

Vanliga frågor om täta fönster och dörrar

Hur mycket sparar man på att täta fönster?

            

Genom att fixa energisnåla fönster kan du spara tusentals kronor varje år med normala energipriser. Men i många fall räcker det att täta fönstren istället för att göra ett fönsterbyte.

Hur tätar man dörrar?

            

För att täta en ytterdörr behöver du använda dig av tätningslister. Vilka tätningslister du ska använda beror på storleken på de glipor som behöver tätas. Tätningslisterna kan sättas fast på olika sätt – ett väldigt populärt val är självhäftande tätningslister men det finns även varianter som fästs med häftklamrar eller i frästa spår på dörren.

 

Vad är fördelen med att täta fönster och dörrar?

            

Genom att täta fönster och dörrar kan du minska dina uppvärmningskostnader och få ett bättre inomhusklimat. En annan stor fördel är att du kan spara pengarna du annars hade lagt på ett komplett dörr- och fönsterbyte. Kostnaden för tätning är mycket låg jämfört med kostnaden för att montera nya dörrar och fönster, och om dörren eller fönstret har god isolering så är tätning i många en bra lösning.

Hur ser jag om mina fönster är otäta?

            

Känner du ett kallt drag från fönstret så är det hög tid att täta fönstren. Men även små läckor kan ge stora energiförluster, så har du inte tätat fönstren på länge så kan nya lister stor effekt jämfört med äldre lister som är slitna, sitter löst eller torkat.

Vilka material kan jag använda för att täta mina fönster och dörrar?

            

Det finns flera olika material som kan användas för att täta fönster och dörrar. Detta kan inkludera väderremsor, tätningsmedel och expanderskum. Valet av material beror på typen av lucka eller spricka du försöker täta, samt fönsterets eller dörrens material och design.

Hur ofta bör jag kontrollera tätningen kring mina fönster och dörrar?

            

Det är en god idé att kontrollera tätningen kring dina fönster och dörrar minst en gång om året, särskilt inför de kallare månaderna. Förändringar i temperatur och fuktighet kan orsaka materialen att krympa och expandera, vilket kan leda till att tätningen försämras över tiden.

Är det möjligt att för mycket tätning kan vara ett problem?

            

Medan tätning av fönster och dörrar kan förbättra energieffektiviteten och komforten i ditt hem, är det viktigt att inte överdriva det. Vissa luftväxling är nödvändig för att förhindra överdriven fukt och för att förbättra inomhusluftkvaliteten. Om du är osäker, kan det vara en bra idé att konsultera en energirådgivare eller en byggnadskonsult.

Fråga oss direkt
Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.