Microcement

Microcement

 

Med microcement förändras bland annat ett tråkigt badrum, kök eller golv i ditt hem - och mycket mer - till en modern och stilren betongliknande design.

Läs vidare här nedan för att lära dig mer om microcement, vart det passar att ha det och vad microcement kostar. Bilderna på sidan är från vår materialleverantör av microcement, Sika.

 

För badrum är fortfarande kakel och klinker populärast, och det som håller bäst. Vi arbetar inte i dagsläget med microcement men vi hjälper dig med allt inom kakel och klinker - alltid med bra rabatter!

Kontakta plattsättare på Dryft för kakel eller klinker
Grått microcement i vardagsrum

Vad är microcement?

Microcement är en tunn cementbeläggning som även går under namnen mikrocement, designcement, microbetong eller microtopping. Microcement har blivit en populär produkt vars slutresultat ger ett modernt, minimalistiskt och stilrent uttryck. Produkten går att få i många olika färger och stilar, eftersom att både val av färg och metod att applicera är nästintill oändliga.

Med microcement får du ett nytt ytskikt som endast bygger 2-4 mm och går utmärkt att applicera på nästintill vilket underlag som helst. Med andra ord kan du renovera t.ex. ditt badrum utan att riva befintligt kakel, vilket spar både tid och pengar eller ger mer budget till fin badrumsinredning. Du kan läsa mer om microcement i badrum längre ner på sidan. Men microcement passar också till mycket annat än badrum och kan enkelt fräscha upp köket med microcenent på kaklet och bänkskivan eller få ett vackert betonglikt golv i microcement. 

 

Gillar du stilen på microcement? Kolla då även in kalkfärg som är perfekt för att skapa vackra väggar i de flesta rum! 

Microcement i badrum

Microcement i badrum

Microcement passar utmärkt i badrum. Microcementen i sig är inte vattentät, men lacken som appliceras ovanpå gör ytan vattentät. I badrummet och i alla andra våtutrymmen måste alltid en tätskiktsfolie användas under microcementen, enligt gvk:s krav, på samma sätt som det också behövs under klinker och kakel i våtrum. Kraven på tätskikt för ett godkänt badrum behöver alltså uppfyllas oavsett om man väljer kakel/klinker eller microcement i ett badrum. En av fördelarna med microcement är att man kan applicera det direkt i badrummet på befintliga ytskikt, exempelvis på kakel eller klinker.

För att sätta microcement direkt på kakel och klinker i ett badrum förutsätter det dock att badrummets tätskikt kan förväntas hålla och inte är för gamla. En riktlinje gällande hållbarheten på ett tätskikt är cirka 25 år. Är ditt badrum närmare 25 år eller äldre, kommer man att behöva riva badrummet för att sätta nya tätskikt för ett hållbart resultat. Microcement är som sagt bara ett ytskikt och förlänger inte tätskiktets livslängd. Har du ett relativt nytt badrum som behöver en uppfräschning är det normalt inga problem att applicera microcementen direkt på underlaget. Normalt brukar man säga att microcement kan läggas på befintligt ytskikt om alla plattor är hela, om brunnen är bytt efter 1992 och om man har ett bra fall samt att det inte ligger någon misstanke om läckage. 

Uppfyller ditt badrum dessa krav, brukar microcement vara ett billigt alternativ för att ge ditt badrum ett lyft!

Microcement i kök

Microcement gör sig också väldigt bra i kök. Eftersom att lacken som läggs ovanpå microcementen gör ytan vattentät, så kommer ytan att klara den utsatta miljön i köket utmärkt. Många som väljer att ha microcement i kök väljer att klä in sin bänkskiva i microcement vilket är en enkel renovering som kan göra stor skillnad i ett kök där man kanske inte vill eller kan byta ut hela köket. Det är också populärt att klä in både bänkskiva och stänkskydd eller bakomliggande vägg i samma ton på microcementen. Detta ger ett väldigt minimalistiskt, modernt och sömlöst resultat. Dessutom slipper man fula skarvar som med åren blir smutsiga och trista, vilket också underlättar rengöringen av ytan.

Microcement på golv och vägg i vardagsrum

Microcement på golv eller betonggolv?

Om du önskar ett betonggolv i ditt hem är microcement på golvet antagligen den bästa lösningen, då gjutningen av en riktig betongplatta dels bygger på höjden men också kräver ett riktigt starkt bjälklag pga. sin vikt. Det är främst vid nybyggnation av ett hus som man skulle kunna anlägga ett riktigt betonggolv. Microcementen går med rätt färg och applikationsteknik att få mycket likt ett riktigt betonggolv om man önskar. Beroende på vad du har för golv i dagsläget behövs olika typer av förarbete innan man kan lägga microcement på golvet. Man kan t.ex. inte lägga microcement direkt på massivt trägolv. 

Kontakta oss!
Microcement i kök och matsal

Vad kostar microcement?

 

Att renovera befintliga ytskikt med microcement brukar vara relativt kostnadseffektivt, bl.a. för att man slipper rivningskostnader när man kan applicera microcementen direkt på ett underlag. Priserna varierar beroende på hur stora ytor som ska renoveras, där kvadratmeterpriset sjunker med storlek.

Kontakta oss för offert!
Färger på microcement

Färger på microcement

Microcement går att få i väldigt många olika färger. Den allra vanligaste färgen på microcement är olika nyanser av grått eller beige - två populära färger som faller många i smaken - eller trendiga nyaser av greige som är gråbeige.

Det går också att få väldigt olika utseenden beroende på hur man applicerar. För bästa resultat så rekommenderar vi att man använder en inspirationsbild och visar för den som ska applicera. Detta underlättar arbetet för den som applicerar samtidigt som du säkerställer att du får resultatet du önskar.

Kom ihåg att applicering av microcement är ett hantverk och att det aldrig går att exakt replikera en yta.

Färgerna på bilden är ett några av de färger som Sika, som är vår leverantör av microcement-material, erbjuder.

Microcement på golv och vägg i sovrum

Hållbarhet mot repor, tapp och spill

Köket är kanske det rummet i ens boende som får utstå mest slitage. I köket vistas man dagligen och det kommer att spillas, stänkas och tappas oavsett hur försiktig man är. Många undrar då hur microcementen tål dessa påfrestningar. Till att börja med är microcementen i sig en mycket hård produkt, och dessa hårdhet och slitstyrka kommer att påverkas av vilken typ av produkt man använder sig av, men även val av lack som läggs ovanpå microcementen påverkar den färdiga ytans hållbarhet mot slitage.

Hur väl ytan kommer att stå emot hårda tapp och repor beror till dels av lacken, men också ytan under microcementen. En hårdare yta under (t.ex. sten), kommer att få ett mindre märke än om ytan under är mjukare (t.ex. trä). Om man nu skulle få en skada på microcementen kan det enkelt lagas, oavsett om det är på vägg, golv eller på en bänkskiva.

Vid matlagning så utsätts omkringliggande ytor för både vatten och olika former av vätskor. En bänkskiva i microcement kan jämföras med en bänkskiva i marmor när det kommer till känslighet mot vissa vätskor. Vi rekommenderar att olika typer av oljor, citron, saffran, rödvin och liknande inte bör ligga längre stunder på bänkskivan, utan torkas upp direkt för att du ska få en bänkskiva som håller sig snygg länge. Tänk på att använda rätt typ av rengöringsprodukt! Rengöring av ytor med microcement görs bäst med ph-neutrala rengöringsmedel, alternativt bara vatten. 

Populära ytor för microcement

Microcement kan appliceras på de flesta ytor och gör det därmed till väldigt mångsidigt där ofta är fantasin som sätter gränserna i vart det används. Till exempel kan det till och med användas på möbler för att få en fin betongkänsla. Nedan kan du läsa mer om microcement på kakel, klinker, olika typer av golv samt bänkskivan i köket.

Microcement på kakel

Microcement kan appliceras direkt på kaklet, vilket möjliggör en snabb och kostnadseffektiv renovering, då man slipper rivningsarbetet. Det går bra att använda microcement både på kakel som sitter i kök, badrum, tvättstuga eller liknande. Det som avgör om microcementen kan appliceras direkt på kaklet är tätskiktets hållbarhet. Ett tätskikt brukar normalt hålla i ungefär 25 år. Har du ett badrum eller tvättstuga som du vill renovera med microcement behöver du alltså först ta hänsyn till rummets skick och förväntad livslängd på tätskiktet. Vi på Dryft hjälper dig givetvis med rådgivning kring detta!

Microcement på klinker

Är du trött på ditt gamla klinker? Då kan microcement vara en lösning! Microcementen skapar en hård och hållbar yta som gör sig mycket bra som golv. Trots att det är mycket hårt och relativt hållbart mot stötar, så kan finishen bli nästan sammetslen. Många som går på golv i microcement förvånas över hur “mjukt” det känns. Vill du renovera din klinker i våtrum t.ex, i badrummet eller tvättstugan, så behöver du ta hänsyn till tätskiktet. Mer om detta läser du i stycket; Microcement i badrum. Microcement går bra att sätta på befintliga golv eller klinker som har golvvärme.

Microcement på golv

Med microcement får du ett modern golv med betongkänsla som är jämnt, fogfritt, slitstarkt och lättstädat. Det går utmärkt att tillsammans med golvvärme, men golvvärmen behöver vara avstängt några dagar före och efter applicering så microcementen härdar på rätt sätt. Microcement går att ha på de flesta golv såsom parkett, klinker och laminatgolv - men bör behöver lite extra underarbete för att kunna läggas på massivt trägolv då det kan röra på sig med årstiderna. När microcement läggs på golv i badrum eller tvättstuga så är det viktigt att komma ihåg att det behövs ett godkänt tätskikt under, antingen det som redan ligger under golvet eller att det läggs ett nytt före appliceringen av microcement.

Microcement på bänkskiva

Att lägga microcement på bänkskivan är ett populärt alternativ när man vill göra en förändring i köket men inte vill kosta på sig en helrenovering. Det går att klä in bänkskivor i både sten, komposit, laminat eller trä. Resultatet blir en vacker och unik bänkskiva. En bänkskiva i microcement håller länge, men man bör ej ställa mycket varma saker direkt på bänkskivan eftersom att de kan ge märken. Även vätskor som kan tänkas ge fläckar, såsom rödvin, olja, blåbär, citron m.m. bör torkas upp direkt likt man också vanligtvis bör göra på olika typer bänkskivor i sten. För ett riktigt enhetligt uttryck kan även väggen ovanför bänkskivan, oavsett om det är målad eller har klinker - eller något annat material, kläs med microcement.

Hantverkare på Dryft

Ett alternativ till Microcement är kakel och klinker

 

Utöver Microcement är självklart kakel och klinker ett bra alternativ! Vi hjälper dig med kakel och klinker i alla ytor i ditt hem och även total badrumsrenovering - och vi erbjuder alltid 15% rabatt på materialet. Vill du ha en offert på kakel och klinker i ditt hem? 

Kontakta oss!
Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.