Våra elektriker hjälper dig byta din elcentral i Stockholm

Byt ditt gamla proppskåp till en ny elcentral med jordfelsbrytare. Köp elcentral med installation och boka tid för bytet direkt!

Alla våra elektriker är certifierade och anställda på Dryft med kollektivavtal. Med oss är det enkelt, härligt och tryggt att renovera!
Elektriker på väg för att byta elcentral

Byta proppskåp till elcentral med jordfelsbrytare

Att byte från ett proppskåp till en modern elcentral med jordfelsbrytare är ett bra sätt att göra ditt hem säkrare och anpassat till ett modernt liv med krävande elprodukter. En modern elcentral är dessutom mindre och snyggare än ett gammalt proppskåp.

Boka byte av elcentral Kostnadsfri rådgivning

Endast behöriga elektriker får byta elcentral och våra elektriker på Dryft ser fram emot att byta ut ditt gamla proppskåp till en ny elcentral med jordfelsbrytare. Med Dryft får du rätt elcentral för ditt behov, automatsäkring och jordfelsbrytare - installerat och klart. Smidigt!

Proppskåp att byta till elcentral

Vill du boka byte av elcentral eller lära dig mer?

Vad kostar det att byta proppskåp till en ny elcentral?

Boka byte av elcentral på en tid som passar dig

Boka kostnadsfri rådgivning av ett proffs

Behöver ditt proppskåp bytas till en ny elcentral?

Vad är en elcentral och hur fungerar den?

Vad är skillnaden på ett gammalt proppskåp och en ny elcentral?

Vad är en jordfelsbrytare och varför är det så viktigt?

Elektriker på Dryft byta elcentral

Vad kostar det att byta proppskåp till en ny elcentral med jordfelsbrytare?

Kostnaden för att byta elcentral beror på hur många säkringar du behöver elcentralen har. För att göra det lätt att byta sitt proppskåp till en ny elcentral med jordfelsbrytare har vi på Dryft satt ihop tre paket med installation och material av elcentral, så många automatsäkringar du behöver och såklart den livsviktig jordfelsbrytaren. Smidig!

 

Att byta till en elcentral där du har 7 säkringar eller färre kostar kostar 6 690 kr, om du har mellan 8 till 20 säkringar kostar 9 870 kr och har du mellan 21 till 30 säkringar kostar det 13 750 kr – installerat och klart efter ROT-avdrag. Arbetet tar upp till en dag att utföra.

 

Boka den som passar dig eller kontakta oss och få hjälp av ett proffs att reda ut vilken som passar dig!

byte

Boka byte av elcentral

0

Elcentral, säkringar och installation - smidigt!

Är det dags att byta till en modern elcentral? En ny elcentral är säkrare och anpassad för ett modernt liv med många krävande elprodukter. De är dessutom mindre och snyggare än äldre elcentraler. Med Dryft får du rätt elcentral för ditt behov, automatsäkring och jordfelsbrytare - installerat och klart. Smidigt!

Hur många säkringar behöver du?

Såhär vet du antal säkringar
6 st säkringar eller färre

6 st säkringar eller färre

6 690 kr

Mellan 7 och 19 st säkringar

Mellan 7 och 19 st säkringar

9 870 kr

Mellan 20 och 29 st säkringar

Mellan 20 och 29 st säkringar

13 750 kr

Fler än 29 st säkringar

Fler än 29 st säkringar

Offert

För elcentraler med över 30 st säkringar behöver vi lite mer information inför installationen. Skriv till oss eller boka ett videomöte så hjälper vi dig! Du får en offert direkt därefter

Skriv till oss

Behöver ditt proppskåp bytas till en ny elcentral?

Att ha ett väl fungerande elsystem är viktigt för brandsäkerhet, personsäkerhet och ett problemfritt (i alla fall när det kommer till elsystemet i ditt hem) liv. Att byta ut ett gammalt proppskåp till en ny elcentral är en bra ide om du känner igen dig på en eller flera av punkterna nedan.

Är du osäker om ditt proppskåp behöver bytas ut eller andra frågor kring ditt elsystem?

Säkringarna går ofta eller du vill ha högre elsäkerhet

Går dina säkringar ofta så kan en av anledningarna vara att centralen börjar bli gammal. Ofta är det billigare då att byta ut det gamla proppskåpet till en ny modern elcentral istället för att laga elsystemet om och om igen. Moderna automatsäkringar är också känsligare än porslinspropp-säkringar vilket gör att de löser ut snabbare när fel uppstår och därmed snabbare hindrar olyckan. Med en ny elcentral installerad av Dryft är också alltid en jordfelsbrytare inkluderad.

Proppskåpet har ingen jordfelsbrytare

En jordfelsbrytare räddar liv! Äldre proppskåp är inte anpassade för jordfelsbrytare och även om du har ett nyare proppskåp så är det en bra ide att byta ett proppskåp till en modern elcentral när du uppgraderar. Från år 2000 är det krav på att nybyggda hus ska ha jordfelsbrytare och även fast ditt hem byggdes innan år 2000 år är risken utan jordfelsbrytare såklart lika stor. Det viktigt för säkerheten för dig och dina kära att ha en jordfelsbrytare installerad i elcentralen.

Proppskåpet är mellan 30-50 år gammalt

En elcentral håller ungefär 30-50 år, men det varierar mycket. För att vara på säkra sidan när det kommer till så viktiga saker som att ha ett pålitligt och säkert elsystem så bör man inte chansa med en föråldrad elcentral. Har din nuvarande elcentral hunnit bli 30-50 år så är det hög tid att byta till en ny elcentral. Det är ofta vi hittar elektrifierade möss som krupit in i gamla proppskåp och en mus, både död som levande, är en ökad risk.

Du ska renovera hemmet eller ska skaffa laddbox

När du ska renovera ditt hem är det bra att passa på att uppgradera även elsystemet i hemmet, där elcentralen är hjärtat. Ofta sitter en stort proppskåp i hallen på äldre lägenheter och en mindre ny elcentral hade synts betydligt mindre. Bor du i hus och funderar på att skaffa elbil med laddbox, då är det en bra ide att byta till en modern elcentral som bättre lämpar sig för installationen och belastningen av laddboxen.

Hager elcentral

Vi erbjuder elcentraler från marknadsledande Hager. En elcentral med hög driftsäkerhet och enkla inkopplingar. Elcentralen är i plast och monteras med en dörr i plast - en stilren och enkel central för alla hem. En elcentral med automatsäkringar för ett smidigare hanterande och med en jordfelsbrytare för ökad säkerhet i ditt hem!

Vanliga frågor om elcentral

Villkor för byte av elcentral

      Byte av befintlig elcentral med proppar till en ny elcentral med jordfelsbrytare och automatsäkringar. Ny elcentral är i plast och monteras med en dörr i plast. 

Om ni har en befintlig gruppförteckning uppdaterar vi denna efter elcentralsbytet och du får en ny. Om gruppförteckning saknas och ni önskar en gruppförteckning i samband med byte till ny elcentral så sker detta till en tillkommande kostnad.

Vi reserverar oss för jordfel i befintlig anläggning. Om detta påträffas informeras du och vi kommer överens om lösning och kostnad för varje del på plats.
     

Vilken storlek på elcentral ska jag välja?

      Vilken storlek på elcentral som passar er beror på hur många säkringar du har i din befintliga elcentral. 

Räkna antal säkringar i ditt proppskåp, både proppsäkringar och automatsäkringar. Proppsäkringar hittar du i gamla elcentraler eller proppskåp som det också kallas. Automatsäkringar hittar du i nyare elcentraler men ibland kan äldre proppskåp byggts ut med några automatsäkringar.

För att veta vilken storlek du behöver på din nya elcentral så räknar du både alla proppsäkringar och automatsäkringar du ser i eller runt omkring din nuvarande elcentral och väljer sedan den storlek som passar för antal säkringar.
     

Vad är en elcentral och hur fungerar den?

      En elcentral, eller proppskåp, normcentral, fördelningscentral, elskåp eller säkringsskåp som det också kallas, är navet i ditt hems elsystem och ser till att inkommande ström når rätt del av din bostad på ett säkert sätt. 

Vardera del av ditt hems elsystem kallas för grupp och en grupp kan en enskild apparat, så som till exempel spisen, eller ett gäng apparater och eluttag i ett utrymme som till exempel köket. Vardera grupp i elcentralen har en säkring som är till för att skydda mot överbelastningar eller kortslutningar som i värsta fall kan leda till brand. Dessa säkringar finns i elcentralen och då elcentralen har en säkring för varje grupp så blir inte hela huset strömlöst om det skulle uppstå ett fel.

Elcentralen innehåller också huvudbrytaren som är av/på av strömmen in till bostaden.

Elcentralen innehåller också jordfelsbrytaren om det finns en sådan. Om det inte finns en jordfelsbrytare i elcentralen så rekommenderar vi att en installeras.

I större hus kan det finnas flera elcentraler. Då kallas den som tar emot strömmen först för huvudcentral och övriga elcentraler som ström skickas vidare till kallas undercentraler.
     

Vad är skillnaden på ett gammalt proppskåp och en ny elcentral?

      Ett proppskåp och en modern elcentral, också kallat normcentral, har båda syfte att fördela ström i hemmet och hålla säkringar, men de har olika typer av säkringar.

Ett proppskåp har porslinssäkringar, också kallade keramiska proppar, som är gammaldags typ av säkring som behöver bytas ut när de har löst ut. En skillnad är att äldre proppskåp är inte anpassade att kunna använda den livsviktiga jordfelsbrytaren.

En modern elcentral, som kallas för normcentral, har istället automatsäkringar. Automatsäkringar kallas också dvärgbrytare och är istället för en porslinspropp en liten dosa med en vippknapp som åker ner som säkringen går. Till skillnad från säkringar i ett proppskåp kan du med automatsäkringar slå på säkringen igen, utan att byta ut den, om den har löst ut vilket underlättar livet mycket vid felsökning eller de gånger det blir tillfällig överbelastning. Dessutom är automatsäkringar är känsligare än proppsäkringar så de löser ut snabbare och därmed bättre skyddar ditt hem.

Proppskåp har sällan den livsviktiga jordfelsbrytaren. Om proppskåpet inte är för gammalt så kan en jordfelsbrytare läggas till genom att man bygger ut med en liten, så kallad kapsling, modern elcentral bredvid proppskåpet där jordfelsbrytaren kan installeras. Men har du ett proppskåp utan jordfelsbrytare så tycker vi att det är lika bra att byta ut hela proppskåpet till en ny elcentral när arbete med den ändå ska göras.

En modern elcentral är mer snyggare och kompakt än ett proppskåp samt bättre anpassat för framtiden med många elektriska produkter i hemmet.

Är du osäker om din elcentral behöver bytas? Boka ett samtal med ett proffs på Dryft så går vi genom om ditt proppskåp behöver bytas till en moderna elcentral.
     

Vad är en jordfelsbrytare och varför behöver jag det?

      Jordfelsbrytare - för säkerhets skull! Säkring och jordfelsbrytare är båda givna delar i en säker elcentral, men de har olika funktioner.

Säkringen i elcentralen är till för att skydda mot överbelastningar och kortslutningar som kan leda till brand. Jordfelsbrytaren däremot mäter hur mycket ström som går in och hur mycket som kommer tillbaka, för att stänga av strömmen vid fel så som att ström istället går genom en människa. En säkring är därför viktig för att skydda mot eldbränder och jordfelsbrytaren är viktig för att göra elsystemet säkert för människor.

För att på bästa sätt skydda dig mot elolyckor och elbränder bör du säkerställa att elanläggningen och anslutna apparater är korrekt utförda och väl underhållna. I Elsäkerhetsverkets föreskrifter finns krav på jordfelsbrytare för vissa nya anläggningar och vid komplettering av elinstallationer i vissa utrymmen i äldre anläggningar. Men även om det inte finns krav på jordfelsbrytare är den ett väldigt bra komplement. Rätt använd och rätt installerad kan den rädda liv och öka skyddet mot elbränder.
     

Vad innebär gruppförteckning för elcentral?

      En gruppförteckning, eller gruppschema som det också kallas, är en beskrivning av vilken säkring som går till vilken del av bostaden. Till exempel armaturer, vägguttag eller apparater - eller en kombination av dessa. 

Vardera del av bostadens elsystem kallas för grupp så det är därifrån namnet kommer gruppförteckning kommer. Om elcentralen har en bra gruppförteckning så blir felsökning lättare. 

Vid elcentralen ska du alltid finna en aktuell gruppförteckning. Denna är en form av lista som beskriver vilka säkringar som är kopplade till vilka armaturer, vägguttag eller apparater. Du använder gruppförteckningen för att underlätta eventuell felsökning och elarbeten. 

Om du saknar en gruppförteckning så tar vi om du vill fram en ny sådan åt dig för en tillkommande kostnad i samband med installationen av din nya elcentral.
     

Behöver all el i huset dras om när elcentralen byts?

      Resten av elen i din bostad behöver inte dras om bara för att elcentralen byts ut. Däremot kan det vara klokt att även byta ut resten av elsystemet om om det är gammalt eller är ojordat.

Kontakta oss så hjälper vi dig reda ut hur skicket på ditt elsystem är vad du kan tänkas behöva för säker och tryggt el hemma.
     

Är ni certifierade för att installera en ny elcentral?

      Självklart! 

Alla våra elektriker är certifierade. Det betyder att de är utbildade och har erfarenhet. På så sätt kan du vara trygg att du får en säker och snygg installation av din elcentral.
     
Fråga oss direkt
Elektriker från Dryft byte av elcentral

Är det dags för att byta elcentral?

På Dryft har vi många certifierade elektriker som ser fram emot att byta ditt gamla proppskåp till en ny elcentral med jordfelsbrytare

Boka själv en tid som passar dig för byte av elcentral eller prata med oss för rådgivning om din elcentral behöver bytas och vilken som då passar dig!

Boka byte av elcentral

Andra populära el-tjänster!

Laddbox elbil

Läs mer

Smarta hem

Läs mer

Felsökning

Läs mer

Utebelysning

Läs mer

Möt framtidens hantverksbolag

Vår vision är att skapa framtidens hantverksbolag - och att vägen dit är genom samarbete mellan människor från olika bakgrunder och erfarenheter. Vi består idag av snickare, målare, plattsättare, elektriker och rörmokare - som stöttas av projektledare, ingenjörer, affärsutvecklare, programmerare, designers, ekonomer och HR-experter för att hjälpa våra duktiga hantverkare att vara superhjältar. Genom att välja Dryft så får du inte bara en bra kundupplevelse, du kan också vara bekväm i att du valt en entreprenör som tar ansvar för både miljö och människor.

Läs mer om Dryft
Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.