byte

Byte av elcentral

0

Elcentral, säkringar och installation - smidigt!

Är det dags att byta till en modern elcentral? En ny elcentral är säkrare och anpassad för ett modernt liv med många krävande elprodukter. De är dessutom mindre och snyggare än äldre elcentraler. Med Dryft får du rätt elcentral för ditt behov, automatsäkring och jordfelsbrytare - installerat och klart. Smidigt!

Hur många säkringar behöver du?

Såhär vet du antal säkringar
7 st säkringar eller färre

7 st säkringar eller färre

8 975 kr

Mellan 8 och 20 st säkringar

Mellan 8 och 20 st säkringar

11 950 kr

Mellan 21 och 30 st säkringar

Mellan 21 och 30 st säkringar

14 550 kr

Fler än 31 st säkringar

Fler än 31 st säkringar

Offert

För elcentraler med över 30 st säkringar behöver vi lite mer information inför installationen. Skriv till oss eller boka ett videomöte så hjälper vi dig! Du får en offert direkt därefter

Skriv till oss

Varför ska du byta din gamla elcentral?

Det finns många fördelar med att byta ut din gamla elcentral till en ny med automatsäkringar. Under bytet ser vi över skicket och hälsan på dina befintliga kablar och kan åtgärda kopplingar som blivit farliga med åren. Automatsäkringen har även mer precision i sin funktion och bryter strömmen på rätt nivå när den blir överbelastad. Det betyder att dina kablar och kopplade apparater inte blir överbelastade och skadade. Skulle dagen komma då din säkring går så är det smidigt och enkelt att hitta vilken säkring det är som gått och du slipper åka till butiken för att köpa en ny säkring, istället “byter” du ut den gamla genom att helt enkelt dra upp säkringen igen.

Hager elcentral

Vi erbjuder elcentraler från marknadsledande Hager. En elcentral med hög driftsäkerhet och enkla inkopplingar. Elcentralen är i plast och monteras med en dörr i plast - en stilren och enkel central för alla hem. En elcentral med automatsäkringar för ett smidigare hanterande och med en jordfelsbrytare för ökad säkerhet i ditt hem!

Villkor och vanliga frågor om elcentral

Villkor för byte av elcentral

      Byte av befintlig elcentral med proppar till en ny elcentral med jordfelsbrytare och automatsäkringar. Ny elcentral är i plast och monteras med en dörr i plast. 

Om ni har en befintlig gruppförteckning uppdaterar vi denna efter elcentralsbytet och du får en ny. Om gruppförteckning saknas och ni önskar en gruppförteckning i samband med byte till ny elcentral så sker detta till en tillkommande kostnad.

Vi reserverar oss för jordfel i befintlig anläggning. Om detta påträffas informeras du och vi kommer överens om lösning och kostnad för varje del på plats.
     

Vilken storlek på elcentral ska jag välja?

      Vilken storlek på elcentral som passar er beror på hur många säkringar du har i din befintliga elcentral. 

Räkna antal säkringar i ditt proppskåp, både proppsäkringar och automatsäkringar. Proppsäkringar hittar du i gamla elcentraler eller proppskåp som det också kallas. Automasäkringar hittar du i nyare elcentraler men ibland kan äkdre proppskåp byggts ut med några automatsäkringar.

För att veta vilken storlek du behöver på din nya elcentral så räknar du både alla proppsäkringar och automatsäkringar du ser i eller runt omkring din nuvarande elcentral och väljer sedan den storlek som passar för antal säkringar.
     

Vad är en jordfelsbrytare och varför behöver jag det?

      Jordfelsbrytare - för säkerhets skull! 

Jordfelsbrytare bryter strömmen snabbt om det uppstår jordfel. Den bryter strömmen i elanläggningen men också i de anslutna apparaterna.

För att på bästa sätt skydda dig mot elolyckor och elbränder bör du säkerställa att elanläggningen och anslutna apparater är korrekt utförda och väl underhållna. I Elsäkerhetsverkets föreskrifter finns krav på jordfelsbrytare för vissa nya anläggningar och vid komplettering av elinstallationer i vissa utrymmen i äldre anläggningar. Men även om det inte finns krav på jordfelsbrytare är den ett väldigt bra komplement. Rätt använd och rätt installerad kan den rädda liv och öka skyddet mot elbränder. 

Det är även bra att komma ihåg att jordfelsbrytaren ska testas minst två gånger per år för att säkerställa att den ger det skydd den ska.
     

Vad är skillnaden på elcentral och proppskåp?

      Det finns olika varianter av elcentraler, eller gruppcentraler som det också kallas, antingen har du ett proppskåp eller ett säkringsskåp. Proppskåp är en mer gammaldags variant med keramiska proppar. Den modernare varianten av säkringsskåp eller elcentral har automatsäkringar.
 
När en keramisk propp i ett proppskåp löser ut så behöver du byta ut den mot en ny. Detta leder till att du kan behöva köpa en del nya proppar innan du lyckas hitta orsaken till att propparna går. Automatsäkringar, eller dvärgsäkringar som de även kallas, är däremot små kontakter som du bara fäller upp igen efter att de har löst ut. Det vill säga, smidigt, snabbt och enkelt.
     

Vad innebär gruppförteckning för elcentral?

      Vid elcentralen ska du alltid finna en aktuell gruppförteckning. Denna är en form av lista som beskriver vilka säkringar som är kopplade till vilka armaturer, vägguttag eller apparater. Du använder gruppförteckningen för att underlätta eventuell felsökning och elarbeten. 

Om du saknar en gruppförteckning så tar vi fram en ny sådan åt dig för en tillkommande kostnad i samband med installationen av din nya elcentral.
     

Är ni certifierade för att installera en ny elcentral?

      Självklart! 

Alla våra elektriker är certifierade. Det betyder att de är utbildade och har erfarenhet. På så sätt kan du vara trygg att du får en säker och snygg installation av din elcentral.
     
Fråga oss direkt

Andra populära el-tjänster!

Laddbox elbil

Läs mer

Smarta hem

Läs mer

Felsökning

Läs mer

Utebelysning

Läs mer

Möt framtidens hantverksbolag

Vår vision är att skapa framtidens hantverksbolag - och att vägen dit är genom samarbete mellan människor från olika bakgrunder och erfarenheter. Vi består idag av snickare, målare, plattsättare, elektriker och rörmokare - som stöttas av projektledare, ingenjörer, affärsutvecklare, programmerare, designers, ekonomer och HR-experter för att hjälpa våra duktiga hantverkare att vara superhjältar. Genom att välja Dryft så får du inte bara en bra kundupplevelse, du kan också vara bekväm i att du valt en entreprenör som tar ansvar för både miljö och människor.

Läs mer om Dryft

Vi kan hjälpa dig med det mesta!

Målare

Snickare

Elektriker

Plattsättare

Rörmokare