Koppla in spishäll

Att koppla in en spishäll är ofta ett något som görs vid en köksrenovering men kan också göras om du bara vill byta din spishäll. Spishällar är platta och får därmed en diskret formfaktor som gör att de passar in väl i moderna kök. En spishäll byggs in i bänkskivan och kan sedan kombineras med valfri inbyggnadsugn. En fördel med att koppla in en spishäll är att den är enkel att rengöra. Det gäller särskilt om du väljer en induktionshäll.

 

Så gör du för att koppla in en spishäll

Genom att koppla in en spishäll på 400V får du en kraftfull och snygg spis som du kommer att ha glädje av i många år. Men det gäller att allt blir rätt vid själva installationen.

Detaljerade instruktioner för hur du ska göra för att koppla in en spishäll ska finnas i manualen för den produkt du skaffat. Hur man ska göra kan variera lite beroende på vad det är för typ av häll och fabrikat. Har du en induktionshäll med separat inbyggnadsugn så kan det krävas mer än vid inkoppling av en spis. 

Om du har ett perilexuttag och om din spishäll har en stickpropp är det enkelt att göra anslutningen. En perilexkontakt är ett fempoligt kontaktdon som används vid 3-fas inkoppling av spisar och spishällar. Det är dock inte alltid du ska koppla in en spishäll på 3-fas utan det kan finnas många olika typer av spismatning (alltså elförsörjning) i ett kök. Är det 1-fas kan du inte koppla in en spishäll på mer än 230V. 

 

Då behöver du ta hjälp av en elektriker

Om du inte ansluter spishällen med en stickpropp utan om det krävs en fast installation ska du låta en behörig elektriker stå för arbetet. Det krävs för att installationen ska kunna genomföras utifrån gällande lagar om elsäkerhet. En felaktigt inkopplad spishäll kan gå sönder och även orsaka brand i värsta fall. 

Genom att kontakta oss på Dryft kan du också planera ditt kök på ett friare sätt. Du måste inte utgå från var du har dina anslutningar idag utan vi kan dra fram el för inkoppling av spis och andra vitvaror precis där du vill ha dem. Fördelarna med att anlita en elektriker från Dryft är alltså att:

 

  • Arbetet utförs säkert och enligt gällande lagar om elsäkerhet
  • Du slipper lägga tid på arbetet och på att förstå hur det ska göras
  • Vi kan dra fram el så att du kan koppla in hällen varsomhelst i köket

 

 

Vanliga frågor och svar om att koppla in spishäll

Här ger vi svar på de vanligaste frågorna om att koppla in en spishäll.

 

Vilka är de största fördelarna med spishällar jämfört med vanliga spisar?

Att koppla in en induktionshäll eller en annan typ av spishäll innebär att du får spisplattor integrerade i bänkskivan som du sedan kompletterar med en inbyggnadsugn. Det ger dig stor valfrihet och det ger ett snyggt och enhetligt intryck. Induktionshällar är också lätta att rengöra.

 

Vad kostar det att koppla in en spishäll?

Det går fort att koppla in en spishäll om det finns el framdraget till den plats där du vill ha den. Finns inte det så är det ett lite större arbete. Kontakta oss på Dryft så får du en offert med konkurrenskraftigt pris.

 

Får man koppla in spishäll själv?

Ja, du kan koppla in din spishäll själv om du har rätt typ av uttag i köket och om din spishäll har en stickpropp som passar i uttaget.

 

Vad krävs för att koppla in en spishäll?

Har du ett femspoligt uttag och rätt typ av kontakt krävs inget mer vid inkopplingen av spis eller spishäll. Ett perilexkontakt-kopplingsschema visar hur du ska sticka in kontakten.


 

Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.