Solceller för villa

 

Marknaden för solceller växer mycket snabbt i Sverige just nu. Det gäller inte minst solceller för villor. Många villaägare lockas av tanken på att bli mindre beroende av elbolagen och vill slippa behöva oroa sig lika mycket för dagens höga elpriser och framtida prishöjningar. Solceller kan också höja värdet på en villa, ofta med mer än vad installationen kostar. Genom oss på Dryft kan du få en anläggning med solceller till huset installerad, utifrån fastighetens förutsättningar och din budget för projektet. Men kom ihåg att det gäller att ta ett helhetsgrepp för att få en energieffektiv villa, där bara solceller utan god isolering, effektiv uppvärmning och smart styrning inte räcker. På Dryft tar vi detta helhetsgreppet där våra energiexperter ser fram emot att hjälpa dig med energirenoveringen för att få en energieffektiv villa.

 

Vill du ha hjälp att se vad för energieffektiviseringar som passar ditt hus och kanske till och med få det utfört? Prata med våra energiexperter

 

 

Solceller är mindre komplicerat än vad många tror

Du behöver inte kunna särskilt mycket om solceller för att investera i en anläggning. När solpanelerna väl är på plats så sköter de sig själva. Du kan övervaka produktionen av solel med en app i mobilen. Om något krånglar efter att vi installerat en anläggning så löser vi det.

 

 

Solceller för villa med batteri

Med ett batteri till dina solceller behöver du inte köpa el på natten utan du kan istället använda det elöverskott som solcellerna producerar under dagen. Graden av oberoende gentemot elbolaget ökar på så sätt. Du kan också sälja din överskottsel via elnätet, oavsett om du har ett batteri eller inte.

 

 

Solceller lönar sig nästan alltid

Hur lång tid det tar innan solceller för villa har betalat sig beror på en rad faktorer:
 

  • Var i Sverige du bor påverkar hur mycket sol du får under ett år.
  • Solceller ger olika hög effekt beroende på i vilket väderstreck de monteras.
  • Typen av solceller och deras kvalitet har också betydelse för anläggningens lönsamhet.
  • Då elpriser väntas vara högre framöver än de historiskt varit så blir det ännu mer lönsamt att installera solceller.

 

Högkvalitativa solpaneler kan hålla i mer än 20 år, utan att solcellerna tappar särskilt mycket i effekt. Det innebär att du kommer att spara stora belopp i längden, när du dragit av för investeringskostnaden. Man brukar säga att solceller monterade på en villa betalar sig efter bara tio år. Om du finansierar anläggningen med ett förmånligt lån kan du under rätt förutsättningar spara mer i månaden än vad du betalar av på lånet.

 

 

Vanliga frågor och svar om solceller för villa

Att installera solceller är ett stort projekt och vi får in många frågor om vad det innebär. Här följer svar på de vanligaste frågorna.

 

Vad är skillnaden mellan solceller, solpaneler och solfångare?

Solceller är komponenter som genererar el vid kontakt med solljus. En solpanel är ett större antal solceller som monteras tillsammans i en ram. Ofta pratas det om att skaffa solceller, men man menar egentligen solpaneler som monteras på taket. Solfångare omvandlar inte solenergi till elektricitet, utan till värme.

 

 

Vad kostar solceller till villa?

Räkna med att solceller med installation till en villa kostar omkring 15 000 kronor per kW du installerar, och att en normal anläggning är på 10–15 kW.

 

 

Hur mycket solceller behövs för att driva ett hus?

Du kan inte driva en normal villa så att den blir helt oberoende av el året om med hjälp av solceller. Däremot så räcker 10 kW ganska långt under större delen av året och kommer att ge ett elöverskott så att du kan sälja el under sommaren.

 

 

Hur mycket ger 100 kvm solceller?

Vilken effekt solceller ger beror på vilken solcellsteknologi det handlar om. Det finns olika typer av solceller med olika effekt. Om det är premiumpaneler med monokristallina solceller kan du få ut omkring 200 W per kvadratmeter i effekt.

 

 

Kan man installera solceller själv?

Du kan eventuellt göra vissa delar av arbetet själv men det finns också moment som enligt lag ska utföras av en behörig elektriker vid en installation av solceller på en villa. Utan rätt verktyg och utrustning kan arbetet kan också vara farligt då solceller för villa monteras på taket. Det brukar därför vara bäst att anlita proffs för att installera solceller. Vi utför arbetet snabbt och effektivt och du får garantier på såväl material som vårt arbete.

 

 

Ingår rotavdrag för solceller?

När det gäller installation av solceller på villatak så finns det en särskilt typ av avdrag som fungerar ungefär som rotavdraget, med fördelen att det är ännu mer fördelaktigt för dig. Det kallas för Grön teknik avdrag.

 

 

Kan jag göra skattereduktion för grön teknik vid installation av solceller?

Ja, avdraget för investeringar i grön teknik gäller när du monterar solceller på din villa eller ett batteri till en befintlig solcellsanläggning för en villa.


 

 

 

Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.