Koppla strömbrytare 

 

Det finns en uppsjö av olika strömbrytare. Allt från utanpåliggande, infällda till enkel, dubbel och trippel. Det finns i flera färger så som svarta och vita strömbrytare och du kan även välja motiv efter önskemål. De kommer även i många olika designstilar, så välj utifrån ditt eget behov. Idag är det populärt att välja strömbrytare i en mer gammaldags stil passande för sekelskifte, men det finns även många som väljer de mer moderna som är enkla och precis lika stilfulla. 

 

Lär dig mer om koppla strömbrytare

 

Byta strömbrytare

Vad kostar det att byta strömbrytare

Dimmer strömbrytare 

Fjärrstyrd strömbrytare 

Olika strömbrytare - varianter

Strömbrytare Retro 

Elko RS strömbrytare 

Schneider strömbrytare

Schneider Exxact Renova 

Byta strömbrytare - elektriker

Byta strömbrytare 
 

Att byta strömbrytare kan verka som en enkel uppgift, men det kräver faktiskt en del teknisk kunskap och erfarenhet. Även om du får byta en befintlig strömbrytare på högst 16A själv, rekommenderar vi på Dryft och Elsäkerhetsverket att du anlitar en certifierad elektriker för detta arbete. Elektrikern kommer att bryta strömmen, ta bort locket på strömbrytaren och lossa skruvarna som håller insatsen på plats. Sedan kommer elektrikern att utföra en noggrann kontroll av koppartrådarna innan den nya strömbrytaren installeras för att säkerställa att allt är i ordning.

Vad kostar det att byta strömbrytare 

 

Kostnaden för att byta en strömbrytare varierar. Många elektriker har oftast en minimidebitering på ca 1900-2000 kr och därför kan det vara värt att göra flera små jobb samtidigt då det mynnar ut i någorlunda samma pris som för ett arbete. Att byta en strömbrytare kostar någonstans mellan 2000 till 2200 kr efter ROT-avdrag. Ska du däremot byta 2-3 stycken,  kostar det inte mycket mer utan hamnar det någonstans på 2500 till 2700 kr efter ROT-avdrag. Detta kan vara värt att tänka på ifall du funderar på att byta ut flera strömbrytare, passa på att göra det samtidigt som du byter ut en strömbrytare. 

Dimmer strömbrytare

Dimmer strömbrytare 

 

En dimmer strömbrytare ger dig full kontroll över belysningen i ditt hem, vilket gör att du kan anpassa ljusstyrkan efter dina egna behov och önskemål. När du ska byta strömbrytare kan det vara värt att överväga att installera en dimmer strömbrytare. Det finns olika typer av dimmers, inklusive vriddimmer och tryckdimmer, och de kan skötas manuellt eller via en app för en mer trådlös upplevelse, som med Plejd. En dimmer strömbrytare kan hjälpa till att skapa den perfekta atmosfären för alla tillfällen, från mysiga filmkvällar till stämningsfulla middagar. Om du är osäker på vilken typ av dimmer strömbrytare som passar ditt hem bäst, kan du alltid kontakta våra erfarna elektriker för råd och vägledning.

Fjärrstyrd strömbrytare - kollega på Dryft

Fjärrstyrd strömbrytare 

 

En fjärrstyrd strömbrytare kan vara ett bra alternativ om du letar efter en mer högteknologisk lösning. Dessa strömbrytare har en plug-in-funktion och kan styras med en fjärrkontroll eller via en app, vilket ger dig möjligheten att styra dina lampor och andra adaptrar utan att behöva fysiskt vara i närheten av strömbrytaren. Om du vill byta strömbrytare till en fjärrstyrd modell, kan du till exempel överväga att koppla den till Wiser Smarta Hem - systemet för att kunna styra flera enheter samtidigt.

Olika strömbrytare - varianter 

 

Marknaden för strömbrytare är oerhört varierad, med ett stort utbud av olika varianter och prisklasser att välja mellan. Allt från enklare modeller till mer tekniskt avancerade strömbrytare är tillgängliga, alla utformade för att möta olika behov och preferenser. Två av de mest vanligt förekommande strömbrytare på marknaden idag är Elko RS och Schneider Exxact. Elko RS är känt för sin tillförlitlighet och tidlösa design, medan Schneider Exxact kombinerar robusthet med en modern estetik. När du ska byta strömbrytare är det viktigt att välja en modell som inte bara möter dina tekniska krav, utan också kompletterar stilen i ditt hem. Oavsett om du föredrar en minimalistisk, industriell eller klassisk look, finns det en strömbrytare som passar ditt hem perfekt.

Utanpåliggande strömbrytare

Om du vill byta strömbrytare och letar efter en snabb och enkel lösning kan en utanpåliggande strömbrytare vara ett bra val. Dessa strömbrytare innebär att ledningarna går in i uttaget från utsidan av väggen, vilket gör installationen snabb och enkel. Om du däremot vill gå från en utanpåliggande till en infälld strömbrytare, kommer det att krävas mer arbete, inklusive att borra hål i väggen och skapa utrymme för insatsen. Kontakta oss direkt eller boka ett kostnadsfritt videomöte för vidare vägledning.

Boka videmöte med ett av våra proffs

Infällda strömbrytare

Infällda strömbrytare, å andra sidan, är kopplade från insidan av väggen, vilket ger en mer snygg och diskret look. Om du vill byta strömbrytare från en infälld till en likadan så är det relativt enkelt, men om du vill byta från en infälld till en utanpåliggande strömbrytare är det mer arbetskrävande och då krävs det att en elektriker borrar i väggen och drar sladd som ligger utanpå väggen.

Dubbel strömbrytare

En dubbel strömbrytare är praktisk om du vill styra två olika lampor från samma plats. Denna typ av strömbrytare har dubbel knappfunktion och kan användas för att manövrera de olika knapparna som går till olika lampor. Detta är också känt som en kronomkopplare.

< style="margin-bottom: 12px" class="h4 ">

Retro strömbrytare

Strömbrytare Retro 

 

Idag är det populärt att vara retro, likaså när det kommer till sin bostad. Vid många sekelskifteslägenheter och hus är det populärt med retro strömbrytare. Det finns många olika varianter. Populärast är porslinsströmsbrytare som skapar ett gammaldags intryck och passar sekelskifts stuket

Elko Rs - Elektriker på Dryft

Elko RS strömbrytare 

 

Elko RS är en populär strömbrytare som ofta finns i moderna bostäder. Om du överväger att byta strömbrytare, kan detta vara ett bra val tack vare dess tidlösa design och olika färgalternativ. Elko RS strömbrytare är praktiska, tillförlitliga och lämpliga för både hem och kontor.

Schneider strömbrytare | Dryft

Schneider strömbrytare

 

Schneider Exxact är en annan populär typ av strömbrytare som ofta byts ut av våra elektriker. Dessa strömbrytare är kända för sin höga kvalitet och robusthet, vilket gör dem till ett utmärkt val om du vill byta strömbrytare i ditt hem. På Dryft hjälper vi dig gärna att installera dessa modeller, liksom många andra

Medarbetare på Dryft

Schneider Exxact Renova 

 

Om du har ett hem med mer klassisk eller sekelskiftesstil, kan du överväga att byta strömbrytare till Schneider Renova-modellen. Dessa strömbrytare har en mer traditionell design som passar perfekt i äldre bostäder. Oavsett om du vill byta strömbrytare eller bara har frågor om vilken typ av strömbrytare som skulle passa bäst i ditt hem, tveka inte att kontakta oss. Vi på Dryft står alltid redo att hjälpa till och ge råd.

Vanliga frågor om strömbrytare

Kan en strömbrytare gå sönder?

      

Ja, en strömbrytare kan gå sönder. Vanligast är det att själva kåpan går sönder eller spricker av mekanisk orsak. Om detta inte sker brukar det vara instans och då byts dessa ut av en elektriker. 

Får man byta strömbrytare själv?

      

Både vi på Dryft och Elsäkerhetsverket rekommenderar att en elektriker för dina elarbete. Det är dock tillåtet att byta exempelvis en strömbrytare själv på högst 16A. Men om du är minsta osäker, låt en elektriker göra det jobbet åt dig. 

Vad kostar det att byta en strömbrytare?

      

I snitt kostar det cirka 2000-2200 kr efter ROT-avdrag att byta en strömbrytare. Många elektriker brukar ha en minimidebitering på ca 1900-2000 kr och därför kan det vara värt att passa på med flera byten samtidigt. 

Hur ofta bör jag byta strömbrytare?

      

Livslängden på en strömbrytare varierar beroende på användning och kvalitet, men generellt bör en strömbrytare hålla i många år. Om en strömbrytare börjar uppvisa tecken på slitage, som svårighet att slå på eller av, eller om den känns varm, kan det vara dags att byta ut den.

Vad är fördelarna med att byta till moderna strömbrytare?

      

Moderna strömbrytare erbjuder ofta ytterligare funktioner, såsom fjärrstyrning, dimmerfunktioner eller smarta hem-kompatibilitet. De kan också ha en mer modern estetik som kan hjälpa till att uppdatera utseendet på ditt hem.

Är det möjligt att byta strömbrytare till energieffektiva alternativ?

      

Ja, det finns energieffektiva strömbrytare tillgängliga på marknaden. Dessa inkluderar timer-kontrollerade brytare och rörelseaktiverade brytare som automatiskt stänger av ljuset när ingen är i rummet. Att byta till energieffektiva strömbrytare kan bidra till att minska din hemmas energiförbrukning och sänka dina elräkningar.

Hur väljer jag rätt strömbrytare för mitt hem?

      

Valet av strömbrytare beror på flera faktorer, inklusive ditt heminredning, vilka funktioner du behöver och din budget. När det gäller design kan du välja mellan traditionella och moderna stilar, eller till och med retro strömbrytare för att passa ett äldre hem. När det gäller funktionalitet, kan du överväga funktioner som dimmer, timer eller fjärrstyrning. Det kan vara till hjälp att prata med en professionell elektriker för att bestämma vilken typ av strömbrytare som är bäst för ditt hem.

Fråga oss direkt
Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.