Dra om el i hus eller lägenhet

Att se över elen i hemmet ökar ditt hems säkerhet. Lär dig mer om att dra om el i hus! Våra certifierade elektriker hjälper dig dra om elen i huset och ger dig rådgivning kring vad som är rätt för dig.

Alla våra elektriker är certifierade och anställda på Dryft med kollektivavtal. Med oss är det enkelt, härligt och tryggt att renovera!

Finalist årets byggföretag

Elektriker från Dryft drar om el i ditt hus Elektriker från Dryft drar om elen i ditt hus

Allt du behöver veta om att dra om el i hus eller lägenhet

 

Om du äger ett hus så är det du som är ansvarig för att det är säkert. Skicket på elsystemet spelar där en avgörande roll. För att bibehålla hög elsäkerhet och god funktionalitet i en fastighet når man förr eller senare en punkt där det inte räcker med att genomföra små förbättringar av det befintliga elsystemet. Man behöver byta elstammarna helt och hållet. På så sätt förebyggs problem samtidigt som elsystemet kan bli mer flexibelt och lättare att hantera. Det svarar bättre mot behoven i vår tid helt enkelt. 

 

Nedan kan du lära dig mer om att dra om el i hus. Vill du ha hjälp med att dra om el i ditt hus eller andra elarbeten - kontakta oss eller boka ett kostnadsfritt videomöte med våra erfarna elektriker! 

Kontakta oss
Proppskåp att byta till elcentral
Elektriker på Dryft byta elcentral

Så går vi tillväga för att dra ny el i hus

Om du vänder till oss på Dryft så börjar vi med att gå igenom elsystemet för att fastställa vilka uppdateringar som behöver göras. Att kontrollera el i hus är ett viktigt led i att skaffa sig en uppfattning om husets skick. Det gäller särskilt ifall du inte vet hur gamla ledningarna är och om det inte finns dokumentation över vilka uppdateringar av elsystemet som har gjorts.

 

Att byta el i en villa kan göras i olika steg och innebära olika saker, beroende på vad som är gjort tidigare, hur elsystemet fungerar och vilka behov som föreligger. Några av de saker vi gör om det handlar om att dra ny el i huset från grunden är byte av elcentral, byte av elledningar genom ny eldragning och byte av gamla vägguttag, strömbrytare och lamputtag
 

Kontakta oss

Olika delar av elsystemet kan ha olika livslängd. Ibland räcker det med att byta elcentral i en villa och spara bytet av elledningar till ett senare tillfälle. Men ofta lönar det sig att göra allt på en gång. När vi kontrollerar el i ett hus får du det underlag du behöver för att kunna ta rätt beslut om vad som behöver bytas ut och när det bör göras.

Förutom att en ny elcentral höjer säkerheten är det mer praktiskt med automatsäkringar, så att du inte måste byta proppar varje gång det blir problem. De tar också mindre plats på väggen och har en modern design. Gamla elkablar har höljen som förr eller senare vittrar sönder och när det händer blir de känsligare för omgivningen. Har du då problem med fukt kan allvarliga olyckor inträffa.
 

Elrenovering 


Att byta el i ditt hem kan vara ett smart och effektivt sätt för att både öka din säkerhet men även för att minimera dina elkostnader. Att dra om elen i hela ditt hem om du bor i en normalstor villa på ca 1.5 plan kan ligga någonstans mellan 60 000 till 80 000 kr efter ROT-avdrag. Att ha ett gammalt elsystem i ditt hem ökar risken för elfel eller andra olyckor, därför kan det vara värt att investera i ett helt nytt elsystem och göra en elrenovering av ditt hem. Tänk också på att du kan göra andra smarta lösningar när du är igång med renoveringen av din el.

Lägg till nya funktioner när el dras om

Att byta el i hus behöver inte bara handla om att det ska bli precis som det varit tidigare, fast med nya komponenter. I samband med att vi drar om elen i ett hus har du ett utmärkt tillfälle att genomföra olika förbättringar av elsystemet. På så sätt svarar det bättre mot de behov och önskemål som finns i hushållet. Det kan till exempel handla om att lägga in golvvärme i rum där det skulle höja komforten. Eller om att lägga till fler eluttag så att ni har el och belysning på de platser i hemmet där ni har störst användning av det. Det är även praktiskt att passa på att installera smart belysning med Plejd, göra hemmet smart med Wiser eller få en laddbox installerad. Ibland kan det behövas högre kapacitet i elsystemet än vad ni tidigare har haft och då passar det bra att säkra upp huvudsäkringen i samband med att elen dras om i huset.

 

Ett elsystem som är anpassat utifrån moderna behov kan höja både livskvalitén och värdet på fastigheten. Hör gärna efter med våra erfarna elektriker om ni vill ha förslag på vad som är möjligt att uppnå utifrån era förutsättningar och behov. Kontakta oss direkt eller boka ett kostnadsfritt videomöte!

Kontakta oss

Dra el själv 

 

Det finns mindre elarbete som anses vara okej att göra på egen hand i ditt hem, här är förhållningsreglerna att strömmen högst är på 16A. Är du däremot det minsta osäker rekommenderar både vi på Dryft och elsäkerhetsverket att anlita en certifierad elektriker för att göra detta arbete. Det är både säkrast för dig själv och din bostad. Är du osäker på ett arbete du tänker att du kan utföra på egen hand, ta kontakt med en av våra elektriker.

Dra el och elrör i väggar

 

När våra elektriker utför elarbeten och större renoveringar stämmer de alltid av med kunden om man vill ha utanpåliggande eller infälld eldragning innan arbetet startar. Utanpåliggande el innebär att sladdarna syns och dras längst med listerna, vilket kanske inte är lika snyggt estetiskt. Du kan som sagt välja att ha din el infälld, vilket innebär att all el är dragen i väggarna på ett sätt så sladdarna inte syns, detta är både snyggt men minimerar också risken för att sladdarna råkas nötas ut och orsakar elfel. Att dra el i väggar är en dyrare investering och därför kan det vara värt att göra detta i samband med en helrenovering för att slippa behöva gå in i väggarna i “onödan”.  När elkablar dras i väggar läggs de i elrör så det lätt i framtiden kan dras ny el utan att behöva öppna väggarna. Antingen dras elrören i väggen innan gipsväggen stängs igen eller om väggen är av annat fast material kan det spåras det in rännor för elrören i väggen. I de fall det spåras för elrör i väggen behöver väggen lagas efteråt genom att spackla igen rännorna som elröret lagts i.

Prata med en elektriker

     Har du frågor eller funderingar? 

Våra proffs finns redo att hjälpa dig. Här kan du få hjälp och svar på dina frågor av våra duktiga elektriker, på en tid som passar dig. Såklart helt kostnadsfritt! Det är bra om du under videosamtalet kan visa det du vill ha hjälp med.
     

Vanliga frågor och svar

Det finns mycket att tänka på när det gäller elen i huset, vi vet att det kan vara förvirrande och mycket att ta in. Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna om vad som gäller vid omdragning av el i hus. Hittar du inte det du söker - kontakta oss så hjälper våra duktiga elektriker dig!

Hur drar man el i ett hus?

Att dra om el i hus kan vara ett ganska omfattande projekt där gamla komponenter tas bort och ersätts med nya. Ofta har vi flera elektriker på plats för att vi ska kunna genomföra uppdraget så fort som möjligt. Räkna med att det tar omkring tre arbetsdagar ifall det gäller en normalstor villa. Elen är avstängd och vägguttagen öppna medan vi arbetar.

Vad kostar det att dra om el i ett hus?

Hur mycket det kostar att byta el i hus beror framförallt på hur stort huset är. Det påverkar både tidsåtgången och mängden material som behöver användas. Om du bor i en normalstor villa på 1,5 plan, kan det komma att handla om ca 60 000-80 000 kronor efter ROT-avdrag.

Varför behöver jag byta el i huset?

Nackdelen med att ha ett gammalt elsystem är att risken för bränder och kortslutning ökar med åren. Precis som det gäller för rörstammar för vatten och avlopp behöver elledningar och övriga komponenter bytas ut förr eller senare. Det handlar också om att anpassa elsystemet så att du får det som du vill ha det. Speciellt i moderna tiden när gamla elsystem sällan är anpassade efter dagens behov.

Hur vet jag om jag behöver dra om elen i huset?

Om du får upprepade problem med elektriska apparater utan att det är uppenbart vad det beror på kan du behöva dra om elen i huset. Man brukar också säga att det är dags för eldragning i en villa om det var över 50 år sedan det senast gjordes. Samma riktmärke gäller för att dra om el i en bostadsrätt. Bostadsrättsföreningen kan vara ansvarig för det om det framgår av stadgarna.

Kan jag dra om el i hus själv?

Att dra om el i hus är en insats som omfattar många moment. Några få av dem kan du som lekman utföra på egen hand. Ofta är det svårt att veta vilka elarbeten du får göra själv. Du får till exempel byta vägguttag, men bara så länge de inte är högre än 16A och så länge du inte byter från ojordat mot jordat uttag. Dock när det gäller elarbeten rekommenderar vi alltid av säkerhetsskäl att man låter en behörig elektriker utföra arbetet åt dig. Du kan läsa mer om detta på elsäkerhetsverkets sida, där hittar du bra information om vad för lagar och regler som gäller. Det krävs dock behöriga elektriker för att dra om elen hemma. När vi på Dryft åtar oss ett uppdrag kan du vara trygg i att vi inte bara har formell behörighet utan också lång erfarenhet av uppgiften.

Elektriker från Dryft drar om el i hus

Är det dags att dra om elen i huset? 

Behöver du se över elen i ditt hus? Oavsett om du är säker på att det är dags att dra om elen eller om du önskar rådgivning för att hitta rätt väg för dig - så finns vi här! Våra certifierade elektriker hjälper dig se över din el, hela vägen fram till ett säkert och fungerande hem.  

Kontakta oss

Vanliga frågor om att dra om el

Hur drar man el i ett hus?

      Att dra om el i hus kan vara ett ganska omfattande projekt där gamla komponenter tas bort och ersätts med nya. Ofta har vi flera elektriker på plats för att vi ska kunna genomföra uppdraget så fort som möjligt. Räkna med att det tar omkring tre arbetsdagar ifall det gäller en normalstor villa. Elen är avstängd och vägguttagen öppna medan vi arbetar.
     

Vad kostar det att dra om el i ett hus?

      Hur mycket det kostar att byta el i hus beror framförallt på hur stort huset är. Det påverkar både tidsåtgången och mängden material som behöver användas. Om du bor i en normalstor villa på 1,5 plan, kan det komma att handla om ca 60 000-80 000 kronor efter ROT-avdrag.
     

Varför behöver jag byta el i huset?

      Nackdelen med att ha ett gammalt elsystem är att risken för bränder och kortslutning ökar med åren. Precis som det gäller för rörstammar för vatten och avlopp behöver elledningar och övriga komponenter bytas ut förr eller senare. Det handlar också om att anpassa elsystemet så att du får det som du vill ha det. Speciellt i moderna tiden när gamla elsystem sällan är anpassade efter dagens behov.
     

Hur vet jag om jag behöver dra om elen i huset?

      Om du får upprepade problem med elektriska apparater utan att det är uppenbart vad det beror på kan du behöva dra om elen i huset. Man brukar också säga att det är dags för eldragning i en villa om det var över 50 år sedan det senast gjordes. Samma riktmärke gäller för att dra om el i en bostadsrätt. Bostadsrättsföreningen kan vara ansvarig för det om det framgår av stadgarna.
     

Kan jag dra om el i hus själv?

      Att dra om el i hus är en insats som omfattar många moment. Några få av dem kan du som lekman utföra på egen hand. Ofta är det svårt att veta vilka elarbeten du får göra själv. Du får till exempel byta vägguttag, men bara så länge de inte är högre än 16A och så länge du inte byter från ojordat mot jordat uttag. Dock när det gäller elarbeten rekommenderar vi alltid att man låter en behörig elektriker utföra arbetet åt dig, dels av såklart säkerhetsskäl men även då försäkringsbolagen ofta inte godkänner egna installationer. Du kan läsa mer om detta på elsäkerhetsverkets sida, där hittar du bra information om vad för lagar och regler som gäller. Det krävs dock behöriga elektriker för att dra om elen hemma. När vi på Dryft åtar oss ett uppdrag kan du vara trygg i att vi inte bara har formell behörighet utan också lång erfarenhet av uppgiften.
     

Är era elektriker certifierade?

      Självklart! Våra elektriker är certifierade. Det betyder att de är utbildade och har erfarenhet - så du kan du vara trygg att du får en säker och snygg installation utförd.
     
Fråga oss direkt

Andra populära el-tjänster!

Laddbox elbil

Läs mer

Smarta hem

Läs mer

Felsökning

Läs mer

Byta strömbrytare

Läs mer

Möt framtidens hantverksbolag

Vår vision är att skapa framtidens hantverksbolag - och att vägen dit är genom samarbete mellan människor från olika bakgrunder och erfarenheter. Vi består idag av snickare, målare, plattsättare, elektriker och rörmokare - som stöttas av projektledare, ingenjörer, affärsutvecklare, programmerare, designers, ekonomer och HR-experter för att hjälpa våra duktiga hantverkare att vara superhjältar. Genom att välja Dryft så får du inte bara en bra kundupplevelse, du kan också vara bekväm i att du valt en entreprenör som tar ansvar för både miljö och människor.

Läs mer om Dryft
Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.