Eluttag utomhus

Med höstens och vinterns mörka och ibland till synes oändliga månader vet vi alla hur värdefulla de få dagarna med värme och solsken året har att erbjuda är, och de flesta av oss vill nog spendera så mycket av denna tid som det bara det går utomhus. När vintern äntligen är över och världen på nytt blommar upp med vårsolens värmande strålar, vore det då inte trevligt att utnyttja denna speciella tid och njuta lite extra av sådana stunder? Ett välplacerat eluttag utomhus kan vara lösningen!
 

Vitt eluttag utomhus med skydd

Eluttag på altanen eller balkongen och vägguttag på fasaden är populärt

 

Med ett utomhusuttag till din uteplats ger du dig själv möjlighet att utnyttja denna speciella årstid till fullo. Oavsett ifall du bor i en lägenhet med balkong eller ett hus med en uteplats eller altan är fördelarna med detta många. Har du ett arbete som tillåter dig att jobba på distans? Då har du säkerligen suttit och längtande tittat ut genom fönstret på vädret utanför eller avundsjukt betraktat de personer som har möjligheten att utnyttja detta. Genom att installera ett eluttag utomhus ger du dig själv en friare arbetsplats och kan njuta av sommarens dofter, den friska luften och fåglarnas kvitter utan att riskera att din dator ska ladda ur mitt i arbetsdagen.

 

Att grilla hör sommaren till, och det kan nog de flesta hålla med om. Med ett eluttag utomhus kan du koppla in din elgrill och placera den precis där den passar just dig. Om du dessutom bor i lägenhet med balkong är en elgrill i princip det enda alternativet du har, och det låter dig slippa springa upp och ner för trappor eller åka hiss med tillbehör ifall en grill redan finns befintlig på gården. Ta med dig högtalarna ut och sätt på stämningshöjande musik, eller varför inte koppla in din tv i ditt eluttag utomhus och skapa dig en egen utomhusbio under stjärnorna när kvällen börjar smyga sig på. Ljusslingor på din balkong eller uteplats ger ett stämningsfullt uttryck och gör sig dessutom lika bra kring jul som det gör under årets varmare månader. 

 

Med strategiskt utplacerade eluttag utomhus gör du trädgårdsarbetet betydligt enklare, så du kan kombinera nytta med nöje. Med ett flertal eluttag utomhus blir dina elektriska trädgårdsmaskiner betydligt mycket mer lätthanterliga då du slipper förlängningssladdar och flytta runt på dina redskap.

Kontakta oss
Elektriker från Dryft installerar eluttag

Eluttag utomhus - vad är viktigt att tänka på?

 

Listan på fördelar med eluttag utomhus kan göras lång, men det finns också många viktiga aspekter att tänka på vid installation av ett eluttag utomhus. Eftersom el leds bättre i fuktiga miljöer så kräver el-installationer utomhus lite extra eftertanke. Detta gäller både vid installation av eluttag utomhus och anslutningen av de produkter och elektroniska tillbehör som är anpassade för utomhusbruk och som du tänkt använda. Det är viktigt att el alltid är säkert och utomhus är det också extra viktigt att man inte slarvar med sina eluttag. Se till att det är en certifierad elektriker som installerar dina eluttag utomhus.
 

 • Eluttag utomhus ska alltid vara skyddsjordade, detta är en skyddsåtgärd som gör att ström inte går igenom din kropp om du till exempel rör vid en felande kontakt utomhus. Skyddsledaren har som uppgift att leda bort den farliga strömmen på ett säkert sätt genom jordblecken. Läs mer om ojordade kontakter och eluttag.

 

 • Eluttag som installeras utomhus måste ha en jordfelsbrytare. Jordfelsbrytare är ett komplement till säkringarna i en elcentral och bryter strömmen vid felströmningar. Vid en felbelastning av ström eller ifall summan för mindre läckströmmar förhöjs så löses jordfelsbrytaren ut som en säkerhetsåtgärd för att då stänga av spänningen i strömmen.
Kontakta oss

Känner du dig osäker kring vilka regler och riktlinjer som är viktiga att ta hänsyn till när du ska installera eluttag utomhus? Våra elektriker har lång erfarenhet av i princip alla former av projekt och el-installationer. Boka ett kostnadsfritt videosamtal med ett av våra proffs idag så kommer vi igång direkt för att säkerställa att du får utnyttja ditt eluttag utomhus lagom till säsongens början!

Kontakta oss

IP-klass för eluttag utomhus

 

När du köper elektroniska produkter avsedda för utomhusbruk är det viktigt att hålla koll på vilken IP-klass som krävs för den specifika produkten och den placering du har i tankarna. 

 

Vilken IP-klass som krävs styrs av var du vill placera ditt eluttag utomhus. IP-klassen består av två siffror där den första visar hur anpassad produkten är för att hålla tätt mot fasta föremål - som exempelvis grus och damm. Den siffran ersätts med ett “X” nedan för att fokusera på fuktskyddet på IP-klassningen. Läs mer om IP-beteckning på Elsäkerhetsverket

 

 • IPX0 = Inget skydd mot vatten
 • IPX1 = Droppskyddat
 • IPX2 = Droppskyddat även i viss vinkel
 • IPX3 = Strilsäkert i maxvinkel på 60 grader
 • IPX4 = Strilsäkert från alla vinklar
 • IPX5 = Spolsäkert
 • IPX6 = Säker för kraftig spolning 
 • IPX7 = Kan sänkas ner tillfälligt i vatten
 • IPX8 = Kan sänkas ner i vatten under längre tid
 • IPX9 = Tål att spolas med varmt vatten med högt tryck

Montagehöjd och regnskydd av vägguttag samt eluttag utomhus är viktigt 

 

Vilken IP-klass du ska välja på eluttaget beror på vart den ska placeras. Om det är tänkt att placeras på en inglasad balkong har uttaget utomhus ett regnskydd i form av glaset och därför räcker IP-klassningen IPX1 (droppskyddat). Har eluttaget inget annat skydd så behövs IPX3 (strilsäkert) men måste då placeras minst 50 cm från golv eller mark. Om eluttaget ska placeras närmare golv eller mark än 50 cm så behövs minst IPX4 (sköljtätt) och om det ska sitta i marken eller golvet, till exempel nedsänkt i en altan, så är det minst IP-klassningen IPX7 (vattentålig) som gäller.

 

För elutag utomhus är det oavsett placering klokt att ha minst IP-klass IPX4 då det ger eluttaget tål regn bra och fungerar även mot snö så eluttaget går att bruka utomhus även under vintertid. Vanligast är IP44 som då har ett relativt bra skydd mot både damm/smuts och fukt. Eluttag med denna klassning är inte 100 procent vattentäta men hindrar fukt och vatten att komma in till de elektriska delarna av eluttaget och utgör således ändå ett bra regnskydd.

 

Ju högre IP-klassningen är desto längre ner kan därmed eluttag eller vägguttag placeras utomhus. Det beror på att det är fuktigare, och fukten ligger kvar längre, närmare marken. Det finns dock viktiga rekommendationer från Elsäkerhetsverket med krav på petskydd ifall eluttaget sitter under 170 cm från golvet och detta är avsett att minimera risken för olyckor där barn är inblandade. Innan du väljer att placera ett eluttag eller vägguttag på lägre höjd kan det därför vara bra att noga fundera igenom ifall det är det enda eller det bästa alternativet. Elsäkerheten ska alltid komma i första hand då det gäller elinstallationer. 

Styra eluttag utomhus med timer, app på mobilen eller strömbrytare

 

Det är populärt att styra fasadbelysning, men även eluttag går att styra antingen genom strömbrytare, timer eller app på mobilen. Med Wisers smarta produkter kan du styra över dina eluttag utomhus via app på din telefon och styra eluttagen utomhus på distans.

 

På Dryft kan vi hjälpa dig med att få ditt eluttag att gå via timer eller styras från en app. Vi kan även programmera eluttaget utomhus efter dina behov, till exempel ifall du vill att ytterbelysningen ska tändas vid en viss tidpunkt för att sedan slockna vid ett särskilt klockslag. Med en timer kan man även använda ett styrt eluttag på uppfarten så att motorvärmaren på bilen startar någon timme, eller när du känner behov för det, innan det är dags att hoppa in och åka iväg. 

 

Eluttag kan också styras med "astrofunktion". Det betyder att styrningen av uttaget blir programmerat så att det aktiveras eller slås av vid solens upp eller nedgång. Den följer automatiskt solens tider via Wiser styrningen. Styrning med astrour är populärt för att styra fasadbelysning och trädgårdsbelysning.
 

Svart uttag utomhus

Vita eller svarta eluttag är populärt utomhus

 

Likt eluttag inomhus så finns även eluttag för utomhus i flera färger, där vita och svarta eluttag är populärast utomhus. Välj den färg som passar ditt hus bäst, där kanske svarta eluttag på fasaden passar till svarta fasadbelysning eller så smälter vita eluttag in fint till en ljus fasad.

Kontakta oss
Pollare med eluttag

Eluttag på stolpe och pollare på uppfart eller i trädgården

 

Har du en pollare med belysning eller en lyktstolpe utomhus där du skulle vilja installera ett eluttag? Ifall du har en befintlig pollare, elstolpe eller lyktstolpe  utomhus och skulle vilja ha ett uttag installerat kan vi på Dryft installera ett så kallat stolpfäste där ett eluttag med lämplig IP-klass kan installeras. Vid en sådan installation är det dock viktigt att tänka på att det behöver finnas tillräckligt med el till både lampan och det nya uttaget. Vid en sådan installation kan det vara nödvändigt att byta ut kabeln till en kabel med flera ledare där man kan styra både eluttag och lampa separat oberoende av varandra.

 

Har du inte redan en pollare du vill ha ett eluttag på? Då finns det en stor mängd fina pollare med både belysning och eluttag att välja på som passar till exempel uppfarten, altanen och i trädgården.

Boka byte av elcentral

Kabel klamras utanpåliggande på fasad

 

Om du ska installera ett eluttag som ska ta stor effekt i watt, som exempelvis en grill eller en infravärmare så kan det behövas dra en ny kabel från elcentralen alternativt fasadmätarskåpet. Denna kabel kan i så fall klamras fast mot väggen då det kan vara svårt att dra bakom en redan byggt fasad. Om man däremot gör en fasadrenovering så kan man passa på att dra elen innan fasaden sätts på så att det blir dold dragning.

 

Har du frågor och funderingar? Vi på Dryft har behöriga elektriker med lång erfarenhet och hjälper dig mer än gärna och svarar på dina frågor kring IP-klasser, vilken höjd på ditt eluttag utomhus som är lämpligast och allt annat du behöver ha koll på vid en installation. Boka in ett kostnadsfritt videomöte med ett av våra proffs idag så hjälper vi dig så att din installation sker så säkert som möjligt!

Kontakta oss

Olika varianter på eluttag utomhus

 

Alla uttag som är placerade utomhus ska alltid vara jordade. Detta för att säkerställa att det inte kommer i kontakt med fukt och leder till elfel eller andra olyckor. Givetvis finns det många olika modeller och varianter, du väljer det som passar dig bäst. Eluttagen finns även med och utan lås. Lås kan vara bra för att säkerställa att ingen kan dra nytta av just ditt eluttag. 

 

För ditt eluttag utomhus finns det precis som för inne modellen 1-vägs, 2-vägs, 1-vägs i kombination med strömbrytare för effektivare användning. Har du fler frågor eller funderingar, kontakta våra elektriker för hjälp. 

 

Skyddsjordade eluttag utomhus 

 

Alla befintliga eluttag ska vara skyddsjordade utomhus, detta uppger elsäkerhetsverket på deras hemsida. För nya eluttag är det dock ett krav på att det ska vara jordfelsbrytare. Då går även att komplettera äldre uttag med en portabel jordfelsbrytare för att ytterligare öka säkerheten. Det är viktigt att då och då testa sin jordfelsbrytare för att på så vis kunna kontrollera att den verkligen fungerar och då bryter elen vid elfel. Tänk på att aldrig ansluta ett uttag som kräver skyddsjordning till ett uttag inomhus som är ojordat, det kan vara livsfarligt. Om du skulle behöva en skarvsladd att ansluta med utomhus, tänk då på att den ska vara jordad och avsedd för att kunna vara utomhus. Skydda även sladdarna mot klämskador.

Vanliga frågor om eluttag utomhus

Hur högt ska eluttag sitta utomhus?

      

Höjden av placeringen på vägguttaget beror främst på vilket användningsområde och vilken IP-klass vägguttaget tillhör. Är uttaget strilsäkert (IPX3) måste det placeras minst 50 cm från golv, och minst 50 cm från tak. Vägguttag med högre IP-klassning har bättre regnskydd och kan då placeras närmare tak eller golv. Det finns dock viktiga rekommendationer från Elsäkerhetsverket med krav på petskydd ifall eluttaget sitter under 170 cm från golvet för att undvika skador där barn är inblandade.

Vilken IP-klass ska det vara på eluttag utomhus?

      

Placeringen av vart du vill placera ditt vägguttag utomhus brukar oftast avgöra vilken IP-klassning som är lämpligast. Det är viktigt att tänka på vilken användning uttaget kommer att ha och vilka krav som finns på skyddsnivån innan man väljer vilken IP-klass som är lämpligast för uttaget utomhus.

Hur mycket kostar det att installera ett eluttag utomhus?

      

Det är svårt att ge ett exakt svar om priset för installation av eluttag utomhus då det finns flera faktorer som kan spela påverka detta:

 

 • Beroende på vilken typ av uttag du vill ha installerat. Ett vanligt uttag kostar mindre är en specialiserad typ av uttag.
 • Kostnaden för installationen varierar även beroende på vilken plats du vill att ditt uttag ska installeras på. En enkel installation på en lättillgänglig plats är billigare än då uttaget avses att installeras på en mer svårtillgänglig plats som kräver mer arbete.
 • Beroende på vart eluttaget utomhus ska placeras och hur tillgången till el finns i närheten. Om det inte redan finns elanslutning på platsen där uttaget ska installeras kommer detta tillföra extra arbete som då också ökar kostnaden på installationen.

 

En uppskattning på vad en installation av ett uttag utomhus kostar ligger på mellan 2500 kr till några tusen kronor. Du är välkommen att kontakta oss på Dryft och berätta mer om vilken typ av uttag du vill ha installerat så kan vi komma med en mer utförlig prisbild.

Måste man ha jordfelsbrytare för eluttag utomhus?

      

Ja, enligt svensk lagstiftning måste man ha jordfelsbrytare utomhus på platser där det finns risk för fukt, t.ex. i trädgården eller på altanen. Detta inkluderar även uttag och kopplingsdosor som är avsedda för användning utomhus. 

Vad kan hända om man inte har jordfelsbrytare till eluttag utomhus?

      

Syftet med jordfelsbrytaren är att skydda mot elektriska stötar och personskador, samt förhindra brandrisk genom att bryta strömmen om en jordfelsström uppstår på grund av en jordfelskoppling. Det är alltid bäst att rådgöra med en behörig elektriker för att säkerställa att installationen är korrekt och uppfyller alla gällande krav och föreskrifter. För eluttag utomhus är det extra viktigt med jordfelsbrytare då uttaget är i en fuktig miljö utomhus.

Måste man ha jordade uttag om man har jordfelsbrytare?

      

Jordade uttag är krav för utomhusbruk. Detta är för att minska risken för elektriska stötar och säkerställa att utomhusinstallationer är säkra att använda. Jordfelsbrytare fungerar på både jordade och ojordade uttag. 

Får jag flytta ett eluttag utomhus?

      

Nej, det får du inte göra. Du måste vara behörig för att kunna flytta eluttag, både inomhus och utomhus. Du får enbart byta ett uttag, och detta får enbart göras ifall du har kunskap om hur du ska gå tillväga. Känner du dig det minsta osäker på hur du ska göra bör du alltid kontakta ett el-installationsbolag enligt Elsäkerhetsverkets föreskrifter.

Kan jag använda en elapparat med klass II utomhus?

      

Det är inte bara klasserna som har betydelse. Med klass II på en elapparat avses att den är dubbelisolerad, detta betyder att den inte behöver jordas. Det viktiga vid bruk av en elapparat utomhus är vilken IP-klass den tillhör som anger hur väl produkten tål fukt och damm. Man bör dock alltid utgå från tillverkarens anvisningar.

Är era elektriker certifierade?

      

Alla elektriker som jobbar på Dryft är certifierade och arbetar under kollektivavtal. Dryft är med på Elsäkerhetsverkets lista över företag med elcertifikat. 

Fråga oss direkt

Andra populära el-tjänster!

Laddbox elbil

Läs mer

Smarta hem

Läs mer

Felsökning

Läs mer

Byta strömbrytare

Läs mer

Möt framtidens hantverksbolag

Vår vision är att skapa framtidens hantverksbolag - och att vägen dit är genom samarbete mellan människor från olika bakgrunder och erfarenheter. Vi består idag av snickare, målare, plattsättare, elektriker och rörmokare - som stöttas av projektledare, ingenjörer, affärsutvecklare, programmerare, designers, ekonomer och HR-experter för att hjälpa våra duktiga hantverkare att vara superhjältar. Genom att välja Dryft så får du inte bara en bra kundupplevelse, du kan också vara bekväm i att du valt en entreprenör som tar ansvar för både miljö och människor.

Läs mer om Dryft
Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.