Koppla eluttag - elektriker

Koppla eluttag 

 

Funderar du på att byta ditt befintliga eluttag? Det finns vissa regler och förhållningssätt att ta hänsyn till när du ska koppla ett eluttag. Våra erfarna elektriker hjälper dig att på ett säkert sätt byta dina eluttag och väggkontakter. När våra elektriker byter eluttag börjar de alltid med att säkerställa att strömmen är av. Därefter skruvas kåpan bort från vägguttaget, de lossar fästskruvarna och tar ut hela insatsen. Efter detta skruvas ledaren bort. Nästa steg är att säkerställa att koppartråden är hel, om den skulle vara skadad, klipper elektrikern bort ca 6-7 mm och tvinnar trådarna för att sedan ansluta ledarna till det nya uttaget. Slutligen stoppas insatsen in i väggdosan och skruvas fast och därpå sätts kåpan på över uttaget. Vill du ha hjälp med att byta eluttag i ditt hem? 

 

Via vår webbshop kan du själv välja vilka eluttag och hur många du önskar, och boka installationen direkt på sidan - snabbt, smidigt och enkelt! Eller kontakta oss direkt så hjälper våra elektriker dig!

Byta eluttag själv

Får jag byta eluttag själv 

 

Enligt elsäkerhetsverket får du byta eluttag själv om du byter ett befintligt uttag till ett liknande uttag där det befintliga uttaget högst har 16A på egen hand så länge du är helt säker på hur du gör. Dock rekommenderar vi alltid att låta en certifierad elektriker utföra elarbeten i ditt hem för att se till att det sker säkert och tryggt. När du byter till ett vägguttag som är likt ditt befintliga är det viktigt att koppla bort strömmen, detta görs genom att koppla bort säkringen som uttaget är kopplat till. Du kan läsa mer om att byta eluttag själv på elsäkerhetsverket.

 

Vill du däremot byta från ett ojordat vägguttag till ett jordat vägguttag ska detta arbete alltid göras av en certifierad elektriker. Är du osäker kan du kontakta oss direkt så hjälper vi dig med frågor eller funderingar. Du kan också boka installation direkt, så hjälper en av våra duktiga elektriker dig att byta ditt eluttag. 

 

Pris byta eluttag

Pris byta eluttag

 

Att byta eluttag går oftast snabbt och enkelt, våra duktiga elektriker har lång erfarenhet av alla sorters elarbeten och hjälper dig gärna. Det är vanligt bland elektriker att ta ut en minimidebitering och den brukar ligga någonstans mellan 1800-2100 kr efter ROT-avdrag. Byter du tre-fyra uttag kommer kostnaden ligga någonstans mellan 2000-2500 kr efter ROT-avdrag.  Eftersom ett eluttag går relativt snabbt att byta ut kan det vara värt att passa på med andra arbeten samtidigt som du gör detta. Vill du kanske installera dimmer för att kunna reglera ljuset efter stämning eller byta din termostat? På dryft hjälper vi dig med installationen. Boka installation direkt

Byta gamla eluttag 

 

Vill du byta dina gamla eluttag? Dryfts elektriker hjälper dig. Bor du i ett äldre hus med gamla eluttag som börjar bli allt för slitna? Då kan det vara dags för nya fräscha vägguttag. Att byta gamla eluttag bör alltid utföras av en certifierad elektriker. Gamla eluttag kan då och då behöva bytas ut, oftast märker man att eluttagen börjar bli slitna, då kan de få en gul, ganska ocharmig ton. Eller så uppstår det sprickor i plastkåpan. Är dina gamla eluttag även ojordade är det ett utmärkt tillfälle att byta dina gamla eluttag till nya jordade uttag. Våra duktiga elektriker hjälper dig såklart att byta dina gamla eluttag. Boka en installation direkt

Byta ojordat eluttag

 

Vill du byta ett ojordat eluttag till ett nytt ojordat uttag kan du tekniskt sett göra det själv om du är helt säker på hur man gör, men vi rekommenderar alltid att du anlitar en certifierad elektriker vid elarbeten i hemmet, på detta sätt säkerställer du att allt går rätt till och slipper oroa dig för olyckor. Vill du däremot byta ett ojordat vägguttag till ett jordat ska arbetet alltid utföras av en certifierad elektriker. Det krävs lite mer jobb då dessa uttag är installerade på olika sätt. Det som skiljer ett ojordat uttag gentemot ett jordat är att de är kopplade på skilda sätt. Ett jordat uttag är uppbyggt för att kunna leda tillbaka och bryta strömmen om det skulle uppstå något fel, vilket inte ett ojordat är. Därför kan man aldrig koppla in ett jordat uttag i ett ojordat vägguttag. Här kan du läsa Mer om ojordat uttag. Vill du ha hjälp med att byta ojordat eluttag? Kontakta oss så hjälper vi dig, eller boka själv in installationen här!

Jordat eluttag

Byta jordat eluttag 

 

Idag är många av våra eluttag jordade uttag. Ett jordat uttag är alltid att rekommendera, då dessa vägguttag har en funktion att kunna leda bort och stänga av strömmen om det skulle uppstå något elfel. När våra elektriker byter jordade uttag till nya jordade uttag går det relativt snabbt då dessa är installerade på samma sätt. Har dina jordade uttag fått några år på nacken och kanske blivit slitna eller börjat gulna? Då kanske du vill byta dina jordade eluttag till nya fräscha eluttag. Vi på Dryft hjälper dig byta jordade eluttag till nya, kontakta oss direkt eller kolla in vår webshop där du både kan köpa eluttag och boka installation med våra elektriker direkt på sidan.

Boka installation

Byta eluttag - Exxact och Renova

 

Det finns otroligt många olika varianter på eluttag inomhus. Allt från det klassiska till mer piffiga varianter. Det finns infällda, utanpåliggande, jordat eluttag, ojordat, med USB-uttag, 1-vägs, 2-vägs och mycket mer än så. Det går även att kombinera att få infällda och utanpåliggande, likaså för jordade och ojordade eluttag. 

 

Det finns många snygga, enkla eluttag som uppfyller sin funktion lika mycket som ett estetiskt snyggt eluttag. Våra elektriker installerar allt från enkla plastkåpor till metall ramar och andra designer. Det är populärt vid sekelskifteslägenheter och hus välja eluttag som är i porslin för att ge ett gammaldags intryck. Vill du däremot köra på mer stilrena och enkla modeller finns det givetvis också. Exxact och Renova är vanliga populära märken som våra elektriker installerar, utöver det installerades alla möjliga varianter så tveka inte på att kontakta oss för dina elarbeten i hemmet. 

 

 

Eluttag - Elko RS serien och Eljo trend 

Både Elko RS och Eljo Trend är vanliga eluttag i befintliga bostäder. Har du dessa typer av eluttag byter vi givetvis dem också till dig. 

Vanliga frågor om eluttag

Vad händer om man petar i eluttag?

      

Om du petar i ett eluttag kan du få en elstöt, detta eftersom uttaget är strömförande. El är farligt och ska alltid vara säkert installerat för att minimera risken för olyckor. Varje år sker många elolyckor för att barn har petat i uttag med olika föremål. Har du barn i hemmet kan det vara värt att installera petskydd för att säkerställa att det inte sker några olyckor. Moderna uttag har idag redan petskydd för att göra det svårare att komma i kontakt med strömmen, om dina uttag inte har detta är det klokt att byta ut detta vägguttag till några som är mer moderna. Prata med våra duktiga elektriker så hjälper de dig med frågor och funderingar

Hur gör man rent eluttag?

      

Du får aldrig använda vatten vid rengöring av eluttag eftersom uttaget är strömförande. Vill du göra rent eluttagen i ditt hem kan du torka av med en torr trasa så damm och annan smuts kommer bort. 

Kan man byta ojordat kontakt till jordad?

      

Ja, självklart! Vi rekommenderar dig att byta ut dina ojordade kontakter till jordade. Detta arbete ska alltid utföras av en certifierad elektriker eftersom ett ojordat uttag är installerat på ett annat sätt än jordat. Vill du ha hjälp med att byta ojordade kontakter till jordade prata med en av våra duktiga elektriker

Måste man säkra eluttag?

      

Du måste inte säkra dina eluttag, men skulle du vilja det om du till exempel har små barn kan du göra dina eluttag petskyddade om de inte redan är det. På så sätt förhindrar du att olyckor sker ifall ett barn får för sig att försöka peta in sina fingrar eller ett föremål i vägguttaget.

Kan ett eluttag gå sönder?

      

Det allra vanligaste är att skyddskåpan går sönder/spricker på ett vägguttag, då är det smidigt att byta till ett nytt. Vid dessa fall byter man oftast hela insatsen också då många nya plastkåpor inte är kompatibla med befintliga insatser. Det kan även uppstå fel inuti uttagsbrunnen, där du stoppar in stickproppen.

Hur vet man om ett eluttag är jordat eller inte?

      

Du vet att ett eluttag är jordat genom att titta på jordblecken, även kallat metallpiggar. Ett jordat uttag har både hål och metallpiggar. Ser du inga metalpiggar i ditt eluttag så har du ett ojordat eluttag. 

Varför ska man ha jordat uttag?

      

Ett jordat eluttag är alltid att föredra. De är uppbyggda för att kunna minimera risken för olyckor och är därmed säkrare än ojordade eluttag. Samt i hus byggda 1994 eller senare är det ett krav på att alla uttag ska vara jordade i hemmet. Det är inte heller tillåtet att kombinera jordade och ojordade kontakter i samma rum.

Kan man koppla in Plejd själv?

      

Låt en certifierad elektriker installera din plejd. Det som du själv kan göra är att installera appen och följa stegen som finns för att konfigurera din plejd-dimmer. Mer om plejd- dimmer.

Fråga oss direkt
Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.