Installera spottar i tak

Med spottar i taket kan du skapa den ljusmiljö du vill ha i ditt hem. Med olika typer av spotlights och downlights kan du uppnå allt från en accent i inredningen med en ensam spot, till funktionell belysning med till exempel flera spottar i tak på skena. Det krävs oftast flera ljuspunkter i ett rum för snyggt, flexibelt och funktionellt ljus. Det fixar du genom att sätta spottar i taket. Infällda spottar i taket är en diskret och elegant lösning som bland annat passar i många badrum. Spottar med LED-lampor är väldigt kostnadseffektiv belysning, vilket är en fördel i tider med stigande elpriser.

 

Kontakta oss så hjälper våra elektriker i Stockholm dig med spotlights!

Spotlights installerade av Dryft

Lär dig mer om spotlights i tak

Kontrollera belysning med spottar i tak

Utrymmeseffektiv belysning

Installera spotlights i tak

Vad kostar det att installera spotlights i tak? 

Hur monteras spottar i taket?

Hur gör jag om mina spotlights inte fungerar?

Olika varianter av spotlights

Fler smarta funktioner

Vanliga frågor om spotlights

 

Elektriker på Dryft byta elcentral

Genom att sätta spottar i tak kan du kontrollera belysningen

Om du vill ha högsta möjliga flexibilitet så är spottar i tak ett bra val. Då kan du anpassa belysningen utifrån hur mycket dagsljus du får in eller vad du gör i rummet. Du kan installera spottar som kan vinklas så att de belyser olika delar av rummet. Med en dimmerfunktion väljer du hur starkt de ska lysa. Det faktum att du med spotlights får fler ljuspunkter gör att du kan uppnå mer än med vanliga lampor.

Ett annat sätt att skapa de miljöer som just du trivs med är att välja lampor som har en färgtemperatur du tycker är behaglig. Ljuset från moderna spotlights kan ofta kontrolleras med en dimmer eller tryckknapp, har du inte detta är det praktiskt att passa på att installera dimmer i samband med installationen av spotlights. Det ger dig smart och anpassningsbar belysning hemma.

Små spotlights kan installeras så att de får en enskild inredningsdetalj att verkligen skina. Små spottar kan också med fördel installeras i utrymmen där du behöver bättre ljus eftersom allmänbelysningen i rummet inte når in. Det kan till exempel handla om en djup garderob där det är svårt att hitta alla kläder. En större spot kan fungera som läslampa på en plats där du gärna ställer en fåtölj men där det saknas uttag i väggen.
 

Kontakta oss
Elektriker installerar spottar

Utrymmeseffektiv belysning

Spotlights har den fördelen att de inte tar så mycket plats. De bidrar till ett lugn i rummet när stora lampor i taket inte måste vara i blickfånget hela tiden. Det faktum att spottar i tak är små innebär också att du får plats med flera. Du behöver heller inte möblera utifrån var du har lamporna, vilket ofta är nödvändigt i rum med annan belysning. Spottar i tak kan också fungera mycket bra som komplement till annan belysning. Det gäller framförallt om du har lampor du är nöjd med, men som inte riktigt räcker till för att ge dina rum den belysning du är ute efter.

Våra erfarna elektriker ger självklart även tips och råd för hur du ska tänka kring din belysning i hemmet. Kontakta oss så hjälper vi dig med installation av spotlights och belysning i ditt hem! 

Kontakta oss

Vi hjälper dig att installera spottar i taket

Det kan vara svårare att installera spotlights än att hänga upp vanliga lampor. Vi på Dryft kan fälla in spottar i tak och även bygga ett nytt innertak om det behövs för att du ska få den ljusmiljö som du vill ha. Hos oss arbetar både elektriker och snickare för att du inte ska behöva anlita olika firmor för dina projekt. 

När det gäller spotlights i badrum och andra våtutrymmen är det lag på att installationen ska utföras av en behörig elektriker. Detta eftersom kombinationen vatten och el kan vara farlig. Vi kan också hjälpa dig om du vill ha spottar i ett tak utomhus. Du är inte begränsad till var dina nuvarande uttag sitter utan vi drar fram el så att du kan sätta spotlights precis där du vill ha dem.


 

Elektriker från Dryft efter installation av spotlights

Vad kostar det att installera spotlights i tak?

När det gäller installation av spotlights finns det mycket att tänka på, därmed varierar kostnaden för vardera projekt. Kostnaden för installationsarbetet beror till exempel på hur många spottar det handlar om, vilken typ av spotlights du önskar installera och om de ska fällas in eller monteras utanpå ett befintligt tak. Våra duktiga elektriker hjälper dig med allt från planering och val av spotlights till installation. Ta kontakt med oss så får du en offert direkt!

Kontakta oss

Montering av spottar i taket

Spotlights har små öppningar där kablar dras in. Vissa typer av spotlights kräver att en fackman utför anslutningen för att elsäkerhetskravet ska uppfyllas. Vi rekommenderar alltid att elarbeten utförs av en certifierad elektriker både för din egen säkerhet men även ditt hems säkerhet.

Hur spottar monteras i tak beror på vad du har för tak och vad det är för typ av spotlight. Om du önskar att spottarna fälls in i taket behöver du använda en borr för att göra en öppning med rätt diameter. Det är viktigt att se till att du inte använder fel mått för hålet. De flesta spotlights som är avsedda för infällning i tak har fjädrar som gör att de sedan fäster i hålet när du fäller ut dem.

Om det är spotlights med en enkel stickproppsanslutning kan du installera spottar i taket själv. Men vid de flesta fallen krävs det att en behörig elektriker står för arbetet. Med rotavdrag är det ofta mycket billigare än vad många tror att låta en elektriker installera spottar i tak.

Elektriker byte av spotlights

Hur gör jag om mina spottar i taket inte fungerar?

Om dina spotlights inte fungerar finns det många olika anledningar det kan bero på. Exempelvis en trasig glödtråd, ett elfel eller att batteriet behöver bytas ut. Anledningen kan skilja sig beroende på hur anläggningen är utformad. Det kan till exempel vara transformator, dimmer eller ljuskällan i spotlighten som strular. Du kan alltid testa att byta ljuskällan själv om dina spotlights har utbytbara ljuskällor, löser inte detta problemet så ordnar vi gärna en offert till dig så det lyser igen! 

kontakta oss

Olika varianter av spotlights

Spotlights

Spotlights kommer i olika varianter och stilar. Infällda, utanpåliggande, på skena, punktbelysning och mycket mer. Tack vara alla olika varianter kan du skapa den stämning du önskar i rummet eller ytan. Med till exempel denna typ av spotlight kan du få till en fin riktad belysning för något du särskilt vill lysa upp i rummet, eller för att skapa en häftig effekt.

Spotlights på skena

Spotlights på skena är precis som det låter - flera spotlights satta på en skena. Dessa passar utmärkt i butiksmiljö eller andra lokaler men går självklart även att ha i hemmet. Skapa en lyxig känsla över matbordet om du inte vill ha hängande lampor, för en mer stilren look. Ha dessa i köket, vardagsrummet eller varför inte hallen och vinkla belysningen precis som du vill.

Downlights

Downlights - spotlights som lyser rakt ner. Dessa finns i både infällda och utanpåliggande. De infällda får en mer plan look i taket och ger en lyxig och upplyst känsla. Med dessa slipper du större lampor som hänger och du får en mer minimalistisk stil i rummet. Utanpåliggande downlights är även dessa praktiska om du inte har möjlighet att fälla in belysningen i taket. Alla bilder är hämtade från Hidealite.com

< style="margin-bottom: 12px" class="h4 ">

Smart styrning av spotlights

Fler smarta funktioner

I samband med att en elektriker installerar spotlights finns det en del uppgraderingar som är praktiska att utföra samtidigt. Om du inte redan har dimmer eller tryckknapp med dimmerfunktion är det ett bra läge att passa på att installera det. Att kunna dimra sina spotlights är otroligt praktiskt då du kan växla från olika ljuslägen beroende på tillfälle och känsla du vill skapa. Våra elektriker kan i samband med installationen av spotlights även installera dimmer åt dig om så önskas. 

Det är även praktiskt att installera smart belysning med Plejd. Med Plejd kan du styra din belysning via telefonen, enkelt schemalägga belysningen eller skapa scenarion för olika tillfällen. Produkten installeras bakom dina strömbrytare, vilket gör det till ett bra tillfälle att även passa på att byta ut dina befintliga strömbrytare eller eluttag till nya fräscha. Vi hjälper dig såklart med alla delar på en och samma gång, kontakta oss för en offert!

Kontakta oss

Vanliga frågor om spotlights

Vad kostar det att installera spotlights i tak?

      Kostnaden för installationsarbetet beror på hur många spottar det handlar om och om de ska fällas in eller monteras utanpå ett befintligt tak. Ta kontakt med oss så får du en offert direkt.
     

Hur drar man el till spottar i tak?

      Spotlights har små öppningar där kablar dras in. Vissa typer av spotlights ska anslutas av en fackman för att elsäkerhetskraven ska uppfyllas.
     

Mina spottar i taket fungerar inte?

      Om spottar inte fungerar finns det en del anledningar som kan vara orsaken till exempel kan det bero på en trasig glödtråd, ett elfel eller på att batteriet behöver bytas ut.

Beroende på hur anläggningen är utformad kan orsaken variera. Det kan vara transformator, dimmer eller ljuskällan i spotlighten.
Du kan prova byta ljuskälla själv om dina spotlights har utbytbara ljuskällor, löser inte detta problemet är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.
     

Hur monteras spottar i tak?

      Hur spottar monteras i tak beror på vad du har för tak och vad det är för typ av spotlight. Ska spottarna i taket fällas in behöver du använda en borr för att göra en öppning med rätt diameter. De flesta spottar avsedda för infällning har fjädrar som gör att de sedan fäster i hålet när du fäller ut dem.
     

Kan jag koppla in spottar i tak själv?

      Du kan installera spottar i tak själv om det handlar om en enkel stickproppsanslutning. Ofta krävs det dock att en elektriker står för arbetet. Med rotavdraget blir det billigare än vad många tror att låta en elektriker installera spottar i tak.
     
Fråga oss direkt

Andra populära el-tjänster!

Laddbox elbil

Läs mer

Smarta hem

Läs mer

Felsökning

Läs mer

Byta strömbrytare

Läs mer

Möt framtidens hantverksbolag

Vår vision är att skapa framtidens hantverksbolag - och att vägen dit är genom samarbete mellan människor från olika bakgrunder och erfarenheter. Vi består idag av snickare, målare, plattsättare, elektriker och rörmokare - som stöttas av projektledare, ingenjörer, affärsutvecklare, programmerare, designers, ekonomer och HR-experter för att hjälpa våra duktiga hantverkare att vara superhjältar. Genom att välja Dryft så får du inte bara en bra kundupplevelse, du kan också vara bekväm i att du valt en entreprenör som tar ansvar för både miljö och människor.

Läs mer om Dryft
Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.