Grå kalkfärg från Jotun

 

Kalkfärg för vackra väggar

 

Med kalkfärg får du vackra väggar med ett djup och mjuk i kulören. Kalkfärg skiljer sig från vanlig väggfärg i att det är lite mer av en konst att måla väggar med kalkfärg. Färgen på bilden i bakgrunden är grå kalkfärg från Jotun i kulören Vallmofrö.

Läs vidare här för att lära dig mer om kalkfärg, vilka fina färger som passar ditt hem och hur målarna på Dryft kan hjälpa dig få dina väggar fint målade med kalkfärg.

 

Vad vill du veta mer om? 

 

Vad är kalkfärg?

Kalkfärg från Jotun

Inspiration för kalkfärg på vägg

Måla med kalkfärg

Kalkfärg i kök och badrum

 

Kontakta oss för offert
 

Målare på Dryft som är expert på kalkfärg

Vad är kalkfärg?

 

Kalkfärg har blivit ett populärt alternativ till vanlig färg när väggarna ska målas om hemma. Färgen skiljer sig från vanlig väggfärg på så vis att den ger ett rustikt, matt och naturligt utseende. Kalkfärgen gör sig bra i många olika typer av rum så som vardagsrum, sovrum och hall men då den är känsligare än vanligt färg så är det viktigt att använda en sealer om kalkfärg används i till exempel kök och badrum.

 

På många sätt påminner en vägg målad med kalkfärg om en putsad fasad och med sina färgskiftningar så ger den ett tidlöst intryck. Vanligast är att måla väggar inomhus med kalkfärg, men det går även att använda för att måla taket inomhus.

 

Gillar du stilen på kalkfärg? Kolla då även in microcement som är perfekt att använda i ytor som badrum, på kaklet i köket eller för att fräscha upp en tråkig bänkskiva. 

Kalkfärg beige från Jotun

Kalkfärg från Jotun

Det finns finns många olika typer av kalkfärger från olika tillverkare. Den vi på Dryft använder är Lady minerals på Jotun som är en av de största och mest omtyckta producenten av kalkfärg.Färgen håller hög kvalité och ger ett vackert resultat. Jotuns kalkfärg kommer i många olika kulörer, allt för att du ska hitta en perfekt nyans för ditt rum.

Färgen på bilden är en beige kalkfärg från Jotun Lady Minerals i kulör Marrakesh.

Behöver du hjälp med att måla dina väggar med kalkfärg?

Kontakta oss!

Inspiration för kalkfärg på vägg

Jotun har en fin färgkarta där du kan se en stor mängd av olika kulörer av kalkfärg. Nedan har vi beskrivit kulörerna som du hittar på Jotuns hemsida, för att ge inspiration och tips om hur du ska välja rätt. Jotun har en bra blogg där du också kan hitta mycket inspiration för val av kulör för kalkfärg för väggarna i ditt hem.

Våra målare på Dryft hjälper dig gärna också med din vad av kulör på för dina nya väggar i kalkfärg! 

Olika kulörer av kalkfärg

Blå och grön kalkfärg

      Bland Lady minerals kalkfärger i blåa och gröna kulörer finns något för alla. Du hittar både ljusa nyanser, med en sval och behaglig ton, som ger ett diskret intryck samt mer intensiva blåa och gröna nyanser.

Grönt är en kulör som är tilltalande och tenderar att skapa ett lugn. Grönt påminner om naturen och kan med dess egenskaper passa mycket väl i sovrummet.

Blått är likt grönt också en lugnande kulör som kan ge känsla av ro och avslappning. Välj en mörkblå ton om du vill skapa ett djup eller en ljusblå för mer rymd i ditt rum.
     

Grå kalkfärg

      Lady minerals kalkfärg kommer också i en mängd olika grå toner. Grått är sedan många år tillbaka en av våra mest populära kulörer inomhus. Kulören grå finns i en mängd toner, för att passa just din smak. 

Med gråa väggar skapar du en bas i ditt hem som upplevs modernt och ombonat. Grå kalkfärg kan vara ett bra val för dig som önskar en neutral bas, men ändå något mer än vitt. 

Grått är enkelt att matcha med andra kulörer, t.ex. med hjälp av spännande inredning som bryter av.
     

Gul kalkfärg

      Gult är en trendande kulör som vi ser allt mer utav, och kulörstarka toner av gul kalkfärg väntas öka mest i popularitet inom denna färgskala.

De gula nyanserna av Jotuns kalkfärger finns i både intensiva och kulörstarka toner, men också i ljusa och svaga toner. Gult är en färg som utstrålar energi, positivitet och kan upplevas lekfull. Det är alltså en kulör som lämpar sig bra i t.ex. barnens lekrum eller i ett annat rum som kan behövas piggas upp.
     

Beige, greige och brun kalkfärg

      De ljusa, beiga, greige och bruna nyanserna av kalkfärg passar utmärkt i ett modernt hem om man gillar jordnära toner och ger en mjuk inramning av ett rum. Dessa nyanser gör sig bra ihop med naturmaterial, vilket vi ser mycket av i trendiga hem. 

Beige är en mycket populärt val hos många och här vill vi tipsa om att läsa på om nyansen och tänka på förutsättningarna i rummet innan du väljer ton. Beige må vara en vacker färg, men det kan också vara knepigt när det gäller att hitta den perfekta nyansen man är ute efter för att passa till möbler.
     

Rosa och röd kalkfärg

      Lady minerals kalkfärg finns också i rosa och röda nyanser. Här finner du allt från mjuka persikotoner till mer rustikt och brändt, såsom terracotta. Just teracotta är en färg som bryter av mycket vackert till beige. 

De toner som går åt det mer rosa hållet upplevs feminina och inbjudande, och väljer men en mer röd färg, kan den upplevas mer energiskt och kraftfullt.
     
Kontakta oss

Måla med kalkfärg

Att måla med kalkfärg är en konst! Våra målare på Dryft är experter på kalkfärg och älskar att hitta med dig hitta perfekta nivån av struktur du vill ha. En liter kalkfärg räcker till ca 9 kvm väggyta, men det kan ibland behövs två lager för att få ett bra resultat.

Livet i väggen skapas med pensel

Kalkfärgen är relativt trögflytande, vilket gör att den upplevs annorlunda att arbeta med jämfört med vanlig väggfärg. Till skillnad från vanlig väggfärg som normalt målas med roller så brukar kalkfärgen målas med pensel då det är olika tekniker på penseldrag som man skapar strukturen för kalkfärgen. Det finns olika tekniker, men kortfattat kan man säga att långa penseldrag ger ett lugnare intryck och flera kortare penseldrag skapar mer liv.

Inspirationsbilder för att hitta din stil

Det kan vara bra att titta på inspirationsbilder och ha som utgångspunkt för att säkerställa att resultatet blir som du önskar. Med inspirationsbilder så kan du lättare visa för målaren hur du vill ha det och målaren kan då använda olika tekniker för att uppnå det resultat du önskar. Under tiden man målar kan väggen se mycket flammig och ojämn ut, vilket beror på att färgen torkar mycket snabbt. Färgen ljusnar också ganska kraftigt när den torkar - så ha tålamod för att se det slutgiltiga resultatet.

Likt vanlig målning är underarbetet viktigt

Precis som när väggar målas med vanlig väggfärg så är underarbetet väldigt viktigt för att få ett fint slutresultat när kalkfärgen målas på väggen. Ofta, men inte alltid, behöver väggen grundmålas före man går på med kalkfärgen. Viktigt är också att färgen får torka ordentligt innan man går på med nästa lager. Hur många strykningar som behövs beror på vilket underlag och kulör du arbetar på

< style="margin-bottom: 12px" class="h4 hide">

Grön kalkfärg i kök

Kalkfärg i kök och badrum

Vill du använda kalkfärg på ytor som är utsatt för dagligt slitage? På en vägg i köket eller badrummet kan det stänka både vatten och fett - vilket är nackdelarna med kalkfärg. Kalkfärg är känsligare än vanlig väggfärg och lämnar lätt märken från fett och fingrar. 

Men även fast kalkfärg är känsligt så kan faktiskt kalkfärg ändå användas där det är utsatt om en sealer används. En sealer för kalkfärg är ett skyddande lager ovanpå kalkfärgen som gör den tåligare och är även en bra ide att använda i andra rum än badrum och kök för att göra det tåligare. Att tänka på är att en sealer gör att kulören blir lite lite djupare och mörkare.

Färgen på bilden är vacker grön kalkfärg från Juton Lady Minerals i kulören Green leaf

Vill du veta mer eller behöver hjälp med målning med kalkfärg?

Med rätt tekniker och erfarenhet hjälper Dryfts målare dig med målning med kalkfärg så du får det precis så fint som du vill ha det. Kontakta oss - vi ser fram emot att hjälpa dig!

Kontakta oss!
Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.