Trätrappa målad - före och efter bild på målad trappa

 

Renovera och måla trappa - få din gamla trappa att kännas som ny

 

Att renovera och måla om en trappa inomhus kan verkligen få trappen att kännas som ny igen. Oavsett om du har en spiraltrappa, en rak trappa, eller en trappa med vändningar kan rätt färg och teknik av en målare göra underverk. Dessutom bidrar regelbundet underhåll till att hålla trappan i toppskick. Läs mer här vad man ska tänka på när trappan målas för att få ett snyggt och hållbart resultat!

 

Vill du ha hjälp att måla din trappa? Kontakta oss på Dryft så hjälper våra målare dig med trappen

 

Att renovera och måla om en trappa kan vara ett stort projekt då det är så många vinklar och vrår, men med rätt förberedelser, tekniker och val av rätt färgtyper kan du förvandla din gamla trappa till en vacker och funktionell del av ditt hem. Passa på att göra mer med trappan och utrymmet under när trappan renoveras, till exempel bygga en platsbyggd garderob under trappan.

 

 

 

Populära färger (kulörer) att måla trappa med


I vardagligt tal kallas det färg men egentligen menar man kulör. När det gäller att välja färg för din trappa, är det viktigt att tänka på vad som passar in med omgivningen. Populära färger är olika nyanser av grått, svart och vitt. Dessa neutrala färger passar bra i de flesta inredningsstilar och kan hjälpa till att skapa en känsla av rymd och ljus. Men det finns inga regler - om du föredrar en djärvare look, varför inte prova en stark blå, grön eller till och med röd där trappan kan bli en häftig inredningsdetalj.

 

Att passa på att byta färg på trappen kan få hela utrymmet kring trappen att kännas som ny och att måla in trappräcket i samma färg ger en fin enhetlighet. Det är också populärt att måla olika delar av trappan i olika färger så det skapar en kontrast. Vangstycket (delarna på sidorna som följer trappan) målas i en annan färg än resten av trappan. En fin effekt kan också skapas av att måla plansteg (horisontella delen som man kliver på) och sättsteg (vertikala delen mellan planstegen) i olika färger. Då belysning från lampor belyser horisontella plansteg mer än vertikala sättsteg så kan det vara fint att måla planstegen i en mörkare färg som då lyses upp fint.

 

 

 

Viktigt att använda rätt typ av färg för att måla trappa

 

För att få bästa möjliga resultat när trappan målas är det viktigt att använda rätt typ av färg. Det finns inget som heter trappfärg utan det är golvfärg för trä (om trappan är i trä) som lämpar sig bäst. Dock räcker det inte med golvfärg utan det behövs också rätt grundfärg samt ofta också kvist- och spärrgrund. Om trappan ska lackas istället för att målas gäller det att välja rätt typ av lack.

 


Trappfärg - som egentligen är golvfärg

 

Golvfärg, som i detta sammanhanget kan kallas trappfärg, är rätt färg för att måla trappa. Den är speciellt framtagen för att tåla slitage och ger en hård och slitstark yta. Mer specifikt är det golvfärg för trägolv som ska användas om trappan är av trä.

 

 

Halkskyddspulver kan tillsättas till trappfärgen för att göra det mindre halt

 

Om man tycker att den målade trappan blir hal kan ett pulver, kallas halkskydd eller halkstopp blandas ner i färgen. Det gör ytan lite knottrig vilket gör den mindre hal, men ytan blir inte lika snygg. I de flesta fall behövs inte det utan en målad trappa är inte så hall att man behöver ta till halkstopp pulver.

 

 

Rätt grundfärg för trappan är viktigt för ett hållbart resultat


Det är ett vanligt misstag att hoppa över grundfärgen när trappor målas. Om inte trappan grundmålas är det risk att trappfärgen släpper över tid. Välj en grundfärg som är anpassad för underlaget på trappan.

 

 

Kvist- och spärrgrund motverkar genomblödning av kvistar i trappen


Förutom gundfärg och golvfärg/trappfärg behövs ofta kvistar behandlas med kvist- och spärrgrund innan trappan målas. Detta för att motverka att färgen reagerar med kvistarna och orsakar kvistblödning - som kan leda till missfärgingar i färgen där kvistarna sitter.

 

 

Lack eller lasering för trä är alternativ till att måla trappan


Om det naturliga utseendet i träet vill bevaras så kan trappan lackas med en transparent lack istället för att målas, eller målas med en lasyr. Det rekommenderas dock inte att lacka ovanpå färgen på en målad trappa då trappfärg räcker gott för att skapa ett tåligt skydd.

 

 

 

Så går det till att måla trappa i trä


Om du har en trätrappa, till exempel en furutrappa, finns det några specifika steg du bör följa för att få bästa möjliga resultat.

 


Förarbetet viktigt för bra resultat när trappan målas

 

Oavsett om din trappa är obehandlad, tidigare målad eller lackad, är förarbetet avgörande för ett bra resultat. Underarbetet är viktigt eftersom det förbereder ytan för målning, vilket säkerställer att den nya färgen fäster ordentligt och ger en jämn och hållbar finish.

 

 

1. Tvätta trappen

Börja med att tvätta trappan noggrant för att ta bort smuts, fetter och damm. Använd rätt typ av rengöringsmedel, till exempel målartvätt då den inte bara rengör utan också gör ytan mattare så färgen fäster bättre.

 

 

2. Skrapa bort lös färg från trappan

Om trappan tidigare har målats, skrapa bort all lös färg. Använd en färgskrapa för att göra detta. Var försiktig så att du inte skadar träet under färgen. Att ta bort lös färg är viktigt för att den nya färgen ska kunna fästa ordentligt och för att undvika flagning av färgen och ojämnheter i den slutliga finishen.

 

 

3. Spackla skador och ojämnheter

Om trappan har skador kan dessa lagas med spackel. Då trappen ska tåla mycket slitage så behövs speciell träspackel användas och inte vanligt väggspackel. Även kemiskt trä som är pasta som blir likt trä när det torkar kan användas, men det är tvåkomponent vilket gör det lite klurigare att använda på ett säkert sätt.

 

 

4. Slipa trappan jämn och matt

Använd sandpapper för att slipa trappan jämn och matt. Detta hjälper den nya färgen att fästa bättre och ger ett jämnare och snyggare resultat. Om din trappa är gjord av mjukt trä som till exempel furu, var då extra försiktig så du inte slipar för djupt och skadar träet.
 

 

5. Tejpa runt trappen

Använd målartejp för att skydda områden runt trappan som inte ska målas. Mer specifikt är typen precisionstejp att föredra då den inte fastnar lika hårt och därmed inte riskerar att skada de ytorna den sätts på. Tejpa längs med väggar, golv och eventuella dekorationer som inte kan tas bort. Tejpningen gör också att kanter där trappfärgen ska möta andra ytor, till exempel väggen eller golvet, blir rak och skarp.

 


Målning av trappa - flera moment för ett bra resultat

 

När förarbetet är klart, är det dags att börja måla. Se till att underarbetet är gjort noggrant då ojämnheter syns tydligt när trappen får ny färg. Då trappan behöver några timmar att torka mellan varje lager färg så är ett tips att måla varannat trappsteg och sen när de torkat måla de resterande. Då kan man gå i trappan genom att ta dubbelsteg, men leder å andra sidan till ett längre måleriprojekt.

 

 

6. Behandla kvistar i trappan

Om det finns kvistar i träet, behandla dem med en kvist- och spärrgrund för att förhindra att kvistarna blöder igenom den nya färgen. Att kvistar blöder betyder att fukten i färgen reagerar med harsterna i kvistarna vilket gör att det kan bli missfärgningar.
 

 

7. Grundmåla trappa

Måla trappen med ett lager grundfärg. Detta hjälper den slutliga färgen att fästa bättre. Det är vittigt att välja en grundfärg som är gjord för underlaget som ska målas.
 

 

8. Färdigmåla trappa

När grundfärgen har torkat, måla två lager av din valda trappfärg. Använd rätt typ av färg, som oftast är golvfärg, för att måla trappan med. Med en liten pensel kommer man lättare att komma åt i kanter och hörn. Använd sedan en filtroller eller skumgummiroller för att få en slät yta utan struktur när de större ytorna i trappan målas. Låt varje lager torka helt innan du målar nästa lager. Att måla flera lager färg är viktigt både för att färgen ska täcka bra  och ge trappan ett extra skydd mot slitage. Ett pulver som kallas halkskydd eller halkstopp kan tillsättas i färgen så ytan blir mindre hal, vilket kan vara särskilt användbart för trappor.

 


9. Låt trappan torka och härda efter målning

Det tar ofta bara några timmar innan färgen är tillräckligt torr för att gå på med strumpor. Men det tar ungefär två veckor för färgen att härda och uppnå sin fulla styrka. Med andra ord, var försiktig under de första veckorna efter att trappan har målats. Att gå med strumpor går bra, men att gå med skor eller köra dammsugaren bör undvikas tills den nymålade trappan har härdat.

 

 

Alternativ till att måla trappan är att lacka eller lasera trappan

 

Om du gillar trä-looken kan trappan lackas med en transparent lack eller en pigmenterad lasering eller bets istället för att målas med vanlig trappfärg. Även trätrappor som redan är målade kan slipas för att få fram träet för att sen lackas, laseras eller betsas, men det är mycket arbete. Lack ger en hård och slitstark yta som är lätt att rengöra och lasering ger en fin färgton samtidigt som träets naturliga charm består.

 

 

Måla trappa med plastmatta, linoleummatta eller filtmatta på stegen

 

Vissa trappor har plastmatta eller linoleummatta på stegen. Vi avråder att måla direkt på plast/linoleummatta av några olika anledningar. Om samma trappfärg används på hela trappan, dvs på både trä och plast/linoleummatta leder det till att ett av materialen får en färg som inte är anpassat för det materialet. Till exempel kan kemisk reaktion ske när fel typ av färg används på plast, vilket leder till att den inte fäster som den ska. Även om rätt typ av färg används för respektive material i trappan så behöver det bli en snygg kant där materialen möts - det är svårt och gör också att det riskerar att spricka där materialen möts då materialen reagerar olika på temperatur och luftfuktighet. Om plast/linoleummattan är lite mjuk riskerar också färgen på mattan att spricka när man kliver på den.

 

Om man ändå vill måla plast- eller linoleummattan på trappen bör ytan först rengöras och slipas. Använd sedan en primer som är lämplig för plast eller linoleum, följt av en slitstark färg. Observera dock att plast- eller linoleummattan inte får vara för mjuk, eftersom detta kan leda till att färgen spricker.

 

Istället för att måla plast- eller linoleummattan bör den tas bort innan trappan målas. Detta kan innebära extra arbete, eftersom gammalt lim kan behöva skrapas och slipas bort, men det kommer att leda till en mer hållbar och professionell finish. Om trappan har filtmatta så behöver den också tas bort innan målning.

 

 

 

Underhåll av målad trapp


För att hålla din nymålade trappa i bästa skick, håll den städad så smuts inte repar trappen och rengör den regelbundet med en mjuk trasa och milt rengöringsmedel. Kom ihåg att det tar ca två veckor innan trappfärgen på en nymålad trappa har härdat så att den uppnår sin fulla hårdhet och styrka. Om färgen börjar se sliten ut, kan trappen fräschas genom att få ett nytt lager färg. Om underarbetet är bra gjort och det inte är stora skador i trappen behöver därför inte alla moment i att måla trappan göras om. Att tvätta trappan före den målas ska dock alltid göras så att lager med fett och smuts försvinner innan trappan målas.

 

 

 

Platsbyggd garderob och förvaring under trappa

 

Bygg platsbyggd garderob och förvaring under trappen

 

När trappan renoveras är det bra att tänka på om det är något mer runt omkring som ska renoveras samtidigt. Att bygga in en platsbyggd garderob med extra förvaring under trappan är populärt då det är ett bra sätt att ta tillvara på det annars ganska svårutnyttjade utrymmet under trappen.

 

Lättast är att bygga in en platsbyggd garderob under en stängd trapp. Med stäng trapp menas en trapp där det är stängt mellan trappstegen, till skillnad från en öppen trapp där man ser igenom trappstegen. Men även om trappan idag är öppen så kan den stängas. Speciellt när trappan ska målas är det smidigt att måla in de gamla trappstegen med de nya bakstyckena så de ser enhetligt ut. Om även platsbyggda garderoben målas in i samma färg som trappen så blir hela stycket som en stor och fin möbel. Med en stängd trapp behöver då inte heller undersidan av trappan målas, vilket sparar mycket tid.

Vanliga frågor om att måla trappa

Vilken färg ska användas för att måla trappa?

      

För att måla en trappa bör man använda en färg som är speciellt framtagen för att tåla slitage, som golvfärg. Det finns ingen specifik "trappfärg", men golvfärg för trä (om trappan är i trä) är det bästa valet. Denna typ av färg är hård och slitstark, vilket gör den idealisk för användning även på trappor. Kom ihåg att också använda en grundfärg som är för det underlaget som trappan är innan den målas.

Varför är det viktigt att använda grundfärg när trappor målas?

      

Grundfärg hjälper den slutliga färgen att fästa bättre och ger en jämn och hållbar finish. Om trappan inte grundmålas finns det risk att trappfärgen släpper över tid.

Kan man måla trappa med väggfärg?

      

Nej, det rekommenderas inte att använda väggfärg för att måla en trappa. Trappor utsätts för mycket slitage, så det är bäst att använda en färg som är speciellt framtagen för att tåla detta, som golvfärg.

Kan man måla en lackad trappa?

      

Ja, men det kräver förberedelse. Den lackade ytan måste först slipas för att färgen ska kunna fästa ordentligt.

Kan en redan målad trappa målas igen?

      

Ja, en redan målad trappa kan definitivt målas om. Det är viktigt att förbereda ytan ordentligt innan du börjar måla. Detta innebär att rengöra trappan noggrant, skrapa bort all lös färg och slipa ytan jämn och matt. Efter dessa steg används en grundfärg och sedan den valda golvfärgen. Om trappan är målad sen tidigare och färgen är i gott skick kan det räcka att tvätta och lätt slipa trappan innan den nya färgen appliceras.

I vilken ordning ska man göra momenten för att måla en trappa?

      

Först bör du förbereda trappan genom att tvätta, skrapa bort lös färg, spackla skador och slipa. Sedan bör du tejpa runt trappan för att skydda områden som inte ska målas. Därefter kan du börja måla, först med grundfärg, sedan med trappfärg (som egentligen är golvfärg).

Hur undviker man ränder eller penseldrag när trappa målas?

      

Använd en liten pensel för att komma åt i kanter och hörn, och därefter en filtroller eller skumgummiroller för att få en slät yta utan struktur när de större ytorna i trappan målas.

Vilken typ av pensel eller roller är bäst att använda för att måla en trappa?

      

En liten pensel är bäst för att komma åt i kanter och hörn, och en filtroller eller skumgummiroller är bäst för att måla större ytor. Filt- eller skumgummiroller ger en slät finish med minimalt med struktur.

Kan man använda halkskyddspulver i färgen om man vill undvika att trappan blir hal?

      

Ja, ett pulver som kallas halkskydd eller halkstopp kan tillsättas i färgen så ytan blir mindre hal. Man ska dock vara medveten om att det ger ett knottrigt utseende.

Vilket underarbete behövs innan trappan målas?

      

Underarbetet innefattar att tvätta trappan, skrapa bort lös färg, spackla skador och slipa trappan jämn och matt. Det är också viktigt att tejpa runt trappan för att skydda områden som inte ska målas. Bra underarbete gör att färgen på trappan håller väl och att det är lätta att fräscha upp trappan med ett nytt lager färg när de börjar bli sliten.

Vilka färger eller kulörer är populära för att måla en trappa?

      

Populära färger är olika nyanser av grått, svart och vitt. Dessa neutrala färger passar bra i de flesta inredningsstilar och kan hjälpa till att skapa en känsla av rymd och ljus. Även andra färger som rött, grönt och blått kan göra trappan till en fin del av inredningen.

Hur underhålls en målad trappa?

      

För att hålla din nymålade trappa i bästa skick, håll den städad så smuts inte repar trappan och rengör den regelbundet med en mjuk trasa och milt rengöringsmedel.

Kan man måla en trappa som har en plastmatta eller linoleum på stegen?

      

Det rekommenderas inte då det är svårt att få ett snyggt och hållbart resultat. Bäst är att ta bort plast- eller linoleummattan först. Men om man ändå vill prova sig på att måla plast- eller linoleummattan på trappstegen är det viktigt med extra förberedelser och att rätt typ av färg används. Läs mer i denna artikel!

Vad kan man göra om en målad trapp börjar se sliten?

      

Om färgen börjar se sliten ut, kan trappen fräschas upp genom att få ett nytt lager färg. Om underlaget sitter bra och är jämnt räcker det med att trappan tvättas innan trappan målas med ett nytt lager färg. Om en ny kulör används behövs ofta två lager för att färgen ska täcka bra.

Hur lång tid tar det för färgen att härda på en nymålad trappa?

      

Det tar inte mer än några timmar för färgen att torka så den går att gå på. Men det tar ungefär två veckor för färgen att härda och uppnå sin fulla styrka. Så var försiktig med trappan under de första veckorna efter att den har målats.

Kan man lacka eller lasera trappor istället för att måla den?

      

Ja, om du vill bevara det naturliga utseendet i träet kan trappan lackas med en transparent lack eller målas med en lasyr istället för att målas med vanlig trappfärg.

Hur länge efter att trappan har målats kan man gå på den?

      

Det tar ofta bara några timmar innan färgen är tillräckligt torr för att gå på med strumpor. Men det tar ungefär två veckor för färgen att härda och uppnå sin fulla styrka. Med andra ord, var försiktig under de första veckorna efter att trappan har målats. Att gå med strumpor går bra, men att gå med skor eller köra dammsugaren bör undvikas tills den nymålade trappan har härdat.

Kan man bygga en inbyggd garderob under trappan i samband med att trappan målas??

      

Att bygga in en platsbyggd garderob med extra förvaring under trappan är populärt då det är ett bra sätt att ta tillvara på det annars ganska svårutnyttjade utrymmet under trappan. Att göra det innan trappan målas är en bra idé då garderoben kan målas in i samma färg för att skapa en fin helhet.

Fråga oss direkt
Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.