Målare beräknar hur mycket färg som behövs för att måla om

 

Hur mycket färg behövs för målning?

 

Att måla sitt hem, vare sig det är inomhus eller utomhus, kan ge bostaden nytt liv och få det att kännas som nytt. För det behövs rätt kunskap, rätt verktyg, rätt typ av färg - och såklart rätt mängd färg. Att köpa för mycket färg är slöseri med pengar, medan för lite färg kan leda till tidskrävande och kostsamma avbrott i måleriprojektet.

 

Att räkna ut hur mycket färg som behövs beror på typ av färg, kvalitet och ytan som ska målas. Om man anlitar en målare brukar de ta ansvar för att beräkna rätt mängd färg och man slipper ta ansvar för det själv. Nedan går vi igenom hur man räknar ut hur mycket färg som behövs för att måla inomhus eller utomhus.

 

Behöver du hjälp att måla om hemma? Kontakta våra målare på Dryft så hjälper vi dig!


Undrar du bara vad det kostar att få hjälp att måla om inomhus - läs mer om vad det kostar att måla om hemma.

 

Hur man räknar ut antal kvadratmeter på det som ska målas

 

För att beräkna hur mycket färg man behöver, börjar man räkna ut hur stor ytan är som ska målas. Ytans storlek mäts i kvadratmetern (kvm). Kvadratmeter räknas enklast ut genom att mäta längden och bredden på ytan och multiplicera dessa två siffror. Om olika kulörer ska användas för olika delar av hemmet behöver antal kvadratmeter per yta som ska ha en viss kulör beräknas så att rätt mängd färg av varje kulör ska kunna räknas ut.

 

 

Skillnad på kvadratmeter golv och kvadratmeter vägg

 

Storleken på ett rum beskrivs ofta som antal kvadratmeter golvyta. Om golv eller tak ska målas är det därför lätt att veta ytan. Men när väggar ska målas behövs antal kvadratmeter vägg beräknas, inte golvytan. Det går inte att från golvytan beräkna väggytan. Därför behöver varje antal kvadratmeter på varje vägg beräknas som längden på väggen gånger dess höjd.

 

För att förklara hur golvytan inte kan användas för att beräkna väggytan gör vi ett exempel. Ett rum som är 1 meter brett och 12 meter långt har samma golvyta som ett rum som är 3 meter brett och 4 meter långt - det vill säga, båda rummen har 12 kvm golvyta. Om båda rummen har 2,5 meter takhöjd så har det avlånga rummet 65 kvm väggyta och det andra rummet har bara 35 kvm väggyta. Därför behöver väggytan beräknas för varje vägg och summeras.

 

 

Räkna ut antal kvadratmeter vägg i ett rum


Om till exempel ett rum ska målas som har en vägg som är 4 meter bred och 2,5 meter hög, multiplicerar man 4 med 2,5 och får då 10 kvadratmeter. Om det är flera ytor, till exempel flera väggar i ett rum, så gör man motsvarande för varje vägg och plussar ihop dem för att få det totala antalet kvadratmeter. Om rummet har fyra likadana väggar är då totala ytan 40 kvm.

 

Då ytan som är fönster och dörrar inte ska målas, inte i alla fall med samma typ av färg, behöver dess yta dras bort från ytan som beräknades ovan. Det görs genom att beräkna hur många kvadratmeter varje fönster och dörr är på samma sätt genom att multiplicera höjden med bredden på vardera av dem.

 

Till exempel om rummet som har 40 kvadratmeter väggar har en dörr som är 2 kvadratmeter samt 2 st fönster som är 1 kvadratmeter vardera. Totala ytan som ska målas med väggfärg är då 40-2-2*1= 36 kvadratmeter.

 

 

Räkna ut antal kvadratmeter fasad på villa


Vid fasadmålning beräknas antalet kvadratmeter fasad som ska målas på samma sätt som antalet kvadratmeter vägg i ett rum. Med andra ord, räkna ut kvadratmeter fasad genom att multiplicera längden och höjden på vardera sida av huset, och summera dem för att få totala ytan.

 

Delen av fasaden som är fönster och dörrar beräknas på samma sätt genom att multiplicera dess höjd och bredd och dra av dess ytan för att få fram ytan fasad som ska målas.

 

 

Beräkna antal kvadratmeter per kulör


Kom ihåg att antalet kvadratmeter som ska målas behöver beräknas per kulör. Till exempel om det är tre rum som ska målas, varav två ska ha samma kulör och det tredje ska ha en annan kulör, så kan antal kvadratmeter för de två rummen beräknas för att ta reda på hur mycket färg det behövs för den kulören och antal kvadratmeter för det tredje rummet beräknas för att veta mängden färg av den andra kulören.

 

 

 

Antal strykningar som behövs påverkar mängden färg

 

Antalet lager, som också kallas strykningar, som görs påverkar mängden färg som behövs. Inomhus målas det vanligtvis med två lager, utöver grundfärg som också behövs ibland.

 

Utomhus beror det på typ av färg som används där vanlig akrylfärg målas två lager, medans linoljefärg bör målas i tre lager och för slamfärg rekommenderas två lager vid nytt trä och bara ett lager om ytan redan är målad med slamfärg sen tidigare.

 

 

 

Färg med bra kvalitet täcker bättre och därmed behövs mindre mängd färg


Färg med högre kvalitet brukar täcka bättre än en mer blaskig billigare färg. Billigare färg blir därför oftast inte billigare då det behövs mer färg vid målningen och att det håller kortare vilket leder till mer frekvent ommålning.

 

En bra akrylatfärg, som är den vanliga typen av färg för målning inomhus och utomhus, täcker 6-8 kvm/liter. Om det istället uttrycks i antal liter som går åt per kvm är det 0,13-0,17 liter/kvm, vi räknar med 0,15 liter/kvm i snitt. Detta betyder det behövs 0,15 liter färg för att måla ett lager färg över en kvadratmeter. Det är viktigt att komma ihåg att det oftast behövs målas mer än ett lager. Om det till exempel behövs två lager färg så behövs då 0,3 (=2*0,15) liter färg per kvadratmeter.

 

Andra typer av färger som ibland används för fasadmålning täcker annorlunda där till exempel en liter slamfärg bara räcker till 3 kvm, motsvarande 0,33 liter/kvm, medans en liter linoljefärg täcker hela 15 kvm, motsvarande att behövs bara 0,07 liter/kvm. Kalkfärg som är populärt inomhus täcker ca 9 kvm/liter, motsvarande 0,11 liter/kvm. 

 

Tänk på att inte måla med någon annan typ av färg än det målats med tidigare. Inomhus är det oftast inte ett problem då det nästan alltid är akrylatfärg, men utomhus gäller det att vara på säkra sidan där det är en bra idé att ta en färgflagna till en färgbutik för att reda ut vad huset är målat med tidigare.

 

 

 

Färgens kulör kan påverka strykningar som behövs


Vanligtvis målas det med två lager färg för att få bra täckning och ett hållbart resultat. Men om ytan som ska målas har en annan kulör än den nuvarande kulören, speciellt om det är en stark kulör sen tidigare, kan det behövas fler strykningar för att den nya kulören ska täcka så att den gamla färgen inte lyser igenom. Till exempel, om man ska måla en mörk vägg med en ljus akrylatfärg kan flera strykningar behövas för att den mörka färgen inte ska lysa igenom den nya ljusare färgen. Det kan då behövas tre lager färg och därmed behövs det 0,45 (=3 kvm * 0,15 liter/kvm) liter för att måla alla tre lager färg, för varje kvadratmeter.

 

 

 

Räkna ut hur mycket färg som behövs


Vi har nu räknat antal kvadratmeter som som ska målas. Vi har också tagit reda på hur många lager som behöver målas för att det ska bli ett fint och hållbart resultat. Därtill har vi lärt oss att det går åt ca 0,15 liter färg per kvadratmeter och lager som ska målas med vanlig inomhusfärg eller utomhusfärg, det vill säga en akrylatfärg i bra kvalitet.

 

Hur mycket färg som behövs beräknas som följande:
= [Antal kvadratmeter som ska målas] * [Antal lager] * [Antal liter som behövs per kvm och lager]
 

 

 

Exempel på beräkning av mängd färg för att måla


Om vi har ett rum som är 7*5 meter golvyta, dvs 35 kvm golvyta, och 2,5 meter takhöjd så är vardera långvägg 17,5 kvm (=7*2,5) och vardera kortvägg 12,5 kvm (=5*2,5). Rummet har också två fönster som vardera är 1 kvm och en dörr som är 2 kvm. Den totala väggytan som ska målas är då 56 kvm (=2*17,5 + 2*12,5 - 2*1 - 2).

 

Vi använder en akrylatfärg av bra kvalitet och behöver därmed 0,15 liter färg per kvadratmeter och per lager som ska målas. Vi behöver då 8,4 liter (=56 kvm * 0,15 liter/kvm) per lager som ska målas. Om normala två lager färg ska målas behövs därmed 16,8 liter (= 8,4 liter/lager * 2 lager) för att måla rummet.


Kom ihåg att antal kvadratmeter ska beräknas per kulör för att kunna köpa rätt mängd av varje kulör. Som vi lärt oss ovan behövs det också ibland målas fler än två lager, och därmed också mer färg.

 

 

 

Ofta billigare att köpa större färgburkar än små


Att köpa färg i små burkar är ofta dyrt medan literpriset snabbt går ner när det köps större burkar. Billigast är därför oftast att köpa 10 litersburkar, som är den vanligaste storleken. I exemplet ovan behöver man 16,8 liter färg vilket skulle kunna köpas med en 10 liters burk, en 5 liters burk och två 1 liters burkar. Dock skulle det oftast vara billigast att istället köpa två 10 litersburkar. Då har man fått bäst literpris och har dessutom lite extra färg över om det skulle gå åt lite mer än beräknat eller ha lite reserv för bättringar av skador framtiden.

 

 

 

Bättre att köpa lite för mycket färg än för lite


Att åka till färgbutiken och köpa mer färg mitt i ett måleriprojekt tar mycket tid. Det är också bäst att måla klart ett lager på en gång då det då är lättast att få ett jämnt och fint resultat, så att få slut på färg halvvägs genom en strykning är inte att önska. För att vara helt säker på att all färg är av samma kulör är det också bäst att bryta (dvs blanda färgen till rätt kulör) allt vid samma tillfälle. Det är därför bättre att avrunda uppåt i hur mycket färg som behövs. Dessutom är det bra att ha lite extra färg kvar efter att målningen är klar för att kunna laga skador i framtiden.

 

 

Målarfärg håller inte för evigt utan ruttnar med tiden


Däremot ska inte för mycket extra färg köpas då den blir dåligt med tiden. Målarfärg som är ren och förvaras i jämn temperatur med locket stängt kan hålla i flera år. Däremot om det står varmt och/eller kommit in smuts kan den ruttna på några få månader. Rutten färg luktar väldigt illa så det är lätt att upptäcka om färgen blivit dålig. Färg som förvaras så kallt att den frusit, speciellt vattenbaserad färg, är också förstörd.

 

Vanliga frågor om hur mycket färg som behövs

Hur räknar man ut kvadratmeter på en vägg?

      

För att räkna ut kvadratmeter på en vägg multiplicerar man väggens bredd med dess höjd. Till exempel, om en vägg är 4 meter bred och 2,5 meter hög, multiplicerar man 4 med 2,5 för att få 10 kvadratmeter. För att räkna ut totala väggytan i ett rum summerar man kvadratmeter per vägg och drar bort antal kvadratmeter för fönster och dörrar.

Hur mycket färg behövs vid målning?

      

Mängden färg som behövs beror på flera faktorer, bland annat ytan som ska målas, antalet strykningar och typen av färg. Med vanlig akrylfärg kan man förvänta dig att en liter färg täcker mellan 6 och 8 kvadratmeter med en strykning.

Hur många kvadratmeter räcker 10 liter färg?

      

En liter färg räcker till ca 6-8 kvadratmeter, låt oss räkna med 7 kvadratmeter per liter i snitt. 10 liter färg skulle då täcka ungefär 70 kvadratmeter. Kom ihåg att man ofta behöver måla två lager.

Hur mycket färg går åt till 12 kvm?

      

Då det går ca 0,15 liter per kvadratmeter och strykning skulle det behövas ca 3,6 liter för att måla 12 kvadratmeter väggyta.

 

Men om det är ett rum som har 12 kvm golvyta så behöver vi veta rummets takhöjd och vardera längd på väggarna för att beräkna väggytan. Till exempel ett rum som är 3*4 meter blir 12 kvm golvyta. Om det är 2,5 meter takhöjd blir väggytan 35 kvm. Till väggytan i ett rum med 12 kvm golvyta behövs då 5,3 liter färg per lager. Med två lager så behövs det därmed strax över 10 liter färg för ett rum på 12 kvm golvyta..

Hur mycket färg behövs till 100 kvm?

      

För att veta hur många liter färg som behövs för att måla en bostad med en golvyta på 100 kvm behöver man veta storleken på varje rum, samt dess takhöjd.

 

Om vi antar att bostaden på 100 kvm golvyta består av ett rum på 40 kvm golvyta och fyra rum som vardera är 15 kvm golvyta. Om det är 2,6 meter takhöjd blir det totalt nästan 230 kvm väggyta. Från det ska antal kvm som är dörröppningar och fönster dras bort. Vi antar att det är 5 dörrar (á 2 kvm) och 10 fönster (á 1 kvm). Då blir väggytan som ska målas 210 kvm.

 

Det går åt ca 0,15 liter/kvm som ska målas. Med två lager går det då åt 0,3 liter/kvm. Totalt för bostaden på 100 kvm golvyta går det då åt 63 liter målarfärg för att måla väggarna.
 

Hur stor yta täcker 1 liter färg?

      

En liter akrylatfärg, som är vanlig inomhus och utomhusfärg, täcker att måla ett lager på ca 6-8 kvadratmeter.

Hur räknar man ut hur mycket färg det går åt?

      

För att räkna ut hur mycket färg som behövs multipliceras kvadratmetern på ytan som ska målas med så många strykningar som ska målas. Sedan delas det med antalet kvadratmeter som en liter färg räcker till.

Hur mycket färg går åt per strykning?

      

Mängden färg som går åt per strykning beror på ytan som ska målas, färgens täckningsförmåga och hur stor yta som ska målas. Generellt brukar en liter vanlig inomhus eller utomhusfärg räcka till ca 6-8 kvadratmeter yta som målas med ett lager.

Hur många liter färg per kvadratmeter (m2)?

      

För akrylatfärg, som är den vanligaste typen av färg, behövs ca 0,15 liter färg per kvadratmeter och lager. Ofta behövs två lager målas för att få bra täckning.

Hur mycket färg behöver jag för att måla ett helt rum?

      

Det beror på rummets storlek och antalet strykningar. Man kan räkna ut det genom att multiplicera kvadratmetern av väggarna med antalet strykningar och sedan dividera med antalet kvadratmeter som en liter färg kan täcka.

 

För att måla väggarna i ett rum som är 7*5 meter golvyta, dvs 35 kvm golvyta, går det åt ca 17 liter färg. För ett mindre rum som är 3*4 meter, dvs 12 kvm golvytan, går det åt ca 10 liter färg.

Hur beräknar man mängden färg som behövs för att måla utomhus?

      

För att beräkna mängden färg som behövs för att måla utomhus beräknar man först antalet kvadratmetern som ytan som ska målas är, till exempel fasaden på huset. Sedan multiplicera det med antalet strykningar för att sedan dela med så många kvadratmeter som en liter av den valda färgen räcker till.

Hur beräknar man mängden färg som behövs för att måla inomhus?

      

För att beräkna mängden färg som behövs för att måla inomhus, till exempel väggarna i ett rum, beräknar man först antalet kvadratmetern som ytan som ska målas är. Kom ihåg att det är antalet kvadratmeter vägg som ska beräknas, inte golvytan som är det vanligaste sättet man pratar kvadratmeter i en bostad. Sedan multiplicera det med antalet strykningar för att sedan dela med så många kvadratmeter som en liter av den valda färgen räcker till.

Hur länge håller en öppnad burk målarfärg?

      

En öppnad burk målarfärg kan hålla i flera år om den förvaras korrekt. För bästa resultat, förvara överbliven färg i en tät behållare på en sval, torr plats. Gammal färg luktar ruttet så det är lätt att känna om den har blivit dålig.

Hur påverkar färgens kulör mängden färg som behövs?

      

Färgens kulör kan påverka mängden färg som behövs. Om du planerar att måla en mörk vägg med en ljusare färg, kan fler än normala två lager behövas för att täcka den ursprungliga färgen.

Fråga oss direkt
Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.