Målare som målar efter att ha satt microlit

 

Microlit - för att motverka sprickor vid målning av väggar och tak

 

Vid renovering av hem, särskilt de äldre med charm, kräver en fin balans mellan att bevara det gamla och införliva det nya. Men även vid nygips används det ibland för att skapa tåliga väggar. Microlit är därför populärt att använda innan målning i både äldre och nyare bostäder. Microlit stavas ibland mikrolit eller kallas även slät glasfiberväv, armeringsduk för måleri, målarduk, microlitväv eller fiberduk.

 

Behöver du hjälp att måla om eller sätta microlit? Kontakta oss på Dryft så hjälper våra målare dig med microlit i ditt hem!

 

Denna tunna glasfiberväv har blivit ett viktigt sätt för målare att förstärka ytor och förhindra sprickbildning på ytor som ska målas. I denna artikel kommer vi att dyka djupare in i vad microlit är, varför det används, och hur det kan användas på både tak och väggar för att skapa vackra, hållbara ytor.

 

 

 

Vad är microlit och varför används det på väggar och tak vid målning?

 

Microlit är en slät, något stretchig och tunn glasfiberväv som används vid renovering av väggar och tak. Den används för att armera och förstärka ytor för att motverka sprickbildning och är därför en viktig del av underarbetet målaren gör när det finns risk för sprickbildning. Microlit gör också ytan tåligare mot stötar.

 

 

 

Microlit motverkar sprickor i målarfärgen på väggar och tak


Genom att sätta microlit över ytan tillåts viss rörelse i byggnaden då microlitväven är mindre stum än väggen. Färgen som målas på microlitväven spricker därför inte lika lätt som om det var målat direkt på puts- eller gipsväggen. Även väggar och tak som redan har mindre sprickor täcks av microlitduken och hindras från att påverka nya lagret färg. Helt enkelt blir microlitväven som en armering av tak och väggar taket så de håller bättre.

 


Microlit ger en tålig yta att måla på

 

Microlit är speciellt användbart i äldre byggnader där väggarna kan vara gjorda av porösa material. En till fördel är att microlit gör att ytan över hela väggen eller taket blir av samma material, till skillnad från en yta med gipsskivor med spacklade skarvar. Det gör att färgen beter sig likadant vilket resulterar i en jämnare struktur och glans. Microlit gör däremot inte underlaget slätare då struktur i ytan under tar sig igenom den tunna microlitduken, men det ger däremot en yta som är tåligare mot rörelser i underlaget och stötar mot väggen.

 

 

 

Microlit är vanligt att använda vid renovering av gamla limfärgstak

 

Före 40-talet var det populärt att måla innertak med limfärg. Med åren spricker dock ofta limfärgstak och färgen kan till och med släppa från innertaket. När limfärgstak renoveras behöver lös limfärg skrapas ner. Den limfärg som sitter kvar måste tvättas bort för att sedan patentera, spacklas och kläs sen med microlit för att yta som skyddar mot framtida sprickor.

 

 

 

Microlit kan också användas på nya gipsväggar

 

Nya gipsväggar remsas och spacklas oftast före målning. Det betyder att skarvarna mellan gispskivorna täcks av en remsa och spackel för att inte synas. Om man vill ha extra hållbara väggar kan gipsväggen därefter kläs med microlit. Att remsa, spackla och sen klä gipsväggar eller tak är det bästa underarbetet som kan göras för att få snygga och hållbara målade väggar och tak.

 

 

 

Hur använder man Microlit på väggar och innertak?

 

Som med allt inom målning är underarbetet väldigt viktig, lika så när microlit används. Detta då microlit bara armerar och inte tar bort ojämnheter. Microlit sätt sen likt tapetsering, men det är några saker som är viktigt att tänka på. Här nedan går vi igenom de olika stegen med att sätta microlit på väggar och tak.

 

 

1. Underarbete är viktigt innan microlit sätts upp


Innan microlit sätts på väggen eller taket är det viktigt att underarbete görs väl så ytan blir slät. Då microlit är tunn så tar sig struktur i ytan under lätt sig igenom väven och därmed syns. Microlit hjälper därmed inte till med att få en slät ytan utan det är underarbetet under microliten som har som syfte att göra ytan slät.

 

Underarbetet beror på vad det är för material det görs på, men vanligtvis är det viktigt att spackla, slipa och se till att underlaget är torrt innan microlit sätts upp. Om det är lös färg är det viktigt att den skapas och tvättas bort innan - till exempel vid limfärgstak. Vid nygips remsas och spacklas skarvarna innan microlit sätts upp.

 

 

2. Limma upp microlit med vävlim

 

Att sätta microlit på väggar och tak är som att tapetsera. Vävlim används och microlit sätts upp likt tapet sätts upp. Microlit bör ligga kant i kant då överlappande skarvar kan synas. Om det är svårt att få till är det bättre att det är någon mm glipa än att det överlappar.

 

Microlit kommer i långa rullar/våder och bör undvikas att skarvas på längden då det leder till mer skarvar. Det är bra att vara två personer då det kan vara klurigt att själv sätta upp långa våder av microlit med så hög precision som behövs. Lägg microliten längs med ljusriktningen från fönster, det vill säga att ljuset lyser längs med våderna, så minskas risken att skarvar syns. Microlit kommer i två bredder, 50 cm och 100 cm. De bredare ger mindre skarvar men är desto svårare att hantera.
 

 

3. Grundmåla och färdigmåla på microlit


När microliten har satts på ytan och torkat är det dags för målning. Det är inget speciellt att tänka på bara för att ytan nu är täckt av microlit. Skaffa rätt mängd av färg och måla som vanligt med ett lager grundfärg och två lager färdigfärg för att få fint resultat. För att få snygga kanter är snobbkant-tekniken bra att använda. Populärast är att använda vanlig vägg/tak-färg, men också kalkfärg eller tapetsering går bra. 

 

 

 

Skillnaden på microlit, glasfiberväv och renoveringstapet

 

Microlit, som också kallas slät glasfiberväv, och renoveringstapet är båda material som används vid renovering av väggar och tak, men de har olika egenskaper och användningsområden.

 

 

Microlit är till för att förstärka/armera ytan

 

Microlit är en armeringsduk som är en slät och tunn glasfiberväv som används för att förstärka ytor och förhindra sprickbildning. Den är särskilt användbar på ytor där det finns risk för rörelse. Microlit döljer inte ojämnheter eller skavanker, utan fungerar mer som en armering för att stärka ytan och förhindra sprickbildning. Det är därför viktigt att underarbetet görs rätt för att ytan ska bli jämn och slät efter att microlitväv sätts på.

 

 

Renoveringstapet är för att göra ytan jämnare - men ofta är bredspackling ett bättre alternativ

 

Renoveringstapet, eller renoveringsduk, är en tjockare tapet som används för att rätta till väggar med skavanker och ojämnheter för att få en slät yta för tapetsering eller målning. Renoveringstapet kan användas istället för att bredspackla en vägg men fyller inte ut ojämnheter lika bra som bredspackling, så vid djupare skador i väggen behöver det också spacklas. För bästa resultat är därför bredspackling att föredra istället för renoveringstapet.

 

Så, medan microlit används för att förstärka och skydda ytor, används renoveringstapet för att dölja ojämnheter innan den målas. Egentligen är därför microlit och renoveringstapet inte jämförbara då de har helt olika syften.
 

Vanliga frågor om microlit

Vad är microlit och varför används det vid målning av väggar och tak?

            

Microlit är en tunn och slät glasfiberväv som används för att förstärka ytor och förhindra sprickbildning av målade väggar och innertak.

Vilket lim ska användas till microlit?

            

För att sätta upp microlit på väggar och tak används vanligtvis vävlim som är starkare än tapetlim. Det är viktigt att följa tillverkarens instruktioner för bästa resultat.

Vad är en armeringsduk?

            

Armeringsduk är en duk som fästs på ytor för att göra dem starkare och motverka sprickor. Microlit är en typ av slät glasfiberduk som används som armeringsduk innan målning.

Vad är glasfiberväv för väggar?

            

Glasfiberväv kan vara antingen glasfiberväv med struktur, som används som en tapet, och microlit som är en slät och tunn glasfiberväv som används för att armera/förstärka väggar och tak innan de målas

Vad är en målarfilt?

            

Microlit kallas ibland för målarfilt. Men målarfilt kan även vara en fleecematta som rullas för att skydda underlaget när det målas, vilket är nått helt annat än microlit.

Hur sätter man upp microlit i väggar och tak?

            

För att sätta upp microlit, börja med att göra ytan slät genom att spackla och slipa underlaget. Använd sedan vävlim och fäst microlit kant i kant för att undvika synliga skarvar. Det är ofta lättast att vara två personer när man sätter upp microlit.

Hur förhindrar microlit sprickbildning i färg på väggar och tak?

            

Microlit är något elastiskt vilket gör att färgen som målas på microlitväven inte spricker lika lätt.

Vilka är fördelarna med att använda microlit i äldre byggnader?

            

Microlit är användbart i äldre byggnader där väggarna kan vara gjorda av porösa material. Det förstärker ytan och gör den mer tålig mot sprickbildning och stötar.

Hur används microlit vid renovering av gamla limfärgstak?

            

Vid renovering av gamla limfärgstak skrapas lös limfärg ner, tvättas bort, och sedan kläs med microlit för att skydda mot framtida sprickor.

Vad är skillnaden mellan microlit, glasfiberväv och renoveringstapet?

            

Microlit är en armeringsväv som förstärker ytor och förhindrar sprickbildning. Renoveringstapet, som är ett alternativ till bredspackling, används för att dölja ojämnheter innan den målas.

Behövs underarbete eller gör microlit ytan som ska målas slät?

            

Underarbete är viktigt innan microlit sätts upp för att ytan ska bli slät. Microlit döljer inte ojämnheter.

Hur gör microlit den målade ytan mer hållbar?

            

Microlit förstärker/armerar ytan som ska målas och gör den mer tålig mot sprickbildning som kan uppstå av att huset rör sig eller stötar mot väggen. Microlit är lite elastisk så det gör därmed att microliten kan hantera rörelser i underlaget utan att färgen som är målad på microlitväven spricker.

Kan microlit användas på både nya och gamla byggnader?

            

Ja, microlit kan användas i både äldre och nyare bostäder för att förstärka ytor och förhindra sprickbildning. I äldre byggnader är det användbart när väggar och tak är av porösa material och i nya byggnader som har gipsväggar som ska målas gör mikrolit att väggarna blir extra tåliga.

Kan gamla sprickor lagas med microlit?

            

Ja, microlit kan användas som en del av processen att reparera befintliga sprickor på vägg och tak. Om väggen eller taket börjat spricka så är det troligt att den kan fortsätta göra det. Då är det bra att klä ytan med microlit innan den målas. Microlit fungerar som en armering för att stärka ytan och förhindrar ytterligare sprickbildning.

Fråga oss direkt
Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.