Byta fönster

Oavsett om ditt hus ligger mer eller mindre skyddat kommer det att utsättas för årstidernas väderväxlingar. Vissa detaljer på huset påfrestas mer än andra, exempelvis fönstrena. Att underhålla sina fönster är alltså A och O för att komma undan drag och värmeförlust. Känner du att det är dags för ett fönsterbyte? Vi på Dryft hjälper gärna till och du kan du känna dig helt trygg i att fönsterbytet utförs på korrekt sätt av våra snickare med kvalitativa fönster, och vi utlovar såklart bra garantier för arbetet.

 

Innan du sätter igång med ett fönsterbyte

I många fall kan fönster hålla i väldigt många år med rätt underhåll, så det är inte alltid nödvändigt att utföra ett komplett fönsterbyte. Det kan ibland räcka med delreparationer – till exempel att byta delar av virket, montera nya tätlister, byta glas i något fönster eller måla om. Har du däremot tvåglasfönster så är det ofta en bra ide att byta till mer energieffektiva treglasfönster. Om du kontaktar oss på Dryft kan du få rådgivning och hjälp av en kunnig och erfaren hantverkare som hjälper dig hitta rätt lösning för dina fönster.

 

 

Fönster är er en viktig del av ett energieffektivt hem

Att ha täta och energieffektiva fönster är viktigt för en energieffektiv bostad. När fönster byts är det viktigt att samtidigt ta ett helhetsgrepp så de nya fönstren inte skapar problem i form av till exempel sämre ventilation som du kan läsa mer av längre ner på denna sidan. Prata med våra energiexperter om vad för fler åtgärder som är lämpliga att göra i samband med fönsterbytet för att ditt bostad ska fungera optimalt.


 

Att byta fönster – så går det till

Om ett komplett fönsterbyte är aktuellt så går arbetsföljden till så här:
 

  • karmyttermått tas på befintliga fönster
  • fönstertyp och design som passar huset väljs ut
  • rivning av det gamla fönstret
  • den nya karmen spänns fast vågrätt med kilar och kontrolleras med vattenpass
  • diagonalen på fönstret korsmäts för att säkerställa att hörnvinklarna är räta
  • karmskruvar skruvas in
  • fönstret provhängs med fönsterbågen och karmskruvarna finjusteras vid behov
  • insida och utsida tätas och fogas
  • eventuella fönsterlister och fönsterfoder spikas fast, och fönsterbleck monteras.

 

Då det ofta behövs en ställning när fönster ska bytas så kan vara bra att passa på att göra fler åtgärder på fasaden samtidigt, till exempel att byta fasaden eller att mål om fasaden.

 

 

Fönsterbytet kan påverka ventilationen i huset

Om du har självdrag som ventilation i huset så är ofta otäta fönster källan till frisk luft in i huset. Tätas dessa fönster eller byts ut till nya energieffektiva täta fönster så gäller det att ge ventilationen en tanke så den fortfarande funkar effektivt. Det kan lösas genom att montera fönsterventiler som släpper in frisk luft. Men att byta till energieffektiva fönster och samtidigt sätta dit ventiler som släpper in kall luft likt dina gamla otäta fönster låter inte inte helt förnuftigt.

 

En bättre och mycket energieffektiv lösning för att lösa ventilationproblematiken, som också ger bättre inomhusluft, är ett mekanisk ventilation som återvinner värme. Det kallas för FTX-ventilation och är ofta en sort ingrepp med en stort ventilationsaggregat och tjocka rördragningar till alla rum. Ett bättre alternativt som är mer kostnadseffektivt och mycket mindre ingrepp i huset är så kallat mini-FTX. Ett mini-FTX monteras istället direkt genom fasaden på minst två ställen och växeldrar sedan automatiskt luften fram och tillbaka i huset för att både ge bra inomhusluft samtidigt som värmen återvinns. Det tycker vi är riktigt smart!

 

 

Vanliga frågor och svar om att byta fönster

Här nedan får du svar på några av de vanligast förekommande frågorna kring fönsterbyte.

 

 

Hur mycket kostar det att byta fönster?

Att byta ett fönster kan ta allt ifrån fyra timmar och upp till 10 timmar beroende på förutsättningar om man räknar med allt från foder till smygar, fönsterbänk, uttagning, bortforsling samt färdigställning utvändigt. Den totala kostnaden varierar alltså beroende på hur många fönster som ska bytas och vilken typ av fönster det rör sig om. Största kostnaden är själva fönstren priset för dem beroende på typ och kvalitet. Kontakta oss så hjälper vi dig hitta de typ av fönster som passar dig och ditt hus.

 

 

Får man byta fönster utan bygglov?

Om du behöver bygglov eller inte beror på hur mycket fönsterbytet påverkar husets utseende. Nya fönster påverkar din uppvärmningskostnad och boendekvalitet, men det går ändå att installera nya fönster som är väldigt snarlika de gamla. Om du är minsta tveksam är det alltså en god idé att kontakta kommunen för att vara helt säker.

 

 

Kan man byta fönster själv?

Det är möjligt att byta fönster själv om du har tid och rätt kunnande. Kom bara ihåg att fönster är en långsiktig investering, så om det skulle bli fel kommer du behöva leva med konsekvenserna av det länge. Om du anlitar en hantverkare kan du vara säker på att det utförs på rätt sätt, och då har du dessutom rätt till rotavdrag för arbetskostnaden.

 

 

Är det lönsamt att byta fönster?

Det kan absolut vara lönsamt att byta fönster, så länge du väljer alternativ som håller länge. Om fönsterna du väljer har lång livslängd och är bra isolerad (dvs ett lågt U-värde) kan du spara mycket pengar på hemmets uppvärmningskostnad. Med energieffektiva fönster kan husets energiklass förbättras vilket kan ge möjlighet till grönt bolån om energiklassen förbättras tillräckligt mycket.

 

 

Hur ofta bör man byta fönster?

Kvalitativa fönster håller länge, ofta upp mot 30 år. En bra grundregel är att byta fönster när karmarna börjar trilla isär och glasrutorna inte längre är klara trots noggrann rengöring. När detta sker beror helt och hållet på hur utsatta fönsterna är. Hus nära kusten är betydligt mer utsatta för väder, vind och framförallt salt som förstör fönsterkarmar och fönsterrutor snabbt. Om du har otäta eller tvåglasfönster så kan det vara en bra investering att även innan de är utslitna byta till täta treglasfönster för att få ett mer energieffektivt hus.

 

 

Vilka fönster är bäst?

I Sverige finns det tre vanliga fönstertyper av ramen att välja mellan, och de har olika fördelar och nackdelar. Vilken variant som är bäst beror på dina egna preferenser och behov. PVC-fönster är prisvärda och kräver dessutom väldigt lite underhåll, eftersom dess karmar och bågar är gjorda av plast. Många anser dock att denna typ av fönster inte är lika estetiskt vackra som exempelvis fönster med träkarmar. Träfönster ger i sin tur ett charmigt och klassiskt intryck, men kräver mycket underhåll och påverkas betydligt mer av väder och vind. Det finns även aluminiumklädda fönster som har karmar och bågar av trä, men också en aluminiumbeklädnad på utsidan av fönstret. Tack vare denna kräver fönstret betydligt mindre underhåll än vanliga träfönster. Oavsett om du väljer fönster med PVC, trä eller aluminum-ram så bör de ha energieffektivt treglasfönster för att uppnå bra isolering.


 

Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.