Spara el med energismarta vanor

 

Här ges tips på hur man enkelt kan spara energi i sitt hem. Det gäller hushållsel och energi för uppvärmning och varmvatten. Det är ”många bäckar små”, eller ”varje kilowatttimme räknas” som Energimyndigheten uttrycker det, som tillsammans kommer att ge en påtaglig minskning av din energiförbrukning. Du spar pengar och minskar din miljö- och klimatpåverkan. 

 

Med energismarta vanor sparar du del. Men för många äldre hus behövs oftast också energirenovering göras för att få ett energieffektivt hem. Prata med våra energiproffs så hjälper vi dig få ett energieffektivt hem!

 

Sänk inomhustemperaturen

Uppvärmningen av bostaden är den post som drar mest energi. Att sänka innetemperatur något från det man har vant sig med, ger en stor energibesparing. Om du har elvärme, ger en grads sänkning 5 procent minskad energiförbrukning. Sänk temperaturen i de rum du sällan använder och sänk temperaturen ordentligt när du är bortrest. Ha en termometer i varje rum för att ha koll. Med ett energieffektivt värmesystem så finns det också mycket energi att spara!

 

 

Blockera inte elementen

Ha inte möbler eller ha tjocka gardiner framför elementen, värmen behöver kunna cirkulera fritt i rummet.

 

 

Behåll värmen i huset

Byt ut gamla och slitna tätningslister runt fönster och ytterdörrar. Fäll ner persiennerna och dra för gardiner på natten när det är kallt, så stannar värmen inomhus. Har du äldre fönster kan det vara dags att byta till energieffektiva fönster.

 

 

Vädra effektivt

Låt det vara korsdrag under kort tid så att luften byts ut utan att rummet kyls ner. Stäng helst av termostarena på elementen under tiden. Har du ett energieffektiv FTX-ventilation så får du in frisk luft i hemmet utan släppa ut mycket värme.

 

 

Släck lampor

Släck i de rum där ingen vistas. Byt till led-lampor som förbrukar 80% mindre energi än äldre glödlampor och också håller betydligt längre. Alla lampor behöver inte lysa lika starkt, ha rätt lampa på rätt plats. Använd dimmerfunktionen om du har det.

 

 

Diska i maskin

Fyll diskmaskinen helt och välj eco-programmet. Att diska för hand drar fyra gånger så mycket energi. Om du diskar för hand, gör det i en balja istället för under rinnande vatten. Det räcker med att skrapa av matrester från disken innan den sätts in i diskmaskinen. Om du vill spola av, gör det i kallt vatten. 

 

 

Tvätta i fylld tvättmaskin

Välj inte högre temperatur än nödvändigt. Använd sparprogram utan förtvätt.

 

 

Begränsa användningen av torktumlare och torkskåp

Det går åt tre gånger så mycket energi att torktumla tvätten än att tvätta den. Att låta klädern lufttorka sparar både energi och ger också fukt till den vanligtvis torra inomhusluften som är på vintern.. 

 

 

Duscha kortare och med effektiva munstycken

Byte till ett snålspolande duschmunstycke. Det spar både energi och vatten.

 

 

Använd elektrisk golvvärme och handdukstorken sparsamt

Det är skönt men drar mycket el. Stäng av när det inte behövs. Låt inte dörren stå öppen till badrummet, så att den extra värmen i badrummet läcker ut. 

 

 

Ha koll på frysen och kylen

De drar mycket energi eftersom de står på dygnet runt. Ha rätt temperatur, + 4-5°C i kylen och - 18°C frysen ger både bra matförvaring och låg energiförbrukning. Frosta av kylen och torka av baksidan på kylen och frysen så att kondensatorn hålls dammfri, det gör att kompressorn inte behöver arbete så hårt. Håll dörrarna öppna så kort tid som möjligt. Sätt inte in varm mat i kylen. Använd endast infrysningsfunktionen om det är stora mängder som skall frysas in.

 

 

Stäng av apparater i stand-by läge

Låt inte elektronik, till exempel TV:n och datorn, stå i stand-by. De drar fortfarande ström. Även om det inte är mycket, men med många enheter som ständig är inkopplade kan det vara en betydande del av elförbrukningen i ett hem. Dra också ur batteriladdare, till exempel till mobilen, när de inte används. Det gäller även lampor med transformatorer i vägguttaget. Ett tips är att känna på laddaren eller transformatorn, är den varm då drar den ström, annars inte. Använd grenkontakter med strömbrytare så är det enkelt att stänga av fler apparater samtidigt. 

 

 

Använd vattenkokare för att koka upp vatten

Det går snabbt och spar energi.

 

 

Använd mikrovågsugnen

Använd mikrovågsugnen för uppvärmning av mat istället för på spisen eller i ugnen. Det spar energi. Undvik dock att tina fryst mat i mikron. 

 

 

 

Lycka till med dina energismarta vanor! 

 

 

 

Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.