Luftvärmepump

 

Luftvärmepumpen är ett effektivt värmesystem som består av en utomhus- och en inomhusdel. En luftvärmepump fungerar genom att utomhusdelen tar värme från luften utomhus och överför den till inomhusdelen, som sedan värmer inomhusluften. Eftersom luftvärmepumpen använder sig av utomhusluft varierar verkningsgraden utifrån hur varmt det är ute. Även när det är många minusgrader ute finns det värmeenergi att samla in så värmepumpen fungerar året om. Vi kan installera anläggningar i olika storlekar, för olika behov.

 

För att få en energieffektiv villa så är det en bra ide att installera en luftvärmepump, men även en bergvärmepump fungerar bra. Men det är viktigt att inte glömma andra effektiva åtgärder som passar bra i kombination med luftvärmepumpen. Det är allt från bättre isolering, energieffektiv ventilation, täta fönster till smart styrning och egen elproduktion med solceller - helt en helhetssyn för att få en energieffektiv villa.

 

 

Vill du ha hjälp att se vad för energieffektiviseringar som passar ditt hus och kanske till och med få det utfört? Prata med våra energiexperter

 

 

En luftvärmepump kan vara den huvudsakliga värmekällan

Genom att installera en luftvärmepump kan du täcka dina behov så länge det inte blir kallare än -20 °C. Blir det riktigt kallt kan en kompletterande värmekälla behövas, som till exempel direktverkande el eller en vedpanna. Genom att installera en mindre luftvärmepump kan du också få ett billigt komplement till en annan värmekälla.

 

 

Olika typer av luftvärmepumpar

Det finns framförallt två typer värmepumpar:

 

 

 

En luft/vatten-värmepump överför värme från utomhusluften till ett vattenburet värmesystem inomhus och ditt varmvatten. En luft/luft-värmepump sprider värmen direkt till luften genom en fläkt som sprider varmluft i hemmet. En luft/luft-värmepump kan inte värma varmvattnet men kan däremot användas som en effektiv AC för kyla under sommaren. Vi på Dryft kan hjälpa dig med installation av en värmepump oavsett vilken sort det är.

 

 

Spara pengar på att installera en luftvärmepump

Den främsta anledningen till att installera en luftvärmepump är att det blir en bra affär på sikt. Hur bra beror på vilka alternativ du har. Om din uppvärmning bygger på direktverkande el kan du sänka dina kostnader med upp emot 60 % genom att installera en luftvärmepump. 

 

Det finns andra värmesystem, till exempel bergvärme, som också blir väldigt ekonomiska jämfört med eluppvärmning, men de är ofta betydligt dyrare i inköp än en luftvärmepump. Det kan då ta många år innan värmesystemet betalat sig. Efter en installation av en luftvärmepump har du snabbt tjänat in inköpskostnaden. För våra installatörer är en luftvärmepump den enklaste värmepumpen att få på plats och därmed är både billigare och samt passar fler hus än bergvärme.

 


 

Vanliga frågor och svar om att installera en luftvärmepump

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna om luftvärmepumpar och installationen.

 

Hur fungerar en luftvärmepump?

Ena delen av en luftvärmepump sitter utanför huset och den andra inomhus. Utomhusdelen är försedd med ett köldmedium som tar upp värme från luften. Den överförs sedan till inomhusdelen som värmer luften. Hur hög verkningsgrad en luftvärmepump har beror på utomhustemperaturen. Är det väldigt kallt kan det vara svårt att värma en villa med bara en luftvärmepump.

 

 

Hur stort hus kan jag värma med luft/luftvärmepump?

Det finns värmepumpar som är dimensionerade för stora villor på upp emot 180 kvadratmeter. Du kan också installera mer än en luftvärmepump för att värma alla rum i ett hus.

 

 

Är luftvärmepump lönsamt?

För många är det väldigt lönsamt att byta ut en värmekälla som inte är så effektiv mot en luftvärmepump med hög verkningsgrad. Det brukar inte ta så lång tid innan anläggningen har betalat sig.

 

 

Vilka för- och nackdelar har en luftvärmepump?

Förutom att du kan få lägre uppvärmningskostnader med en luftvärmepump kan du även använda den till att kyla hemmet på sommaren. En installation av en luft-luftvärmepump kan också innebära att du får bättre inomhusluft eftersom den filtreras genom anläggningen. Den största nackdelen med att installera en luftvärmepump är att verkningsgraden sjunker när det är riktigt kallt. Den håller heller inte lika länge som till exempel en bergvärmepump. Vissa modeller låter en del, ifall de inte byggs in. Därtill behövs en utedel som inte är så snygg och kan ge lite oljud och därmed inte vill ha den nära uteplatsen.

 

 

Hur mycket el drar en luftvärmepump per timme?

Räkna med att en luftvärmepump, beroende på vad den har för kapacitet, drar runt 500–1200 W i kyldrift per timme. Det blir någonstans mellan 4000 och 11000 kWh/år.

 

 

Kan man installera en luftvärmepump själv?

Vissa moment vid installationen kan bara genomföras av en certifierad kyltekniker. Detta då anläggningen innehåller en gas som kan vara skadlig för miljön om det blir fel vid installationen. Det är också viktigt att installationen genomförs på rätt sätt för att du ska kunna få tillbaka pengar vid eventuella försäkringsärenden i framtiden.

 

 

Hur stor luftvärmepump behöver jag?

Luftvärmepumpar säljs med information om hur stort hus de kan värma. Du kan också höra av dig till oss på Dryft om du är osäker på vad du behöver för värmesystem till din villa.

 

 

Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.