Vad kostar det att bygga en altan?

Funderar du på att bygga en ny altan? Vad kul! Det kan dock vara svårt att veta vad en altan faktiskt kostar. Vi på Dryft har sammanställt den viktigaste informationen för dig som kund och nedan tar vi dig igenom hela byggnadsprocessen och vad som faktiskt kostar i altanbygget. Vad kostnaden landar på är svårt att säga på rak arm då det finns en hel del tillval och alternativ vid ett altanbygge. Vill du ha en altan med nivåskillnader, markis, infälld belysning, en pergola eller till och med kanske ett utekök? Alla dessa delar påverkar kostnaden. Dessutom finns det regler och situationer då till och med bygglov kan krävas - vilket är bra att ha kännedom om innan man påbörjar altanbygget.
Kontakta oss

Uppdaterad senast: 15 juli 2023
 

En altan som byggs direkt på marksten, utan några speciella tillval i form av belysning, trappsteg eller liknande, och som byggs i den vanligaste träsorten tryckimpregnerat trä, kan kosta någonstans mellan 1500-2000 kr/m2. Här är priset för både material och arbetskostnad efter ROT-avdrag. Däremot kan priset skilja sig om altanen ska byggas på andra markförhållanden. 

 

Vill du lära dig mer om vad en altan kostar och vad som påverkar kostnaden uppåt eller nedåt så går vi igenom detta i processen nedan.

 

Lär dig mer om altanbygge 

 

Underlag för altanen 

Utformningen av altanen 

Val av trall för altanen 

Vad kostar en 25 kvm altan 

Populära tillval till din altan 

 

Underlag för altanen

 

Bygga altan på marksten 

 

Ditt underlag påverkar processen för ditt altanbygge. Har du i dagsläget marksten, det vill säga plattor gjorda av sten som är skapta för att fungera som en gång eller liknande, går det att bygga altanen direkt på detta. Det förutsätter att de sedan innan legat länge och med oförändrat läge. Detta eftersom man då är försäkrad om att berget inte kommer att flytta på sig. Denna process är smidig eftersom bygget kan starta direkt och kommer leda till mindre kostnader för altangrunden. Skulle man istället ha en marksten som rör på sig behöver man knäcka bort berget och vid större berg spränga. Detta är tidskrävande processer som också kostar mer då flera parter behöver ingå i arbetet.

 

Bygga altan på gräsmatta 

 

Om du i dagsläget har en gräsmatta lägger man antingen marksten eller markskruv vid behov. Marksruv är kort sagt en stor stålskruv som skruvas ner i marken och fungerar på samma sätt som en betongplint, den tål tung belastning och är smidig att använda. I särskilda fall används betongplint som är en stort betongblock, men eftersom det tar längre tid och inte är ergonomiskt för hantverkarna brukar det inte vara ett första alternativ. Oftast brukar markskruv rekommenderas för att det är enkelt att jobba med men också mer ekonomiskt. Vid markskruv krävs en ledningskarta för att säkerställa att inte någon ledning grävs av och gör stor skada.

 

För själva grundarbetet är det billigaste och mest effektiva alternativet marksten, men detta är förutsatt att markförhållandena är bra. Därefter kommer markskruv, detta tjänar man oftast in arbetstid på och därför blir det billigare än exempelvis betongplint. Vid särskilda behov används betongplint, som man antingen monterar som en vanlig betongplint och i vissa fall ansluter man plinten och då gjuts den fast i berget, om detta finns som underlag under. 

 

 

 

 

Altan trädäck

Utformningen av altanen

 

Utformningen på din altan kan skapa schyssta effekter och ge ett lyxigt eller mer stilfullt intryck. Värt att tänka på vid ditt altanbygge är bygglov. Krävs det bygglov för det du vill göra, om du är osäker så kan det vara bra att ta kontakt med kommunen och se vilka bestämmelser som finns och vad som gäller för just dig. När du till exempel vill slå ut en ny dörr till din altan krävs alltid bygglov eftersom detta är ett nytt bygge. Mer om altanbygge 

Räcke till din altan 

Funderar du på ett räcke till din altan? Tänk på att om du ska ha en altan som är högre än 50 centimeter från marken, är det ett krav på att du ska ha ett räcke. Räcket kan rama in din altan men fungerar såklart även som fallskydd. Ett träräcke är klassiskt och snyggt men om du har en fin utsikt så kan ett glasräcke vara ett bättre alternativ. Valet av trä och glas påverkar prisbilden och här kommer glaset ge ett mer lyxigt utseende och vara ett dyrare alternativ. Mer om altanräcken 

 

Nivåskillnader 

Vid utformningen av din altan kan det vara värt att tänka på inför byggnation ifall du vill ha olika nivåskillnader, alltså att altanen delas upp i olika höjder. Detta kan till exempel vara en trappa upp eller ner till en annan våning av altanen. Det kan även vara nivåskillnader som skapar snygga effekter i sin utformning. 

 

Det är vanligt att ha trappor vid en altan och om du har olika nivåskillnader kan det vara aktuellt med trappsteg på de olika nivåerna. Dels för smidighetens skull men också för utseendet. Du kan bygga längre och större trappor men också enklare varianter i form av ett trappsteg under en altandörr. Storleken på din trappa påverkar såklart prisbilden. 

 

Bygga pergola 

En pergola kan vara perfekt när du vill skaffa ett solskydd för att bara koppla av på eller kanske äta en god måltid under. En pergola kan också bidra till att skapa en snygg inramning på din altan. Det kan också fungera som insynsskydd tillsammans med andra möbler. Om du är intresserad av belysning eller kanske infravärme i din pergola kan det vara värt att tänka på vid byggnationen eftersom man då snyggt kan dölja kablar och olika eldragningar. 

 

Altanbelysning 

Det är vanligt att man vill ha en belysning på sin nya altan. Förutom bra ljus kommer lamaporna även att ge ett nytt utseende. Det finns många olika val, allt från mer enkla lösningar till mer påkostade investeringar. Det finns altanbelysning i alla prisklasser. Spotlights brukar vara ett populärt alternativ där man antingen kan ha utanpåliggande spotlight eller inbyggd i din trappa till exempel. När vi bygger in belysningen i trapporna på altanen ger det en mer lyxig känsla, det kräver även mer arbetstid vilket leder till extra kostnader. Det är vanligt att välja belysning vid trappor för att det blir enklare att se men också för att ge en snygg effekt. Vidare finns det andra former av belysning som lyser upp din fasad på ett snyggt sätt eller som ger schyssta effekter i din trädgård.  Mer om utomhusbelysning 

Figursågning där altanen möter berg

Figursågning är vanligast vid bergskant, har du en tomt som har berg och du vill bygga en altan som rättar sig efter din tomts förutsättningar kan det vara otroligt snyggt med figursågning längs med berget. Denna sågning kräver koncentration och ett proffsigt utförande, det tar även längre tid och mynnar ut i en extra kostnad.

Sektionsindelare

En sektionsindelare är en träskarv som gör att de blir snygga sektioner i din altan.Med en sektionsindelare slipper du skarvar och det skapar en skön och snygg känsla. Detta kräver mer material och mer arbetstimmar vilket kommer leda till en högre kostnad.

Fris på altan

Fris är det som ramar in till altan och gör snygga avslut. Fris kräver mer material och blir en större kostnad. Givetvis funkar det att köra med raka avslut också men då uppstår flisor och ojämnheter vid altanes slut.

Altan Dryft

Val av trall för altan

 

Givetvis finns det olika typer av trall och både kostnader och miljöaspekter varierar. Det finns också material som är mer underhållsfria än andra och här spelar också kostnaden en stor roll. Väljer du ett billigare alternativ tillkommer oftast mer underhållsarbete samt finns det risk för att livslängden inte är densamma som vid ett dyrare träslag. 

Tryckimpregnerat trä

De vanligaste trall typerna vi använder är tryckimpregnerad trä i furu som är den allra vanligaste typen av trall. 120 mm är det vanligaste måttet men det finns upp till 170 mm som ger ett mer lyxigt intryck och detta brukar oftast användas vid större altaner. Materialet är motståndskraftigt mot röta och detta är tack vare sin impregneringsvätska som får träet att hålla under lång tid. Med tiden kommer träet att få en silvrig ton och kan då behövas underhållas i form av rengöring, slipning, oljning och detta för att förlänga träets livstid.

Kärnfuru

Vidare är kärnfuru ett trallmaterial som blir allt mer populärt. Fördelen med detta träslag är att det har ett naturligt skydd mot röta, svamp och skadedjur. Här finns de dock tekniska förhållningsregler så som att du måste ha 30 cm fritt avstånd från marken, de kan alltså inte monteras direkt på marken för att materialen behöver ventilera fukten för att annars klarar inte det naturliga rötskyddet och inom ett par år kommer altanen att ruttna.

Ädelträ

När det görs väldigt påkostade altaner brukar ädelträ vara ett alternativ som skapar en lyxig och elegant känsla. Denna tralltyp är anpassat för ett annat klimat och har ett naturligt skydd mot regniga perioder då träet kommer från delar av världen där det regnar väldigt mycket under kortare perioder.

Träkomposit

Träkomposit är även ett material som används vid altanbyggen men är av det dyrare slaget. Detta är ett hållbart träslag som inte kräver särskilt mycket underhållsarbete.

Givetvis finns det fler alternativ såsom värmebehandlat trä, Camuru trä, Bankirai etc. Både ädelträ och träkomposit är bättre val för miljön och kräver mindre underhållsarbete, däremot är det dyrare alternativ. Om man istället nöjer sig med en mer enkel utformad altan där det tillkommer underhållsarbete kan tryckimpregnerat trä vara ett alternativ, det är som sagt även den vanligaste typen av trall. 

Trappa till altan

Vad kostar en 25 kvm altan

 

Altan med marksten som grund

 

Att bygga en altan på 25 kvm direkt på marksten, med tryckimpregnerat trä som material, innebär att man monterar altanens regelverk direkt på fast mark alternativt gräs. I detta fall har vi utgått ifrån marksten och där inga tillbehör i form av trappsteg, belysning eller annat är inräknat i priset. Här täcker man med fiberduk, markstenen fungerar som en stöttning för stommen. Kostnaden för att bygga en altan på 25 kvm skulle ligga någonstans mellan 40 000-50 000 kr för både arbete och material efter ROT-avdrag. 

 

Altan med betongplintar som grund

 

Vill du däremot bygga en altan som har betongplint som underlag med tryckimpregnerat trä, ser processen ut som följande. Altanen byggs upp med ett kryssbjälkslag för att man sedan ska kunna gräva ur för färdiga betongplintar. Därefter kan altanbygget påbörjas och det läggs träplankor i tryckimpregnerat trä. Priset för detta skulle hamna någonstans mellan 63 000-73 000 kr för både arbete och material efter ROT-avdrag. 

Populära tillval till din altan

Markis altan

I samband med ditt altanbygge kan en markis vara aktuellt. Med en markis kan du själv välja om du vill sitta i strålande sol eller i spöregn där den också skyddar mot utemöbler, fasad och dina fönster. Detta kan också vara ett billigare alternativ än att bygga ett tak över altanen. Det finns olika varianter på markiser, där terrassmarkis är det allra vanligaste. Det fungerar som ett tak när det är utfällt. Det finns även fönstermarkiser som skyddar mer mot solen och insläppet av värme i din bostad. Vidare finns det sidomarkiser som hjälper att skydda dig mot sol och vind eller insyn från sidan. Det finns även mer än så.

Mer om markiser

Eluttag utomhus

När du väl är igång med ditt altanbygge kan det vara värt att tänka på eluttag utomhus. Med eluttag utomhus kan du få till den där roliga musikquizen genom att koppla in högtalaren eller vill du kanske koppla in elgrillen snabbt och smidigt för en mysig utemiddag. Du kan även koppla in infravärmen vid kyligare sommarkvällar. Det finns givetvis många fler positiva fördelar med att ha eluttag utomhus

Mer om eluttag utomhus

Utekök

Varför inte passa på att bygga ett utekök i samband med ditt altanbygge. Med ett praktiskt utekök kan du umgås utomhus med familjen under hela dagen, slippa gå in för att laga luncher och samtidigt kunna njuta av solen. Vill du göra detta kan det vara värt att göra det när du är igång med altanbygget. Då kan du passa på att dra elen för att slippa se fula kablar, men även passa på att installera en vattenutkastare så att det finns tillgång till vatten.

Mer om utekök

Spabad

När du är igång med ditt altanbygge kan det vara värt att tänka på om du vill ha ett härligt spabad, antingen idag eller till framtiden. Tänk dig att kunna svalka av sig under sommarens härligaste dagar och värma upp dig de kallare dagarna på året. Det som är viktigt att ta med sig är att altanen måste anpassas för detta. Det vill säga att du som kund måste fundera på vart spabadet ska stå ifall du eventuellt vill dra el till det som då kan gömmas i samband med bygget. Vidare väger ett spabad en del och därför måste altanen anpassas för att kunna behärska den vikten

Mer om spabad

Vanliga frågor om att bygga altan

Vad är det för skillnad på altan, veranda, trädäck eller terrass?

            

Har jag egentligen en altan, veranda, trädäck eller terrass? Det finns olika “regler” som avgör vad för typ av uteplats du har. En altan är utbyggd från ditt hus och vid själva entréplanet. Altanen kan ha räcke eller inte men det finns inte ett tak på en altan. Om altanen istället skulle ha ett tak kallas denna variant veranda. En terrass ligger oftast ovanpå en del av huset eller på själva hustaket. Ett trädäck är precis som det låter, en yta av trä. En altan kallas ofta för trädäck.

När ska jag olja in trallen för första gången?

            

Det som påverkar behovet av olja på ditt trall är träslaget. Har du tryckimpregnerat trä krävs oftast mer underhållsarbete än vid andra träformer som ibland kan ha skydd i sig från grunden. Det finns trall som knappt kräver något underhållsarbete så vid byggnationen av din altan kan det vara bra att ta reda på vilket trall som behöver underhåll och inte. 

Hur stor får en altan vara utan bygglov?

            

Det finns regler och bestämmelser när det kommer till ditt altanbygge. En altan som byggs 3.6 meter från ett eller två bostadshus, inte högre än 1.8 meter och är 4.5 meter från gränsen där närliggande hus inte är av historisk, miljömässigt eller konstnärligt perspektiv krävs aldrig bygglov. Om du är osäker läs mer på boverket för vidare information. 

När på året vill man bygga altan?

            

Oftast brukar man säga att man vill komma igång med altanbyggandet innan sommaren så att man sedan kan njuta av sommaren på den. Men det finns inget rätt eller fel. Dock blir det mer fördelaktigt att arbeta på vårkanten eller sensommaren när snön inte kommit och lagt sig ännu. 

Får man bygga altan utan grannens medgivande?

            

Så länge du förhåller dig till kommunens bestämmelser och de regler som finns för altanbyggen kan du bygga en ny altan. Vid byggnad av till exempel en ny altandörr krävs bygglov då det blir en nybyggnation av huset.  

Fråga oss direkt
Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.