Altanbelysning

Att ha en belysning på sin altan som är både funktionell och trivsam är lika mycket att föredra som att skapa trevliga inomhusmiljöer för ditt hem. Utnyttja din uteplats till fullo med en stämningsfull belysning. Genom att lysa upp din altan kan du njuta av sensommarens ljumna kvällar trots att dagarna blir kortare och mörkret faller på tidigare. Det finns många olika sätt att med hjälp av belysning göra din altan stämningsfull och här nedan går vi igenom vad som är bra att tänka på och vad det finns för olika typer av belysning för altanen och dess omgivning.
Kontakta oss

Belysning av altan och uteplats

 

När du väljer vilken typ av belysning du ska ha till din altan eller uteplats är det bra att tänka på vilket syfte du vill att belysningen ska uppfylla och vilka praktiska egenskaper det är du är ute efter. Några faktorer som kan vara bra att tänka på när du väljer vilken typ av belysning du vill ha till din altan eller uteplats är:

 

Syfte med altanbelysningen

Tänk på vilket syfte du vill att belysningen ska ha. Ska den ge allmän belysning eller fokusera på specifika områden som exempelvis matbordet eller sittgruppen? Ska den användas för att skapa en mysig och avslappnande stämning eller för att lysa upp en väg eller en trappa för att öka säkerheten för dig själv och din familj

 

Stil på belysningen för altanen

Tänk på vilken stil du är ute efter att ha på din altan eller uteplats. Är du ute efter en modern eller minimalistisk stil, eller vill du ha en lite mer klassisk look? Vilken typ av material och färger är det som skulle passa bra ihop med din altan?

 

Placering av altanbelysning

Tänk på var du ska placera altanbelysningen. Vilka områden är det som är i behov av belysning och vart behöver du rikta din belysning för att uppnå den önskade effekten? Här kan det också vara bra att tänka på hur omgivningen ser ut. Vill du lysa upp något specifikt i din trädgård? Kanske ett träd eller en vacker buske eller något annat objekt i din trädgård som du vill framhäva lite extra. Att planera belysningen innan altanen byggs sparar pengar och för att du kan få in belysning på ställen som när altanen är byggd är svåra att komma åt.

 

Energiförbrukning av altanbelysning

Tänk på energiförbrukning för din altanbelysning. Välj gärna belysning som är energieffektiv för din egen plånboks skull - men också som är vänlig mot miljön. Då är till exempel LED-belysning ett bra alternativ.

 

Underhåll av fasadbelysning

Tänk på hur enkelt det är att underhålla belysningen. Välj en belysning till din altan som är lättskött och som inte kräver särskilt mycket underhåll, det kommer att spara dig både pengar och tid.

Säkerhet med rätt IP-klass på altanbelysning

 

Tänk på säkerheten när du väljer belysning till din altan. Välj belysning som är säker och som är lämplig för utomhusbruk. Se till att belysningen är korrekt installerad och att det inte finns några lösa kablar eller annat som innebär fara. Om en elektrisk produkt ska användas där det finns risk för att exempelvis damm, eller fukt och vatten kan tränga in i produkten så märks den med ett fuktskydd. Belysning för utomhusbruk måste enligt elsäkerhetsverket uppfylla särskilda krav för att klara just kyla och fukt. Den symbol man ska leta efter vid köp av utomhusbelysning består av bokstäverna “IP” - följt av två siffror. En flyttbar produkt som används utomhus i trädgården eller på altanen som till exempel en ljusslinga ska vara märkt med lägst IP44. Om produkten helt saknar IP-beteckning är den antagligen inte tänkt att användas utomhus. IP-klassning består alltid av två siffror där den första anger hur bra produkten klarar av inträngande av fasta föremål, som damm och partiklar, och den andra siffran anger hur bra produkten klarar av inträngande av vatten och anges med ett värde från noll till nio:


0 - Inget skydd mot vatten.

1 - Skydd mot droppande vatten.

2 - Skyddad mot droppande vatten, men produkten får inte luta mer än max 15 grader från normalvinkeln.

3 - Skydd mot strilande vatten. Maxvinkel på denna klassning är 60 grader.

4- Skydd mot strilande vatten från alla vinklar. 

5 - Skydd mot spolande vatten från munstycke.

6 - Skydd mot kraftig överspolning av vatten.

7- Nedsänkbar tillfälligt i vatten utan att ta skada.

8 - Lämpar sig för nedsänkning i vatten under en längre period utan att ta skada.

9 - Skyddad mot varmt vatten med högt tryck.

 

Det är bra att ha förkunskap om IP-klassningen och dess betydelse innan val av utomhusbelysning, dels givetvis ur en säkerhetssynpunkt, men även för att din belysning ska få en så lång livslängd som möjligt.

Spotlights i altan från Dryft

Spotlights för altan

 

Ofta har många personer redan påbörjat sitt altanbygge när de bestämmer sig vilken typ av belysning de faktiskt vill ha till sin altanbelysning. Om du inte redan är förberedd för vilken typ av belysning du kommer att använda kan detta leda till mer arbete och högre kostnader. Därför kan det vara bra, att om möjligt redan ha en viss bild klar av vilken typ av belysning du vill ha och utformandet av detta. Detta kan självklart med fördel diskuteras med hantverkare. På Dryft har vi den stora fördelen att vi har alla hantverksgrupper under ett och samma tak, vilket leder till en smidig samverkan genom hela projektets gång mellan till exempel snickare och elektriker. Därför kan du med fördel bolla idéer med våra proffs redan vid en första planering av ditt altanbygge.

 

Spotlights på altanen är ett populärt val hos många personer när det kommer till altanbelysning, och är ett smidigt sätt att snyggt rikta belysning mot exempelvis en buske eller träd i din trädgård, eller varför inte altanväggen? Här kan det vara bra att tänka på omgivningen och strukturen kring din altan. Spotlights är även ett utmärkt alternativ ifall man vill markera trappsteg eller upphöjningar av altanen och är således ett perfekt tillval även ur ett säkerhetsperspektiv.

 

Belysning av trädgård från altan

Med Spotlights på altanen finns det en rad olika användningsområden beroende på vad det är du vill lysa upp. Med riktningsbara armaturer med punktbelysning kan du lysa upp rabatten, körsbärsträdet, vinbärsbuskarna, entrén in till trädgården eller grusgången. Ett utmärkt val för att skapa en mysig och harmonisk stämning, inte bara för altanen men även delar av din trädgård. Finns det annan belysning i närområdet kan det vara en fördel att välja en liknande ljusfärg på din armatur för att inte skapa alltför starka kontraster mellan ljuskällorna.

LED-list för altan

 

Ett annat mycket populärt val när det kommer till belysning av altanen är LED-lister. En LED-list är en mjuk och flexibel remsa utrustad med lysdioder. Ofta kan dessa kortas av, kopplas samman och böjas för att enkelt kunna anpassas efter det utrymme de ska placeras i. Dioderna i en LED-list saknar lödtråd vilket gör att de tål stötar bättre än till exempel glödlampor och lysrör, och i och med att de avger lite - eller ingen värme alls, är de även bra ur ett brandsäkerhetsperspektiv. LED-lampor har lång livslängd och låg energiförbrukning vilket gör det till ett miljövänligt val. 

 

Med LED-belysning får du en väldigt snygg och dekorativ, samtidigt som det binder samman ytan till en inbjudande miljö. LED-lister är väldigt praktiska då det enkelt går att bygga smarta lösningar för både tak, väggar och golv som klarar sig bra både utomhus och inomhus året runt - så om du vill skapa den där extra julmagin under den tiden av året går det utmärkt att klä även din altan med julbelysning med hjälp av LED-lister. Du kan få ut det mesta av ditt utomhusutrymme med innovativ LED-belysning! Du kan skapa en total förvandling för fasader, staket, trappor och väggar för att verkligen ge liv efter mörkrets inbrott. 

När du väljer LED-belysning ska du se till att välja en IP-klassning som passar platsen. IP-klass är vad som avgör hur bra produkten tål väta och fukt. För utomhusutrymmen som är någorlunda skyddade från regn kan du välja något med IP64-certifiering - men om det är mer utsatt ska du välja de högre klassade alternativen, till exempel vattentät IP67 eller till och med vattensänkt -IP68. Är du fortfarande förvirrad? Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta det som passar bäst för dig och dina behov!

Takfotsbelysning altan av Dryft

Takfotsbelysning

 

Takfotsbelysning har blivit ett alltmer populärt val när det kommer till att lysa upp fasadsen. Men med takfotsbelysning kan du även med fördel lysa upp området runtomkring. Det är ett perfekt sätt att framhäva huset men också att ge omgivningen ett riktigt lyft. Takfotsbelysning på altanen kan vara ett utmärkt sätt att skapa en trevlig och stämningsfull atmosfär utomhus. Det finns många olika typer av takfotsbelysning att välja mellan, inklusive spotlights, strålkastare och LED-lampor. När du väljer takfotsbelysning för att belysa din altan är det viktigt att tänka på vilken typ av stil du vill ha och vilken funktion du vill att belysningen ska ha. Om du vill ha en mysig och avslappnad atmosfär kan du välja varma LED-lampor eller dimbara spotlights. Om du däremot vill ha mer funktionell belysning för att till exempel läsa eller arbeta på altanen kan du välja starkare strålkastare. Du bör också tänka på hur stor din altan är och hur många lampor du behöver för att täcka ytan. Om du har en större altan kan det vara bra att ha flera mindre lampor istället för några större för att skapa en jämnare belysning. Slutligen är det viktigt att se till att takfotsbelysningen du väljer är lämplig för utomhusbruk och klarar väderförhållandena där du bor.

Infälld takfotsbelysning

Infälld takfotsbelysning kan användas för att lysa upp utomhusområden som trädgårdar, terasser, altaner och entréer. Ett passande val om man till exempel vill att dörren från altanen till huset ska vara upplyst. Det kan också användas för att skapa en indirekt belysning som ger ett mjukt och behagligt ljus. Dessa lampor är ofrast LED-baserade och energieffektiva.

 

Installation av infälld takfotsbelysning kräver vanlgitvis proffessionell hjälp för att se till att den installeras säkert och korrekt. Kontakta oss idag så hjälper vi dig med din utomhusbelysning!

Kontakta oss
Altanbelysning gjord av Dryft

Belysning i altanräcke

 

Ett annat sätt att belysa altanen är genom altanens räcke. Här kan du till exempel ha pollare, som är låga stolpar med belysning. Ett annat tillvägagångssätt är att ha trästolpar monterade på altanräcket och att installera lampor på stolparna. När man väljer synliga armaturer kan det vara en fördel att planera i förväg för att se till att dessa passar ihop med husets stil. Man kan också planera altanens räcke så att man får belysning direkt under överliggaren. På detta sätt kan man dölja till exempel en ljusslinga eller spotlights som ger ett nedåtriktat ljus. Detta bör planeras i förväg för att säkerställa en räckeskonstruktion som kan rymma dold belysning.

 

 

 

Belysning trädäck altan

Decklight för belysning av trädäck

 

Decklight är en liten spotlightsarmatur som är anpassad för att monteras i trädäcket och på så sätt skapa stämningshöjande belysning. Integrerad belysning i ett trädäck på altanen eller uteplatsen kan bidra till att skapa en inbjudande atmosfär till din bostad. Det vanligaste sättet att montera decklights är att fästa de längs med kanten på trädäcket, antingen genom att riktas uppåt eller åt sidan, men fungerar lika bra att monteras i en utetrapp som dekorationsbelysning och ett praktiskt sätt att lysa upp trappen.

En tumregel brukar vara att hålla ett avstånd på mellan 50-100 cm mellan varje lampa för att belysningen ska uppfattas som en sammanhållen och jämn linje, men också för att kabellängden inte ska vara för lång.

Uppåtlysande lampor altan

Infällda uppåtlysande lampor för altanen

 

Skapa en mysig atmosfär med belysning på uteplatsen med stilfulla spotlights som ger precis rätt mängd belysning. Dessa lampor bör ha en idealisk effekt mellan 0,3-0,5W, vilket ger tillräckligt med sken för att ge estetisk stil utan att överrösta deras dekorativa syfte eller stämningshöjande förmåga i och med att denna typ av belysning sällan används för att belysa något specifikt objekt. 

 

För att garantera att din belysning av altanen är så säker och hållbar som möjligt, investera i armaturer av hög kvalitet. Se till att alla komponenter är ordentligt installerade för att skydda mot trasiga kablar eller kontakter som kan störas av något annat i närheten. Placera dessutom ljuskällorna strategiskt så att de inte oavsiktligt skadas med tiden; med detta i åtanke när du borrar hål i trallen ska du vidta extra försiktighetsåtgärder för att undvika slitage vid trallens kanter som kan leda till att materialen åldras i förtid.

 

Undvik överraskningar under installationsprocessen genom att skapa en fullständig bild av din däckstruktur i förväg. Använd kabelslangar eller kanaler för att göra kabeldragningen enklare, och dämpa kablarna från potentiella skador för extra säkerhet!

 

Dekorationsbelysning utomhus - på och och utanför altanen

 

Dekorationsbelysning har blivit ett alltmer populärt val när det kommer till trädgårdsbelysningutomhusbelysning eller altanen. Det finns ett nästintill oändligt utbud av olika typer av dekorationsbelysning med allt ifrån klot, ljusslingor och markspjut till golvlampor och lyktor med hög mysfaktor som kan placeras ut lite varsomhelst. Idag är de två vanligaste alternativen när det kommer till dekorationsbelysning utomhus antingen LED eller solenergi. Solcellstekniken är mest flexibel av dessa två då du helt slipper sladdar vilket innebär att du kan placera utomhusbelysningen i stort sett varsomhelst så länge solen tittar fram då och då. LED-lampor är något mindre flexibla - men är väldigt energisnåla, har ett långt batteriliv och erbjuder en mängd olika färger och effekter. Batterivarianterna är eventuellt lite snålare energimässigt än el-ansluten belysning,men batterier är inte särskilt miljövänliga. Den största skillnaden är att med belysning som är ansluten till elnätet kan du själv välja ljusstyrka och kan tända/släcka den när det passar dig. Batterivarianterna kan man också styra, men det är vanligast att du gör det fysiskt direkt på själva belysningen (inte via knapp eller på distans). Med solcellslampor får du inte välja ljusstyrka, de är oftast ganska svagt lysande och de lyser per automatik när det skymmer och är mörkt ute, alltså går de inte att stänga av.

Kortfattat har du bättre kontroll över en ansluten belysning och har fler valmöjligheter. Fördelen med solcellslampor är att den förbrukningen inte syns alls på din elräkning. Det viktigaste att tänka på när det kommer till din dekorationsbelysning utomhus, vilket egentligen gäller alla elprodukter som ska användas utomhus, är vilken IP-klassning produkten har. Detta gäller även ifall du har ett eluttag utomhus som dina produkter ska kopplas ihop med. Mer om IP-klassning av eluttag utomhus kan du läsa här

Belysningsstyrning

 

Du kan också använda belysningsstyrning till din altanbelysning. Med till exempel Plejd eller Wisers smarta produkter kan du med automatisering efter en bestämd tidpunkt eller beroende på vilken ljusnivå det är utomhus välja när din belysning ska slås på. På detta sätt kan du sitta vid matgruppen på altanen med ditt sällskap under en middagsbjudning och på distans välja när din belysning ska gå igång istället för att resa sig upp, lämna sina gäster och gå och trycka på en knapp.

Vanliga frågor om altanbelysning

Hur mycket ström behöver en LED-lampa?

            

LED-lampor är väldigt energisnåla ifall man jämför med en vanlig traditionell glödlampa. Det är vanligt att LED-lampor drar under 3 watt i jämförelse med en traditionell 24 watts glödlampa.

Hur planerar man belysning av altan?

            

När man planerar belysning av sin altan kan det vara bra att tänka på ett antal faktorer:
1. Tänk på vilket syfte du vill att belysningen ska ha.

2. Tänk på vilken stil du vill att belysningen ska ha.

3. Tänk på var du ska placera belysningen.

4. Tänk på energiförbrukningen av belysningen.

5. Tänk på hur enkelt det är att underhålla förbrukningen och hur mycket tid du är villig att spendera på detta.

6. Tänk på säkerheten när du väljer belysning för din altan.

Jag behöver hjälp att installera decklights, hur gör jag?

            

På Dryft ser våra behöriga elektriker fram emot att hjälpa dig med din installation av Decklights, kontatka oss redan idag så skapar vi din drömaltan!

Vilka lampor ska man ha utomhus?

            

Vilka lampor man väljer att ha utomhus bör planeras delvis utifrån syfte och användningsområde, men också utifrån säkerhetssynpunkt. Eftersom lamporna är avsedda för utomhusbruk är det viktigt att de uppfyller särskilda krav för fukt och att de är IP-klassade.

Vad är det för skillnad på LED och halogen?

            

Halogenlampor fungerar ungefär som vanliga glödlampor - men istället för en antändande glödtråd som skapar ljus består halogenlampor av en gas. Halogenlampor är mer hållbara och effektivare än glödlampor men byts i högre grad ut mot LED-lampor.

 

LED-lampor består av en lysdiod som lyser när man tillför ström. LED-lampan är extremt energieffektiv och håller även den väldigt länge.

Hur tätt ska man sätta spottar?

            

En bra tumregel att följa när det kommer till spotlights är att det efter 1-1,5 meter brukar behövas en ny spotlight för att maximera ljuseffekten.

Får man sätta upp belysning själv?

            

Enligt elsäkerhetsverket direktiv ska fasta installationer av utomhusbelysning, med några få undantag installeras av behöriga elektriker. Känner du dig osäker är du alltid välkommen att kontakta oss för rådgivning.

Jag behöver hjälp med min altanbelysning, hur gör jag?

            

På Dryft har våra behöriga elektriker lång erfarenhet av altanbelysning, kontakta oss redan idag för att få svar på dina frågor eller få en offert på ditt arbete!

Fråga oss direkt
Medarbetare på Dryft

Möt framtidens hantverksbolag

Vår vision är att skapa framtidens hantverksbolag - och att vägen dit är genom samarbete mellan människor från olika bakgrunder och erfarenheter. Vi består idag av snickare, målare, plattsättare, elektriker och rörmokare - som stöttas av projektledare, ingenjörer, affärsutvecklare, programmerare, designers, ekonomer och HR-experter för att hjälpa våra duktiga hantverkare att vara superhjältar. Genom att välja Dryft så får du inte bara en bra kundupplevelse, du kan också vara bekväm i att du valt en entreprenör som tar ansvar för både miljö och människor.

Läs mer om Dryft
Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.