Trädgårdsbelysning

Att ha trädgårdslampor som sprider ljus runt huset och i trädgården är är bra av flera anledningar. Trädgårdsbelysning ger en inbjudande och mysig känsla, oavsett om du tittar på trädgården inifrån huset eller utifrån gatan. 

En annan god anledning till att skaffa trädgårdsbelysning ur säkerhetssynpunkt – inkräktare tenderar att hålla sig borta från tomter som är upplysta av lampor. Vill du ha hjälp att installera trädgårdsbelysning? På Dryft hjälper våra elektriker dig med allt från inspiration till val av produkt och installation!

 

 

Att välja rätt trädgårdsbelysning – våra 3 bästa tips

Det finns flera saker som kan vara bra att tänka på inför installation av trädgårdsbelysning.

 


1. Gör en grovplanering

Vilken effekt är du ute efter med din trädgårdsbelysning, och hur många trädgårdslampor behöver du för att lyckas med detta? Det är en god idé att skissa upp en belysningsplan av din tomt, där du helt enkelt ritar ut de områden i trädgården som du önskar belysa. Fasadbelysning har i många år varit ett säkert kort för husägare, men på senare tid har många även valt att flytta ut några ljuspunkter till själva trädgården. Vi rekommenderar att du sprider ut ljuskällorna med visst avstånd och växlar mellan svaga och starka ljuskällor. Tänk också på att ha ljuskällor vid altanen så den känns inbjudande även när det är mörkt ute. Att ha infällda spotlights i altanen är populärt!

 

2. Vilken typ av trädgårdsbelysning passar dig?

Nu är det dags att fundera på vilken slags lampor du är ute efter. Det finns en rad olika alternativ när det kommer till trädgårdsbelysning – allt från små solcellslampor till mer komplexa system. Du kan till exempel välja att installera trädgårdsbelysning bland träden i form av ljusslingor, eller lampor som lyser upp trädkronorna underifrån. Trädgårdsbelysning bland stenarna vid entrén i form av belysningspollare är populärt för att markera ut gångvägar. En annan populär typ av trädgårdsbelysning är spotlights som kan placeras i rabatter eller längs med gångar i trädgården. Eller varför inte satsa på klassisk trädgårdsbelysning i form av en stolpe?

 

3. Färgtemperatur och styrning

Andra saker du behöver ta hänsyn till är trädgårdslampornas färgtemperatur, samt hur lamporna ska styras. Ett varmvitt sken är att föredra på platser där du ofta vistas – exempelvis vid entréer och uteplatser. Kallt ljus kan i sin tur framhäva silhuetter och grönska, och passar alltså bra runt träd eller buskar. Vad gäller styrningen av trädgårdslamporna rekommenderar vi att du installerar skymningsrelä, det vill säga en timer som gör att lamporna tänds när mörkret faller. Det kan också installeras styrning så du kan styra med en app och skapa olika scenario så trädgårdsbelysningen för olika tillfällen.


 

Vi hjälper dig med både enkla och komplicerade installationer

När det gäller elektriska installationer finns det strikta regler kring vem som får utföra vad. Det finns enkel trädgårdsbelysning på 12V som du får installera på egen hand, men också mer komplicerad trädgårdsbelysning som kräver installation av auktoriserade elektriker. Oavsett om du vill ha hjälp med att installera enkel eller komplicerad trädgårdsbelysning kan du vara säker på att hitta en passande hantverkare genom Dryft. I samband med att belysning på fasad och i trädgården fixas är det också populärt att lägga till några eluttag på fasaden eller andra lämpliga punkter på tomten. Utomhus är elsäkerhet extra viktigt då vatten och el tillsammans kan skapa en farlig situation så har du ingen jordfelsbrytare så fixar vi självklart även det.

 

 

Vanliga frågor och svar om trädgårdsbelysning

Här nedanför får du svar på de allra vanligaste frågorna vi får gällande trädgårdsbelysning.

 

Vad ska jag välja för trädgårdsbelysning?

Vi rekommenderar att du utgår från dina egna behov när det kommer till belysning av trädgården. Du kanske har en friggebod som är i behov av entrébelysning, eller möjligtvis en trädgårdsgång eller trappa som du vill belysa? Det går även att skapa effektfulla silhuetter av dina växter i trädgården genom att leka med placeringen av trädgårdslamporna. Fundera på vad du är intresserad av, och testa dig gärna fram med hjälp av enklare bygglampor eller ficklampor medan du ritar upp din grovplanering. Vi på Dryft hjälper dig gärna i allt från inspiration och planering till val av produkter och installation.

 

 

Kan jag ha LED-lampor som trädgårdsbelysning?

Det går absolut att använda LED-lampor som trädgårdsbelysning. Du kan spara upp till 50 % el genom att byta från exempelvis halogen till LED, vilket är en stor fördel i dagens läge när elpriserna är väldigt höga.


 

Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.