Din guide till en lyckad fasadmålning för att måla hus

 

Att underhålla och måla om sin fasad är viktigt av flera anledningar, 
men den allra viktigaste är nog att en välmående fasad innebär en förlängd
livslängd. Här listar vi alla våra tips och tricks för en lyckad fasadmålning. 

 

Behöver du hjälp med fasadmålning i Stockholm?

Prata med målare på Dryft om fasadmålning 

 

 

Vad vill du veta mer om? 

 

Varför ska du måla om din fasad?

Hur målar du om fasaden - steg för steg

Vilken färg passar till fasadmålning?

När på året ska du måla om fasaden?

Vilken kulör ska jag välja på fasaden?

Behöver man bygglov för att måla om fasaden?

Vad kostar det att måla om fasaden?

Fler bra saker att göra i samband med din fasadmålning

Varför ska du måla om din fasad?

Att underhålla och måla om sin fasad är viktigt av flera anledningar, men den allra viktigaste är nog att en välmående fasad innebär en förlängd livslängd. Fasaden är skalet som skyddar ditt hus, på samma sätt som yttertaket, därför är det viktigt att ta hand om sin fasad för att hjälpa den med just detta. Vi rekommenderar att man målar om fasaden minst vart tionde år för bäst mående eller tidigare än så om man önskar byta kulör på fasaden. 

Fasaden kommer att vara mer tålig mot angrepp från till exempel mögel och skadedjur om den har en färg som är i bra skick. Även värdet på huset ökar efter en ordentlig fasadmålning, enligt mäklare kan det handla om upp till 120 000 kr om fasadmålningen är korrekt utförd.

Kontakta oss för en offert

Hur du målar om fasaden på huset - steg för steg 

Här beskriver vi de olika stegen för en lyckad målning av din träfasad. Det första du behöver göra är att kontrollera fasaden så den är i ett skick som lämpar sig för att målas på. Det är vanligt att vissa bitar av fasaden behöver bytas ut och ibland är det bäst att byta hela fasaden innan målningen görs. För att kontrollera fasaden kan du känna med spetsen av en kniv: Tryck spetsen  mot träet och känn efter om träet är hårt. Är det hårt så mår träet bra, men om du med hjälp av kniven enkelt får bort träbitar innebär detta att brädorna är rötskadade, dessa delar måste först bytas ut innan målningen.

Tvätta fasaden

För att undvika alg- och mögelpåväxt samt för att färgen ska fästa bättre mot underlaget måste du börja med att rengöra fasaden. Vid rengöring av fasad ska du arbeta nedifrån och upp och använda vatten och fasadtvättmedel. Börja med att applicera målartvätten och låt den verka en stund för att du ska få störst effekt, därefter kan du använda en borste som du skrubbar bort damm och smutspartiklar med. Det finns de som vill använda en högtryckstvätt, men undvik helst det då det finns en risk att du skadar fasaden. Du behöver inte mer än en mjuk stråle från vattenslangen att skölja av fasaden med.

Skrapa bort färg

En vanlig fråga är om man måste skrapa ner färgen innan målningen – Ja! Om färgen sitter löst så är det tyvärr så. Om du inte inleder med att skrapa bort den lösa färgen och väljer istället att måla direkt över den kommer färgen tillslut att börja flagna och ramla av, och du måste göra om hela jobbet. Börja med att skydda marken genom att lägga ut plast eller liknande som fångar upp färgresterna. Dessa anses vara miljöfarligt avfall, så ta med resterna till din lokala återvinningsstation och lämna in på samma plats som för färgburkar och lösningsmedel.

Måla fasaden

När du kommit så långt att det är dags att börja måla är det viktigt att du vet vilken färgtyp du ska använda. Men hur vet man egentligen det? Den bästa vägen är att kontakta en säljare från en färgbutik eller en målare som kan komma förbi och ta ett prov på fasaden. Vissa typer av färger kan du nämligen inte måla över med en annan färg.

< style="margin-bottom: 12px" class="h4 hide">

Vilken färg passar till fasadmålning?  

 

Det finns olika varianter av färger som passar till fasadmålning, så som slamfärg, linoljefärg, alkydfärg och akrylfärg. För varje färgsort finns det bra saker att tänka på gällande förberedelser och hur du hanterar färgen. De kräver lite olika förhållningssätt men vi tar oss en liten närmare titt på hur man jobbar med vardera färger nedan.

 

Vill du veta mer om de olika färgerna eller behöver hjälp med din fasadmålning - Kontakta oss sirekt så berättar våra duktiga målare mer eller boka in ett kostnadsfritt videomöte med våra proffs! 

Kontakta oss!

< style="margin-bottom: 12px" class="h4 ">

Alkydfärg och akrylatfärg

Alkyd- och akrylatfärger är några utav det vanligaste färgsorterna att använda vid fasadmålning. I detta stycke går vi igenom de tre stegen vid målning med alkyd- och akrylatfärger, eller systemmålning som det även kallas. Det första steget är att se till att skydda utsatta områden med en impregnerande träolja. De områden som räknas som utsatta är ändträ, skarvar och spikar. Nästa steg är att grundmåla virket, detta behöver du dock endast göra om du har en yta som inte blivit målad tidigare. Exempelvis en bräda som du fått byta ut eller om du har bytt ut hela fasaden. Grundmålning behöver du bara utföra en gång och då ska du måla alla sidor av brädorna förutom baksidan, som är slät. Det sista steget är att färdigstryka panelen. En liter färg räcker till ca 6-8 kvadratmeter per strykning. För att du ska få ett fint resultat där färgen täcker så rekommenderar vi två strykningar på ytan men detta beror även på vilken färg du väljer.

Slamfärg

Slamfärger (till exempel falu rödfärg) är pålitliga och är beprövade färger. Skulle det visa sig att du har en fasad som är målad med slamfärg så ska du vara glad, då slamfärg tillhör den billigare gruppen av färger samt att underhållet är mycket enklare. Har du en fasad med slamfärg så börjar du med att borsta ner smuts och färgpigment – här kan det vara bra att använda en piassavakvast. När det sedan är dags att börja måla är det bra att tänka på att ha rätt typ av pensel. En passande pensel för målning med slamfärg är en så kallad rödfärgspensel. Just denna passar bra då du får upp mycket färg med den, vilket du gärna vill vid målning med slamfärg. Är du trött på din slamfärgs-fasad? Det har precis kommit ut en färg från Alcro där man kan måla över slamfärgen. Kontakta oss så berättar vi mer!

Linoljefärg

Ett sätt att se när det är dags att måla om med linoljefärg är att det har uppstått tvärsprickor i färgen, du kommer då att se små sprickor oftast vid änden av brädan. Linoljefärgen är precis som slamfärgen lättmålad men kräver dock lite mer förarbete. När du ska börja måla är det viktigt att linoljefärgen arbetas in ordentligt i underlaget – låt penseln jobba på. Har du däremot ett nytt obehandlat virke så är det viktigt att du grundar virket, helst två gånger, samt använder förtunnad linoljefärg. Olika fabrikat vill att man spär ut linoljan olika mycket, så se till att läsa noggrant på förpackningen.

När på året ska du måla om fasaden?

Svaret på detta är sommaren, det är tiden på året då det lämpar sig bäst att måla om fasaden på huset. Från någon gång i april till ungefär början på oktober. Det som styr detta är temperaturen och luftfuktigheten. Gällande temperaturen kan man tänka att den helst ska vara någonstans mellan 8-25 grader. När det kommer till fukten i luften så är det att föredra att det inte har regnat på ett tag innan du börjar måla. Dock är det inte bara fukten i luften som är viktigt, utan även fukten i virket. Se till att virket max har en fuktighet på 15%, detta kollar du enkelt med en fuktmätare.

Planera din fasadmålning i god tid genom att hålla koll på väderprognosen och tänk även på vilken sida av huset du vill börja med att måla. Har väderrapporten sagt fem dagar med strålande sol så vill du gärna stå i skuggan och måla. Detta för att det delvis är bekvämare att måla i skugga men även för att färgen inte ska torka för fort. Du kommer även orka måla under en längre tid om det är en molnig varm sommardag istället för en av våra varmaste (om än härliga) sommardagar. 

 

Tänk på att luftfuktigheten varierar under hela dygnet när det är kallt ute, vilket påverkar torktiden. Skulle det vara mycket fukt på morgonen så ta hjälp av solen och ge den tiden att skina på fasaden så den hinner torka lite innan du börjar måla huset. 

Vilken kulör ska jag välja på fasaden? 

Går du i tankarna att byta kulör på huset? Känns huset tråkigt och slitet? Ja, då är det kanske på tiden att måla om fasaden. Dock så är det inte alltid helt lätt att välja rätt kulör i en djungel av färger och nyanser.

Hur väljer man då rätt kulör? Börja med att ta dig en titt på huset och dess omgivning. Om ert hus ligger i en miljö med mycket natur och skog så kommer det att smälta in mer med en mörkare färg. Ligger huset däremot mer öppet så kommer en ljusare färg få huset att känna sig mer hemma. Sedan bör du även tänka på vilken typ av hus du har - modernare hus kan passa i både svart och andra kulörer, medan äldre hus passar i mer klassiska kulörer så som vitt, gult och rött. 


 

Behöver man bygglov för att måla om fasaden? 

Många har hört att det kanske krävs bygglov för att byta kulör på fasaden. Det enkla svaret är att det oftast inte kräver bygglov, men det finns undantag för den regeln. Det kan vara så att ditt hus ligger i ett kulturmiljöinventerat område, vilket betyder att det kan finnas intressen som är värda att bevara. Sedan kan det också vara så att detaljplanen har vissa bestämmelser som säger att det är krav på bygglov för att ändra fasadfärgen. 

Enklaste sättet för att ta reda på vad som gäller för just ditt hus är att ringa in till byggnadsnämnden i din kommun och fråga. Skulle du vilja läsa mer om detta så hittar du mer information på Boverkets hemsida


 

Vad kostar det att måla om fasaden?

Att måla hus är mycket arbete för att få både ett snyggt och hållbart resultat. Att då låta en målare göra det istället för att spendera hela din sommarsemester med att måla huset på det är ofta en bra idé.

 

Vad kostar det då att måla om fasaden på huset? Såklart beror det på storlek av huset och skicket på fasaden. Men för att ge en uppfattning på kostnaden så beskriver vi här ett exempel på en normal 1,5-planhus på 150 m2 boyta där färgen har börjat släppa på några få ställen. I exemplet är det fasad, vindskivor, taksprång och fönsterfoder som målas.

 

I detta exempel används en rullställning som flyttas runt huset för att nå hela vägen upp på fasaden. I vissa fall när det är svårt att rulla en ställning runt huset eller att huset är högt behövs en fast ställning. En fast ställning är dyrare än en rullställning men arbetet på fasaden går desto snabbare då målaren fritt kan röra sig runt fasaden. 


Som beskrivningen av de moment som görs vid en fasadmålning säger så inleds det med att tvätta fasaden (två arbetsdagar). Därefter täcks utsatta ytor för att skydda mot färgflagor/färgstänk och löst sittande färg skrapas bort (två arbetsdagar). Efter att lös färg skrapats bort så behandlas de trärena ytorna med en grundolja för att sedan strykas med en grundfärg (en halv arbetsdag). Nu är underarbetet klart och det är redo för färdigstrykning! Fasaden, vindskivor, taksprång, knutar och fönsterfoder målas två gånger med en alkyd/akrylatfärg som passar din fasad (11 arbetsdagar)


Så nu efter ca två veckor (eller kortare med fler målare samtidigt) har du en fasad som kommer stå emot väder och vind under många år framöver och samtidigt gett ditt hus ett vackert lyft! Kostnaden för detta exemplet landar på 107 956 kr efter ROT-avdraget.

 

När fasaden blir nymålad och fin är det en bra ide att också måla om inomhus. Läs här vad det kostar att måla om ett rum inomhus

Här kan du se en detaljerad exempeloffert!

Fler bra saker att göra i samband med din fasadmålning

Planerar du att måla om fasaden? Då finns det några bra saker att fundera på innan du sätter igång.  Det viktigaste är att fasaden är i gott skick för att målas om. Dåliga bitar behöver bytas och ibland behöver fasaden bytas ut helt. Om den behöver bytas, passa då  på att göra energieffektiviserande åtgärder så som att tilläggsisolera fasaden så ditt hus både blir bättre isolerat utöver det nya yttre skyddslagret med färg. Därefter kan andra saker så som fasadbelysning, eluttag, byte av fönster eller ytterdörr, vara saker som kan va bra att ha  tagit sig en funderare kring innan själva fasadmålningen. Nedan berättar vi lite mer om varför. 

Fler bra saker att tänka på inför fasadmålningen

Fasadbelysning

Din fasad är mycket mer än bara ett skydd för ditt hus. Fasaden är det första du möter när du tittar på ditt hus och att känna känslan av “äntligen hemma” efter jobbet är minst lika viktigt som att ha ett friskt hus. När du kommer hem en mörk höstkväll kan en smart och snygg fasadbelysning få dig att piggna till och fylla tomten med lite ljus. Idag finns det billig teknik som tillåter dig att styra din belysning från din telefon, eller till exempel ha solur på belysningen. Önskar du ny fasadbelysning och smarta lösningar är detta toppen att installera i samband med din fasadmålning.

Markiser

De flesta av oss gillar att känna solen värma, men ibland kan den faktiskt vara irriterande och du önskar lite skugga. Då är markiser ett bra alternativ för att inte bli bländad. Markiser är också bra för att avskärma solen från att lysa in och värma upp huset. Helt enkelt ett effektivt sätt att få ner temperaturen i huset en solig sommardag. Markiser kan precis som fasadbelysningen styras från din telefon eller ställas in med solur - smidigt! Skulle du välja att uppgradera din fasad med ny belysning eller markiser samtidigt som du målar om så har du även möjligheten att måla in alla kablar i samma färg som fasaden och på så vis dölja de annars vita, synliga kablarna.

Lär mer om markiser!

Byta fönster

När du har målat om fasaden är det några saker som kommer att sticka ut - de delar som inte har blivit målade: ytterdörr, fönster och altandörr. Dessa går att måla, men om skicket är sämre så kan det vara läge att istället passa på att byta fönster i samband med att du ska måla om fasaden. Vid byte av fönster samtidigt som fasadmålning sparar du pengar på att exempelvis endast behöva bygga upp en ställning en gång istället för två. Den kostnaden du sparar in kan du istället lägga på andra delar av huset som kanske behöver renoveras över tid.

Byta ytterdörr

Här gäller egentligen samma sak som vid byte av fönster. Det kan vara en bra idé att byta ytterdörren i samband med fönsterna eller fasadmålningen. Kanske har du gått och irriterat dig på ytterdörren som kärvar och är svårt att låsa? Passa då även på att sätta in ett smart låssystem som till exempel Yale Doorman, i din ytterdörr. I dagens värld då vi handlar mycket på nätet och får många hemleveranser kan det vara trevligt att se vem som dyker upp vid din ytterdörr. Eller varför inte kunna släppa in hantverkare på distans eller hjälpa till när barnen glömt sina nycklar. Idag finns det också smidiga ringklockor med en kamera som du kan koppla upp till din mobiltelefon.

Prata med en målare

          Har du frågor eller funderingar eller helt enkelt vill ha en offert på din fasadmålning?

Boka ett kostnadsfritt videomöte med våra måleriproffs så hjälper vi dig!

För att ge dig bäst råd så är det bra om du är hemma under videomötet så du kan visa oss de platser du önskar få arbetet utfört.

Vill du skriva till oss?
Kontakta oss här
          

Vill du veta mer eller behöver hjälp med din fasadmålning?

Det är viktigt att ha en välmående fasad för att låta den skydda ditt hus och göra det den gör bäst. Det finns mycket att tänka på inför och under din fasadmålning. Vill du veta mer eller behöver du hjälp med din fasadmålning? 

Kontakta oss direkt eller boka ett kostnadsfritt videomöte med våra målare så hjälper vi dig vidare! 

Boka videomöte
Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.