Hänga upp taklampa
Våra certifierade elektriker hjälper dig med installation av dina taklampor! Välj antal lampor och boka in en installation snabbt och enkelt på en dag som passar dig nedan. Passa även på att byta ut strömbrytare eller eluttag till en stil som passar din nya lampa eller om det helt enkelt är dags för en uppgradering. Eller ännu bättre - gör din belysning hemma smart med Plejd! Vi hjälper dig såklart med alla delar på en och samma gång. Klicka i det du önskar, boka en tid och invänta din elektriker.
Hur många lampor ska hängas upp?
Klicka i antal lampor du önskar hänga upp. Installation av taklampa förutsätter att el finns framdraget vid tilltänkt installationspunkt samt att lampan är färdigmonterad. Installation förutsätter även att befintligt kablage går att nyttja. Maxvikt för armatur är 15 kg, och diameter 100 cm. Tänk på att om det inte finns el framdraget där du önskar att lampan ska installeras så behöver du även klicka i antal meter kabel som behöver dras längs taket till önskad position för nya lampan.
Ändra placering av fixturerna
Om ström inte finns framdraget där du önskar installera lampan så behöver vi dra ström från närmaste lamputtag eller kopplingsdosa. Uppskatta totala antal meter kabel som behöver dras längs taket till önskad position av nya lampan. Tänk på att om det inte finns någon strömbrytare så behöver även en sådan installeras, kontakta oss i sådana fall så gör vi en offert till dig för arbetet.
Total längd
Passa på att uppgradera strömbrytare och eluttag!
Exxact - Modernt och Stilrent
Se modeller
Renova - Klassiskt och tidlöst
Se modeller
Gör belysningen i ditt hem smart med Plejd!
Antal strömbrytare att göra smarta:
988 kr/styckBoka en installationstid som passar dig - smidigt!
Med några få klick så har du bokat din installationstid. Välj en dag och tid i kalendern som passar dig. Hittar du ingen tid som passar? Kontakta oss! På den tiden du bokat kommer elektrikern från Dryft hem till dig och har med sig alla eventuella tillbehör du har beställt. Du behöver vara hemma under installationen. Först efter installationen, och att du är nöjd, får du en faktura från oss.
Ange ditt postnummer för att se och boka lediga installationstider:
Villkor vid montering av taklampa
Vad gäller vid upphängning av taklampa?
Installation av taklampa förutsätter att el finns framdraget vid tilltänkt installationspunkt samt att lampan är färdigmonterad. Installation förutsätter även att befintligt kablage går att nyttja. Maxvikt för armatur är 15 kg, och diameter 100 cm. Tänk på att om det inte finns el framdraget där du önskar att lampan ska installeras och därmed behöver ändra placering av fixturerna så behöver du då klicka i antal meter kabel som behöver dras längs taket till önskad position för nya lampan. Om ström inte finns framdraget där du önskar installera lampan så behöver vi dra ström från närmaste lamputtag eller kopplingsdosa. Om det inte finns någon strömbrytare så behöver även en sådan installeras, kontakta oss i sådana fall så gör vi en offert till dig för arbetet.
Vad betyder det att en elektriker är certifierad?
Elektriker är ett så kallat reglerat yrke. Det betyder att man behöver godkännas av Elsäkerhetsverket för att få göra elinstallationer. För att bli certifierad behövs både utbildning och praktisk erfarenhet. Detta för att att elinstallationer ska göras på rätt sätt och vara säkert för dig och din omgivning. Självklart är alla elektriker på Dryft certifierade.
Hittar du inte svaret på din fråga?
Fråga oss direktAndra populära el-tjänster!
Möt framtidens hantverksbolag
Vår vision är att skapa framtidens hantverksbolag - och att vägen dit är genom samarbete mellan människor från olika bakgrunder och erfarenheter. Vi består idag av snickare, målare, plattsättare, elektriker och rörmokare - som stöttas av projektledare, ingenjörer, affärsutvecklare, programmerare, designers, ekonomer och HR-experter för att hjälpa våra duktiga hantverkare att vara superhjältar. Genom att välja Dryft så får du inte bara en bra kundupplevelse, du kan också vara bekväm i att du valt en entreprenör som tar ansvar för både miljö och människor.
Läs mer om DryftAllt för din renovering under samma tak!
Montera taklampa
Genom att montera en taklampa kan du i hög grad påverka miljön i ett rum. Bra belysning är viktigt för att du ska kunna utföra olika uppgifter på bästa sätt och kan bidra till den stämning du är ute efter. I rum där du utför precisionsarbete, som vid arbetsbänken i ett kök, är det bra med stark och skarp belysning. I rum för avkoppling kan det vara lämpligt med en taklampa som ger mjukare belysning.
Att installera en taklampa ger bra allmänljus
Takbelysning är i regel den viktigaste källan till allmänbelysning i ett rum. Övrig belysning är ofta ett komplement till en eller flera taklampor. Du kan montera en centralt placerad taklampa för allmänljus och sedan ha flera mindre taklampor som ger ett mer koncentrerat ljus vid exempelvis ett bord eller en läsplats. Satsa gärna på en lösning som ger dig möjlighet att justera belysningen med en dimmer.
Olika typer av taklampor
Att montera en taklampa innebär att ljus sprids på olika sätt och olika mycket, beroende på hur lampan är konstruerad. Här är några vanliga typer av taklampor:
- Plafond – monteras direkt mot taket.
- Pendel – har en skärm och hänger ner från en sladd eller kedja i taket.
- Takkrona – större konstruktion än en pendel med flera ljuskällor.
- Spottar – kan fällas in i taket eller monteras på en skena.
Pendel är den vanligaste varianten av taklampa och det finns många olika modeller med olika egenskaper. Vissa pendlar lyser även uppåt och lyser upp taket fint. En plafond tar mindre plats och kan passa om du vill ha en mer diskret lampa eller om det är låg takhöjd. Har du högt i tak kan en takkrona, till exempel en kristallkrona, vara ett bra alternativ. Takmonterade spottar kan vara ett komplement till en klassisk taklampa eller stå för all belysning.
Behöver man kontakta en elektriker för att montera en taklampa?
Om du aldrig tidigare monterat en taklampa kan det vara lite krångligt, även om du tänker göra det på en plats där det finns framdragen el. Det kan dessutom vara ganska tungt om du ska installera en större taklampa. Vi på Dryft kan hjälpa dig med det mesta inom bygg och renovering och ser snabbt till så att din belysning kommer på plats.
Det finns också situationer då du måste ta hjälp av en auktoriserad elektriker får att få belysningen där du vill ha den. Med våra elektrikers hjälp kan du anpassa eldragningarna utifrån dina faktiska behov istället för att organisera livet i hemmet utifrån var du råkar ha eluttag. I många hem är elen dragen utifrån behov som såg helt annorlunda ut än idag. Med hjälp av oss kan du alltså låta montera en taklampa precis där den gör som störst nytta.
Det krävs ofta en behörig elektriker för att arbeta med den höga elsäkerhet som lagen kräver. Förutom att det kan vara farligt att genomföra elarbeten på egen hand kan du få problem med ditt försäkringsbolag om till exempel en brand uppstår på grund av ett elfel.
Vanliga frågor och svar om att installera taklampa
Här är vanliga frågor och svar om hur det går till att montera en lampa i taket.
Hur monterar man en taklampa?
Taklampor monteras på olika sätt beroende på vad det är för typ av lampa. Ofta finns det ett takmonteringsbeslag som ska skruvas fast. Kablar i olika färger fästs sedan på rätt plats på lampan efter att några millimeter koppar frigjorts från plasthöljet.
Vad ska man tänka på vid montering av taklampa?
Glöm inte att slå av elen innan du börjar arbeta. Om du ska kunna fästa en tung taklampa krävs det att det finns en krok eller en annan anordning som kan bära dess vikt.
Hur fäster man en takkopp i taket?
För att fästa en takkopp som döljer anslutningarna hänger du en ögla inne i koppen på en krok som bör sitta vid anslutningen.
Vi kan hjälpa dig i hela Stockholm! Här är några av områdena våra elektriker finns:
Elektriker i Stockholm - Nacka - Täby - Huddinge - Sollentuna - Bromma - Åkersberga - Södertälje - Värmdö - Lidingö - Södermalm - Järfälla - Haninge - Solna - Tyresö - Upplands Väsby - Ekerö - Vallentuna - Hägersten - Sundbyberg - Kungsholmen - Älvsjö - Danderyd - Enskede - Knivsta - Vasastan - Östermalm - Årsta - Farsta - Märsta - Spånga - Hässelby - Sigtuna - Botkyrka - Nykvarn - Tumba - Vällingby - Vaxholm - Norrort - Tullinge - Saltsjöbaden - Saltsjö Boo - Segeltorp - Kungsängen - Bandhagen - Upplands bro - Gustavsberg - Västerort - Skogås - Trångsund - Kista