Installera tvättmaskin

Kontakta oss på Dryft om du har en tvättmaskin installerad, med både rörmokare och elektriker på Dryft så kan vi hjälpa dig med allt från en enkel installation till att dra fram vatten, avlopp och el. Då inte anpassa placeringen av tvättmaskinen utifrån var vatten, avlopp eller eluttaget finns utan du får helt andra möjligheter att möblera utrymmet.

 

Ska man installera tvättmaskin i badrummet eller köket?

Om du är trångbodd och saknar tvättstuga eller grovkök men ändå vill ha en egen tvättmaskin brukar det vara köket eller badrummet som gäller. Badrum har tätskikt vilket kök inte har. Det är därfr säkrare att installera tvättmaskinen i badrummet. Men självklart går det att göra en säker installation av tvättmaskinen i köket om det skulle passa bäst. Rent tekniskt är det ingen större skillnad på att installera en tvättmaskin i badrum, tvättstuga eller i ett annat våtutrymme. Om du vill installera en tvättmaskin i köket gäller det förstås att det finns plats för den. Oftast finns det mer utrymme i köket än i ett mindre badrum, men det är också fler sysslor du behöver kunna utföra i köket. För vissa handlar det om att välja mellan att ha en tvättmaskin eller en diskmaskin i köket. En fördel med att installera tvättmaskinen i köket är att luften är relativt torr där, jämfört med i badrummet. Hög luftfuktighet och elektriska komponenter kan vara en problematisk kombination. Det problemet går dock att lösa med ett ventilationssystem i badrummet, och det kan vi på Dryft hjälpa till med vid behov. Fördelen med att ha tvättmaskinen i badrummet är att du inte behöver tänka lika mycket på vattenavrinning utan hela golvet är redan vattentätt och du kan installera tvättmaskinen vid ett avlopp som redan är på plats. För elektronik och eluttag i badrum är det viktigt att ha jordfelsbrytare för elsäkerhet.

 

Vanliga frågor och svar om att installera tvättmaskin

Här besvarar vi några av de vanligaste frågorna om att installera tvättmaskin:

 

Vad kostar det att installera tvättmaskin?

Om det gäller en enkel installation som inte kräver någon eldragning, och om avloppet är förberett, kan det kosta omkring en tusenlapp att installera en tvättmaskin.

 

Kan man installera tvättmaskin själv?

Ja, det är tillåtet så länge du kan använda befintlig el, vatten och avlopp. Om du inte vet precis hur du ska göra, och om du vill få det utfört snabbt och smidigt, brukar det vara värt att få det gjort av en professionell rörmokare och elektriker - beroende på förutsättningarna. Om inte annat så för att en tvättmaskin kan vara väldigt tung och svår att hantera.

 

Vad behövs vid installation av tvättmaskin?

Förutom en tvättmaskin som har den kapacitet och de egenskaper du vill att den ska ha behöver du ett avlopp, ett jordat eluttag och en ledning för vatten som förbinder maskinen med avloppet. Du behöver också ett avrinningsskydd under tvättmaskinen för att undvika vattenskador om det inte är installerat i ett våtutrymme så som ett badrum.

 

Finns det regler för installation av tvättmaskin?

När det gäller elinstallationer i våtutrymmen finns det en hel del regler att ta hänsyn till. Om eldragningen inte är förberedd får du inte installera en tvättmaskin utan att vara behörig elektriker. Det är också extra viktigt med jordfelsbrytare när tvättmaskinen installeras i ett badrum. En felaktig installation av en tvättmaskin kan resultera i elfel och i värsta fall bränder eller elolyckor. Om det händer en olycka gäller inte hemförsäkringen om inte allt elarbete har utförts av en fackman.

 

Är det skillnad mellan att installera en tvättmaskin i kök eller badrum?

Skillnaden är inte stor när det kommer till själva installationen. Däremot så finns det olika för- och nackdelar med att installera tvättmaskin i ett kök jämfört med i ett badrum, både när det kommer till vad som passar bäst i just ditt liv samt el- och vatten-säkerhet.


 

Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.