Installera diskmaskin

Att installera diskmaskin är ett uppenbart lyft i ditt kök, om du inte har någon. Men också att byta ut en äldre modell till en som är mer ekonomisk och har bättre funktioner kan vara en fördel. Vill du ha hjälp med installationsarbetet är du välkommen att vända dig till oss på Dryft. Hos oss jobbar både elektriker och rörmokare och vi kan installera en diskmaskin oavsett hur dina befintliga rör och ledningar är dragna.

 

 

Olika typer av diskmaskiner

Moderna diskmaskiner drar mindre el och gör av med mindre vatten, samtidigt som du får ett bättre diskresultat än om du har en äldre modell. Möjligheten att programmera diskmaskinen och välja ett skräddarsytt program är också större idag. 

Om du ska skaffa en diskmaskin så är det bra att veta att det finns fler olika modeller att välja mellan som är designade för olika kök och ändamål. Här några vanliga grundtyper:

 

 • Underbyggd diskmaskin – standardmodell som placeras under köksbänken.
 • Integrerad diskmaskin – byggs in i ett skåp så att fronten du ser blir en skåpslucka.
 • Bänkdiskmaskin – mindre modell som du kan ha på diskbänken.


 

Att installera en bänkdiskmaskin är en bra idé om du är trångbodd och behöver optimera ytorna. En underbyggd diskmaskin är vanligast och monteras under diskbänken. Det är en modell där fronten på diskmaskinen syns utåt och som är förhållandevis lätt att installera och flytta. En integrerad diskmaskin monteras även den under diskbänken men istället för att ha en synlig fron så monteras en skåp från på luckan så det blir enhetligt med resten av köket. In integrerad diskmaskin är perfekt att installera i samband med att du renoverar eller bygger ett kök och vill ha det så prydligt och enhetligt som möjligt.

 

 

Så gör du för att koppla in en diskmaskin själv

En installation av diskmaskin är inte så komplicerat egentligen. I alla fall inte om du har gjort det förut. Men det finns en del regler du behöver känna till om du ska installera en diskmaskin. Det handlar om elsäkerhet och om att det inte ska kunna uppstå läckor som ger vattenskador. Finns det ett jordat uttag och din diskmaskin har en stickpropp får du installera den själv. Om inte behöver du ta hjälp av en elektriker.

Hur det går till att installera en diskmaskin beror lite på vad det är för modell och fabrikat. Oftast handlar det om följande steg om el, vatten och avlopp finns framdraget där du vill ha din diskmaskin:


 

 • Stäng av vattnet med avstängningsventilen under diskbänken (ibland sitter den vid kranen).
 • Koppla bort och ställ undan din befintliga diskmaskin, om det finns en sådan.
 • Anslut avlopps- och tilloppsslang till din nya diskmaskin.
 • Placera ett fuktskydd där du ska ställa diskmaskinen.
 • Fäst avloppsslangen på avloppsröret med en slangklämma.
 • Ställ diskmaskinen där den ska stå.
 • Anpassa vid behov höjden genom att skruva på fötterna enligt instruktionshäftet.
 • Säkra maskinen genom att fästa dess sidor i ett skåp, om det inte är en bänkdiskmaskin.
 • Anslut kontakten till eluttaget och gör ett funktionstest.

 

För att försäkringar ska gälla så behövs det finnas en diskmaskinsavstängning kopplad till diskmaskinen. Ofta finns det på köksblandaren men det har också blivit populärt att ha en elektronisk diskmaskinsavstängning som är en liten puck med en en knapp som man klickar på för att sätta på vattnet till diskmaskinen. Då slipper man ha avstängningskranen på köksblandaren och det är därtill mycket säkrare mot vattenskador då vattnet till diskmaskinen bara är på när den ska köras.

 

 

Vi kan hjälpa dig att installera diskmaskin

Vänd dig till oss på Dryft om du vill installera en diskmaskin till ett bra pris. Med både rörmokare och elektriker så går installationen smidig oavsett om du vill byta diskmaskin, installera en diskmaskin för första gången i ditt kök eller byta plats. Du kan också höra av dig till oss om du vill genomföra en större renovering i köket där val av samt inkoppling av diskmaskin ofta är en av delarna. Om du vill vara fri i din placering av en diskmaskin kan vi dra el och avlopp så att det passar utifrån dina önskemål.

 

 

Vanliga frågor och svar om att installera diskmaskin

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om att installera diskmaskin.

 

 

Vad kostar det att installera diskmaskin?

Att installera diskmaskin kostar från ca tusen kronor och uppåt. Kostnaden beror på förutsättningarna så kontakta gärna oss på Dryft för en offert. Rotavdrag kan göras för arbetet.

 

 

Kan man installera diskmaskin själv?

Du kan installera en diskmaskin själv men det är viktigt att det blir gjort på rätt sätt. Då kök sällan har tätskikt så kan vattenskador bli en riktigt dyr historia, och då det även är el med i bilden så kan det bli väldigt farligt vid en felaktig installation. Vid ett försäkringsärende behöver du kunna  bevisa att arbetet är utfört fackmannamässigt för att få ersättning. Vi rekommenderar därför att diskmaskiner alltid installeras av proffs.

 

 

Vad behövs vid en installation av diskmaskin?

Du behöver anslutningar för el och avlopp på den plats där du vill installera diskmaskinen samt vissa verktyg för att kunna koppla in den. För att kunna installera en diskmaskin i ett skåp behöver du har förberett ett skåp med rätt dimensioner.

 

 

När är det dags att byta diskmaskin?

Räkna med att en diskmaskin som används nästan dagligen kan behöva bytas ut efter 10–15 år. Fabrikat och hur mycket diskmaskinen används är dock avgörande faktorer.

 

 

Kan man installera diskmaskin i en hyresrätt?

Du behöver fråga hyresvärden om lov om du vill installera en diskmaskin i en hyresrätt. Det brukar dock inte vara något problem. Om diskmaskin ingår som standardutrustning i din lägenhet bör värden kunna stå för kostnaden. Ska du installera diskmaskin i en bostadsrätt kan du göra som du vill. Du måste dock vara medveten om att installationen kan påverka andra i fastigheten om det blir fel och att du i så fall kommer att hållas ansvarig.


 

Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.