Förenkla vardagen med en avfallskvarn

Med en avfallskvarn som monteras under diskbänken kan du på ett snabbt och effektivt sätt mala ner matrester så att de tar mindre plats, eller kan spolas bort direkt i avloppet. Driftskostnaden för en modern avfallskvarn är mycket låg i förhållande till hur mycket tid du sparar på använda den. Man brukar säga att det handlar om upp till 20 kronor om året för ett normalt hushåll. Om du vill ha hjälp att installera en avfallskvarn är du välkommen att höra av dig till oss på Dryft.

 

En matavfallskvarn klarar det mesta

Med en avfallskvarn kan du mala ner det mesta som blir över när du har lagat mat. Kycklingben, kaffefilter och avokadokärnor är exempel på “svårare” matavfall som en avfallskvarn faktisk kan ta hand om. Exakt vad du kan mala ner i en avfallskvarn beror på vilken modell du väljer. Det handlar om att undvika rester som är för stora och hårda samt matavfall med en klibbig konsistens som kan försämra funktionen hos en matavfallskvarn. Du ska heller inte mala ner trädgårdsavfall, eller icke organiskt avfall.

 

Vi hjälper dig med val av avfallskvarn och installationen

Kontakta oss på Dryft om du vill ha hjälp av våra rörmokare med att installera en avfallskvarn i ditt kök. Det är inte alltid så lätt att hitta ett bra utrymme för en kvarn, så att den inte är i vägen, men våra erfarna rörmokare brukar alltid kunna lösa det. Många väljer att göra detta i samband med en renovering av köket, men vi kan även hitta en lösning som fungerar utifrån hur det ser ut i ditt hushåll just nu. Våra certifierade elektriker kan också dra el till avfallskvarnen ett sådant sätt att du inte är beroende av de installationer du har i köket idag. En enkel installation tar ca två timmar och rotavdraget gäller för arbetskostnaden.

 

Avfallskvarn för dig som komposterar

En avfallskvarn för kompost är ett mycket användbart hjälpmedel för dig som vill använda matrester och trädgårdsavfall till jordförbättring. Komposteringen går mycket snabbare när organiskt material finfördelas. Det är dock en annan typ av avfallskvarn än dem som är avsedda för uppkoppling mot avloppet.

 

Vanliga frågor och svar om avfallskvarnar

Här hittar du svar på flera av de vanligaste frågorna om avfallskvarnar.

 

Hur fungerar en avfallskvarn?

Matresterna träffar en roterande platta och kastas mot en rivring. Den finfördelar avfallet som blandas med vatten som för det till stadens reningsverk. Det finns även avfallskvarnar som samlar organiskt avfall i en tank som töms när den är full.

 

 

Luktar det inte illa om en avfallskvarn?

Nej, en matavfallskvarn har funktioner som gör att den rengör sig själv.

 

 

Vad är fördelen med avfallskvarn?

En fördel för dig som installerar en avfallskvarn är att det förenklar sophanteringen. Det blir helt enkelt inte lika mycket skräp att ta hand om. I flerbostadshus förbättras hygienen och trivseln i soprum och i ett större perspektiv minskar behovet av transporter vilket är bra för miljön.

 

 

Vad är nackdelen med avfallskvarn?

En avfallskvarn tar plats i bänkskåpet under diskhon och hur svår den är att montera beror på hur ditt kök är utformat. Det låter också en del om avfallskvarnen när den är igång. Avfallet kan sätta igen ledningar, om systemet inte har tillräckligt hög kapacitet.

 

 

Vilken avfallskvarn behöver jag?

Det finns några olika modeller att välja mellan, men pratar vi om en matavfallskvarn som ska kopplas in mot avloppet så fungerar de ungefär likadant. Prata med oss på Dryft så hjälper vi dig hitta en avfallskvarn som passar dig.

 

 

Krävs det tillstånd för matavfallskvarn?

Det är viktigt att kontrollera så att din kommun tillåter att du har en avfallskvarn kopplad till avloppet. Var och hur du bor avgör om du behöver tillstånd eller inte. Räkna med att det kan behövas ett godkännande, antingen från kommunen eller från din hyresrätts- eller bostadsrättsförening.


 

Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.