Installera vattenutkastare

 

En vattenutkastare är en vattenkran som sitter på fasaden utomhus. Den kan anslutas till en slang så att du till exempel kan komma åt och vattna i trädgården, en bra bit från huset. En utkastare för vatten ger stora fördelar om du är villaägare. Många skulle säga att det är näst intill nödvändigt att ha minst en och ofta är det skönt att ha flera. Det kan också vara en bra idé att byta vattenutkastare om dina befintliga är av äldre modell och kanske har börjat läcka. Oavsett om du vill byta ut eller installera vattenutkastare är du välkommen att ta kontakt med oss på Dryft så löser våra rörmokare det åt dig.

Så fungerar en vattenutkastare

 

En vattenutkastare har en frostsäker väggenomföring och öppnas och stängs ofta med hjälp av en nyckel. Ett tips är att ta bort slang och koppling om det finns risk för frost. Då minskar risken för att något ska frysa och förstöra din utkastare. Det finns vattenutkastare som bara ger kallvatten men också varianter som kan ge både kallt och varmt vatten.

Du kan installera vattenutkastare på ett befintligt rör men beroende på var du vill ha den kan du behöva dra nya rör. Det är också möjligt att använd en inkopplingspunkt under vasken i till exempel köket eller tvättstugan. Tänk på att det bör finnas någonstans för vattnet att ta vägen, så att fukt inte tränger ner i husets grund. Det bör också vara möjligt att ha en slangvinda på fasaden där du installerar en vattenutkastare för att smidigt kunna rulla ihop vattenslangen när du inte använder den.

Det finns flera anledningar till att installera vattenutkastare

För dig med ett trädgårdsintresse kan det betyda mycket att montera vattenutkastare, så att det inte känns lika besvärligt att vattna när det behövs. Vattenutkastare för bevattning behöver heller inte monteras på en vägg utan det är möjligt att skapa ett system där du installerar vattenutkastare på fristående stolpar med nedgrävd slang. På så sätt får du ännu bättre räckvidd vid bevattning.

Det blir också enkelt att rengöra när du snabbt kan spola av en yta och du slipper hämta vatten inomhus. Har du en pool eller en bassäng du vill kunna fylla på ett smidigt sätt behöver du också en välplacerad utkastare. Har du en vattenutkastare nära altanen så är också vattentillförsel till uteköket smidigt löst!

Vanliga frågor och svar om att montera vattenutkastare

Får man installera vattenutkastare själv?

      

Ja, du får installera vattenutkastare så länge det inte innebär att du måste dra om rör eller göra något annat som kräver att en auktoriserad rörmokare ansvarar för utförandet. Fel vid installation av produkter med vatten kan snabbt leda till dyra vattenskador och om installationen inte är gjort fackmannamässigt så kan ersättning från försäkringsbolaget utebli. Vi rekommenderar därför att du anlitar en rörmokare för installationen av vattenutkastaren. 

 

Hur kopplar man in en vattenutkastare?

      

Tillvägagångssättet vid en installation av vattenutkastare kan se något olika ut beroende på vad det är för modell. Oftast handlar det om följande moment:

 

 1. Stäng av vattnet med huvudkranen
 2. Markera platsen för rörgenomgång
 3. Borra med en borr som har lite större diameter än röret
 4. Trä kopparröret genom borrhålet
 5. Montera kranuttaget och fäst det i väggen
 6. Montera spindeln i kopparröret

 

 

Vad kostar det att installera en vattenutkastare?

      

Om du anlitar en hantverkare för att montera vattenutkastare kan det kosta någon eller några tusenlappar. Rotavdraget gäller för arbetet. Kontakta oss på Dryft så hjälper vi dig hitta en vattenutkastare som passar dig samt installation av den.

 

Kan man använda vattenutkastare på vintern?

      

Normalt stänger man av vattnet till utanpåliggande vattenutkastare när det är vinter. Om du måste använda en vattenutkastare, till att exempelvis spola av bilen, är det viktigt att rören dräneras efteråt så att det inte finns något vatten i systemet som kan frysa. Det finns också modeller som är fryssäkra där vattnet inte behöver stängas av under vintern.

Varför läcker vattenutkastaren?

      

En utanpåliggande vattenutkastare som läcker kan bero på flera orsaker. Det kan beror på konstruktionsfel, felaktig montering eller på att packningen skadats på grund av att kranen stängs för hårt. En skada kan också uppstå om det har funnits vatten i vattenutkastaren som frusit och expanderat. En läckande vattenutkastare borde bytas för att undvika vattenskador.

Fråga oss direkt
Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.