Dimmer

En dimmer är en elektronisk apparat som är konstruerad för att ändra den ljusstyrka som släpps ut från LED, glöd- eller halogenlampor och elektroniska armaturer. Genom att minska eller höja RMS-spänningen, vilket innebär effektivvärdet av växelström, och därmed också varierar medeleffekten till lampan så möjliggör man att variera intensiteten på ljusstyrkan och dess effekt. Rent tekniskt minskar eller ökar man alltså spänningen succesivt med en dimmer.

Elektriker på Dryft installerar dimmer

Varför man ska installera en dimmer

 

Att styra ljusstyrkan med en dimmer hjälper till att skapa trivsel och komfort och kan vara en riktig stämningshöjare i olika sammanhang. Du kan enkelt reglera ljusstyrkan efter behov och beroende på vilken effekt du vill ha. Du kan anpassa ljusstyrkan efter exempelvis städning för att bättre kunna få översikt över ytorna i din bostad,vid läsning av en bok eller morgontidningen en mörk vintermorgon eller en myskväll i soffan. Om du dessutom dimrar ner ljusstyrkan - till exempel sänker denna med 10% så ger det en energibesparing tillbaka på hela 20%!

Det leder dessutom till minskat koldioxidutsläpp. Om man dimrar glödlampor eller lågvoltshalogen med bara 10-20% ger det dessutom en förlängd livslängd på lampan och du sparar således pengar på att inte behöva köpa nya glödlampor lika ofta. 

Inte nog med att det är ett miljövänligt alternativ, är det dessutom bra ur ett privatekonomiskt perspektiv!

 

 

Dimmer med LED drar ner din energianvändning

 

En dimmer med LED-belysning kan sänka din energianvändning markant. 

EnergimyndighetensSveriges största statliga finansiär inom energiforskning, testlabb genomförde ett test på dimbara LED-lampor för att undersöka hur väl dessa lampor fungerar ihop tillsammans med dimrar. Detta test mätte de olika lampornas energianvändning och skillnaden mellan dessa vid olika nivåer på dimrarna. 

 

 

Detta test visade att en dimmer kan spara upp till 80% av elanvändningen om man låter lampan verka på den lägsta ljusstyrkan som dimmern möjliggör. Således kan en dimmad lampa dra betydligt mycket mindre ström än en vanlig lampa på full effekt. Däremot passar inte lampor med alla dimrar, vilket givetvis är en förutsättning för att detta skall fungera. Även ifall det fungerar så varierar det någorlunda hur mycket det faktiskt går att dimra ned lampan. I vissa fall går det att helt dimra ner lampan medan vissa endast går att dimra ner en bit.

Så gör du för att välja rätt dimmer

 

Till att börja med finns det två olika sorters dimrar. Den första typen är bakkantsdimmer. Denna typ av dimmer klarar de flesta dimbara lampor oavsett ifall det rör sig om glödlampor, halogenlampor, LED-lampor eller 12V-transformatorer. 

Den andra typen är framkantsdimmer. Denna dimmertyp är något enklare i konstruktionen och klarar glödlampor, halogenlampor, vissa typer av LED-lampor och vissa typer av 12V-transformatorer. Om en lampa eller transformator är dimbar med en framkantsdimmer bör detta framgå i produktanvisningen. En framkantsdimmer måste i normala fall ha en viss belastning för att fungera.

Kontrollera att de lampor du planerar att köpa är dimbara. Alla typer av dimrar har en märkeffekt som visar hur stor resistiv last som får anslutas till dimmern.  På produktens kartong bör det finnas en symbol som visar ifall lampan är dimbar eller ej.

 

 Så länge effekten (Watt) på LED-lampor är tillräckligt hög så går det att dimra LED-belysning med en transistordimmer eller liknande. Däremot brukar oftast effekten på LED-belysning vara för låg för traditionella dimmers, så vi rekommenderar att du har en dimmer anpassad för LED-belysning istället

 

 Räkna därefter ut den totala effekten på lampan som du avser att dimra. En dimmer stödjer ljusinstallation med en viss effekt. Därför måste effekten kontrolleras på varje lampa och addera dessa. Antalet watt ska vara inom ramen för dimmerns maxlast samt funktion. LED-dimmers anpassade efter LED-lampor behöver en elektronisk transformator.

 

Problem som kan uppstå när dimmer och dess last inte är kompatibla

 

Om en lampa/transformator inte kan dimras med vald dimmertyp kan diverse problem uppstå. Nedan följer några exempel på sådana problem:


Oljud, surrande och brum. Detta beror till största del på att strömspikar uppstår när fel last är inkopplad till en framkantsdimmer. Lampan bör då kopplas bort för att inte dimmer eller lampa ska gå sönder

Lampan dimras inte utan stängs av helt. Detta beror antagligen på att denna lampa inte är dimbar överhuvudtaget.

Lampan flimrar. Detta beror antagligen på att lampan inte är dimbar med en framkantsdimmer men ändå kopplats ihop med en sådan - eller att framkantsdimmern har belastats med för låg last.

Lampan lyser med full effekt från stund till stund. Detta beror främst på att lampan inte är kompatibel med den aktuella dimmern eller att denna är belastad med för låg last.

Lampan går inte att stänga av helt. Detta beror på att dimmern är belastad med för låg last.

 

Det går att justera minimi- och max-värde på dimmern. Vissa problem går att lösa med att vrida lite på reglagen. Har du däremot problem med att lampan inte stängs av helt kan det bero på att dimmern släpper ut läckströmmar (vilket är helt normalt) och att lampan är känslig för det. Då rekommenderas att testa att byta lampan, eller en felsökning som fastställer om dimmern är trasig och behöver bytas ut.

Dimmer från Plejd

Smart belysning med Plejd - gäller även dimmer!

 

Plejd erbjuder ett brett sortiment av produkter inom smart belysning - och detta gäller även dimmers. Med plejds produkter kan du styra din belysning via telefonen, schemalägga din belysning via deras app eller genom andra produkter från Plejd. Produkterna är framtagna för maximal flexibilitet vid installationen och på Dryft hjälper vi dig givetvis med detta. Plejds produkter har ett inbyggt astro- och veckour vilket möjliggör att deras produkter kan följa solens upp- och nedgång eller tända och släcka lampor vid en viss tidpunkt och gör schemaläggningen otroligt enkel. Plejds produkter installeras smidigt bakom strömbrytare och dimrar - vilket gör det till ett passande tillval vid en installation!

Kontakta oss
Dimmer med vridratt

Installera dimmer

 

Som privatperson får du enligt lag inte installera en dimmer på egen hand, då detta handlar om en fast installerad elkopplare. El är livsfarligt - och ett fel i installeringen kan orsaka personskada eller brand. På Dryft har vi behöriga elektriker med lång erfarenhet av de flesta olika typer av el-installationer, och därmed givetvis installation av dimmers.

När du anlitar Dryft som installatör av din dimmer kommer det att gå till på följande sätt:

 

  • Först fastställer vi vilken säkring som går till strömbrytaren och stänger av säkringen.
  • Sedan kontrollerar vi att det verkligen är spänningslöst vid strömbrytaren.
  • Därefter demonteras strömbrytaren - här är det viktigt att hålla koll på vilken kabel som är fas (in) och vilken kabel som är tändtråd (ut)
  • Sedan kopplas fas och tändtråd in i dimmern.
  • Därefter monteras dimmerinsatsen in i apparatdosan.
  • Täckplatta, ram och vridratt monteras fast på dimmern. 
  • Säkringen slås sedan på igen
  • Därefter kontrolleras självklart funktionen för att säkerställa att allt fungerar som det ska, sedan är det klart!

 

Ett enkelt ingrepp som inte tar särskilt lång tid, men som ändå kan leda till en stor förändring för ditt hem! Kontakta oss idag vid fler frågor angående dimrar, få rådgivning kring din ljussättning eller boka tid för installation direkt!

Dimmer - olika varianter 

 

Precis som för eluttag inomhus och utomhus har dimmer många olika varianter och modeller. Du kan välja mer enkla snygga dimmer med grundläggande funktioner till mer utformade som har andra effekter. För dimmer utgår man ifrån olika typer av laster, det vill säga i storlek och watt. Vanligast är 350W men det finns hela vägen till 1000W som är kraftig med hög kapacitet. Det finns vriddimmer eller puschdimmer. Men även trådlösa dimmers som Plejd. Plejd är en modern dimmer som har en trådlös funktion som du styr själva via en app. På Dryft tar vi dig från köp till installation. Boka installation direkt här!

Vanliga frågor om dimmer

Kan man ha vanlig dimmer till LED?

            

Om effekten på dina LED-lampor är tillräckligt hög så kan du dimra dem med en transistordimmer. Men vanligtvis är effekten för låg för en traditionell dimmer. Det är därför rekommenderat att använda en dimmer som är anpassad för LED-belysning.

Får man installera dimmer själv?

            

Nej, du får inte installera en dimmer på egen hand. En dimmer räknas som en fast installerad elkopplare och enligt lag måste en sådan installation utföras av en behörig elektriker. På elsäkerhetsverket kan du läsa mer om vad du får och inte får göra gällande el.

Vilka nackdelar har LED-lampor?

            

LED-lampor brukar vara snäppet dyrare än andra alternativ. Dock sparar man i längden pengar på LED-lampor eftersom det är ett väldigt energisnålt alternativ. En annan nackdel är att LED inte alltid fungerar med alla dimrar och att ljuset oftast inte är lika kraftfullt som från en traditionell glödlampa.

Kan man installera dimmer på vilken lampa som helst?

            

Nej, alla lampor är inte tillverkade för att kunna förändra ljusstyrkan med en dimmer.

Jag behöver hjälp att installera dimmer, hur gör jag?

            

På Dryft ser våra erfarna elektriker fram emot att hjälpa dig med din installation av dinmmer - kontakta oss redan idag så ordnar vi det!

Fråga oss direkt
Kollegor på Dryft

Möt framtidens hantverksbolag

Vår vision är att skapa framtidens hantverksbolag - och att vägen dit är genom samarbete mellan människor från olika bakgrunder och erfarenheter. Vi består idag av snickare, målare, plattsättare, elektriker och rörmokare - som stöttas av projektledare, ingenjörer, affärsutvecklare, programmerare, designers, ekonomer och HR-experter för att hjälpa våra duktiga hantverkare att vara superhjältar. Genom att välja Dryft så får du inte bara en bra kundupplevelse, du kan också vara bekväm i att du valt en entreprenör som tar ansvar för både miljö och människor.

Läs mer om Dryft
Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.