Fasadbelysning
Fasadlampor vid entrén, carporten och eventuella uthus fyller inte bara en praktisk funktion, utan bidrar dessutom till en trevlig känsla på tomten. Fasadlampor med svagström går att koppla in själv, men om du däremot vill ha ett starkare ljus måste installationen utföras av en certifierad elektriker.
Är det dags att fixa fasadbelysning till ditt hus? Här på Dryft kan vi råge dig till vad för fasadbelysning som passar dig, hitta rätt fasadlampor, ordna med styrning och såklart få fasadbelysningen installerad av våra elektriker.
Vilken typ av fasadbelysning passar ditt hus?
Att ha fasadbelysning utomhus underlättar rejält när du kommer hem på kvällen och behöver hitta nyckelhålet i mörkret. Det är också guld värt om någon i hushållet bor i ett attefallshus på tomten, och behöver kunna röra sig obehindrat genom trädgården efter även mörkret fallit. Utöver den praktiska aspekten så ger fasadlampor även en harmonisk känsla till trädgården, samtidigt som de kan hålla inbrottstjuvar borta. Det finns alltså flera goda anledningar till att installera fasadbelysning. Vilken typ av fasadbelysning passar bäst hos dig?
Välj fasadlampor med rätt utseende och funktion
Det är viktigt att ha husets utseende i åtanke när du ska välja dina fasadlampor – lampornas design bör rimma med åldern och stilen på huset. Du behöver såklart även ta den praktiska funktionen i beaktande, och inte enbart välja lampor för att de ser fina ut. Lamporna behöver till exempel vara utformade för att kunna monteras på husets fasad, och lysa upp området på det sätt du önskar. Slutligen behöver du även fundera på hur starkt ljus du behöver. Lampor med starkström ger ett starkt och tydligt ljus som är lämpligt vid entrén och carporten, medan svagare lampor fungerar bra som stämningsbelysning på terrassen eller balkongen.
Tips för att spara på elkostnaderna
Vi rekommenderar att du väljer fasadbelysning med LED om du vill spara på elkostnaderna, vilket är en god idé i tider då elpriserna är väldigt höga. Du kan även installera timer eller smart styrning på din fasadbelysning för att säkerställa att lamporna enbart är tända när det faktiskt behövs.
Smart styrning av fasadbelysningen
Smart styrning gör det smidigt att styra din fasadbelysning. Till och med kan det leda till billigare installation då trådlös styrning kan minska behovet av kabeldragning för att styra fasadbelysningen. Med smart styrning kan du styra fasadbelysningen från mobilen, ställa in olika scenarion för olika händelser och automatist styra så lamporna tänds/släkts vid solnedgång/soluppgång.
Vanliga frågor och svar om fasadbelysning
Här får du svar på de vanligaste frågorna vi brukar få kring fasadbelysning.
Vad ska man ha för fasadbelysning?
Vilken typ av fasadbelysning du ska välja beror helt och hållet på dina behov och preferenser. Somliga har endast behov av fasadbelysning vid entrén, medan andra behöver lampor på fler ställen runt huset. Ett bra tips är att installera fasadbelysning utifrån hur ni brukar röra er i trädgården. Designen på lamporna bör i sin tur gå hand i hand med husets stil, men också med den effekt du är ute efter. Det är en bra idé att välja ljuskällor som inte bara riktar ljuset rakt nedåt, eftersom effekten av detta kan bli lite “spöklikt”. Välj istället lampor som sprider ljuset fint åt båda sidorna och/eller uppåt längs fasaden, och som har ett varmvitt ljus på cirka 2700-3000 K.
Vad kostar det att installera fasadbelysning?
Kostnaden för fasadbelysning kan se olika ut beroende på fastighetens förutsättningar, hur stor installation det rör sig om och vilka fasadlampor som väljs. Finns det källor till el nära där fasadlampan ska monteras så blir arbetet lättare men även i de fallen det är långt till elkälla så går det att lösa med längre dragningar. Om fasaden ska bytas så är det en bra ide att passa på att dra el bakom fasaden innan den nya fasden monteras. På så sätt kan man både dölja kablar och få ner kostnaden för kabeldragningen. Det går att få ROT-avdrag på arbetet.
Får man koppla fasadbelysning själv?
Om endast svagström ska användas går det bra att installera fasadbelysning själv. Vi rekommenderar dock varmt att du tar hjälp utifrån om du känner dig minsta osäker. Om du däremot behöver starkare belysning krävs starkström, och då ska du alltid anlita en elektriker.
Hur installerar man fasadbelysning?
När du installerar fasadbelysning själv är det viktigt att skydda slangarna mot klämskador, och använda jordade eluttag utomhus. Tänk också på att det finns särskilda krav på att installationen ska klara av kyla och fukt.
Hur styr man fasadbelysning?
Fasadbelysning kan styra med strömbrytare, app, timer, rörelsesensorer eller app. Till exempel kan man smart styrning med Plejd göra smidiga lösningar där en strömbrytare kan styra fasadbelysningen även fast de inte finns en kabel mellan strömbrytaren och lampan. Populärt är också att ställa in scenarion där belysningen sköter sig automatiskt beroende på till exempel solens upp/nedgång.
Skrivet av Daniel Lindgren
Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.
Vi hjälper dig med fasadbelysning i hela Stockholm! Här är några av områdena våra elektriker finns:
Elektriker i Stockholm - Nacka - Täby - Huddinge - Sollentuna - Bromma - Åkersberga - Södertälje - Värmdö - Lidingö - Södermalm - Järfälla - Haninge - Solna - Tyresö - Upplands Väsby - Ekerö - Vallentuna - Hägersten - Sundbyberg - Kungsholmen - Älvsjö - Danderyd - Enskede - Knivsta - Vasastan - Östermalm - Årsta - Farsta - Märsta - Spånga - Hässelby - Sigtuna - Botkyrka - Nykvarn - Tumba - Vällingby - Vaxholm - Norrort - Tullinge - Saltsjöbaden - Saltsjö Boo - Segeltorp