Fasadrenovering
Fasaden på en fastighet är ständigt utsatt för väder och vind. Den skyddar underliggande skikt och måste, till skillnad från bärande delar av konstruktionen, bytas ut då och då. Förutom att den har en mycket viktig funktion kan en renovering eller förbättring av fasaden påverka husets utseende. Många äldre hus har dålig isolering och vid en fasadrenovering bör också huset tilläggsisoleras för att bli ett mer energieffektivt hus. Vi på Dryft hjälper dig med din fasadrenovering och har erfarenhet av de flesta typer av fasadarbeten, stora som små.
Vad innebär renovering av fasad?
Fasadrenovering är en bred term som kan innebära olika saker. Det kan vara att reparera delar av fasaden som har gått sönder, att hela fasaden byts ut eller byts till en annan typ av fasad. När fasaden byts ut är det ofta en bra ide att också tilläggsisolera innan nya fasaden monteras för att uppnå ett energieffektivare hus. En vanlig typ av fasadrenovering är också fasadmålning där målarfärgen är en viktig del av skyddet om ditt hus har en träfasad.
Fasadrenovering av en villa
Om du är villaägare så är det ingen annan än du som är ansvarig för att bedöma fastighetens skick. Ifall du är osäker på om du behöver byta fasad eller bara genomföra mindre reparationer eller förbättringar är du välkommen att ta kontakt med oss på Dryft. Vi kan göra en bedömning utifrån vår långa erfarenhet av fasadrenoveringar. Vill du anlita oss för uppdraget får du en offert som på ett tydligt sätt visar priset på fasadrenoveringen eller reparationerna. Ofta behövs flera yrkesgrupper vid en fasadrenovering; snickare för att riva, tilläggsisolera och montera fasaden, målare för att måla den och elektriker för att dra el före nya fasaden monteras samt montera fasadbelysning efter. På Dryft har vi alla yrkesgrupper under samma tak och hjälper dig med allt för din fasadrenovering.
Underhåll fasaden proaktivt
För att hålla din fasad i bra skick gäller det att vara proaktiv. Då fasaden är en viktig del av det skyddande skalet av ett hus så kan dåligt underhåll leda till att hela fasaden måste bytas och det finns risk för att fukt tränger djupt in i konstruktionen. Det är mycket mer kostsamt än löpande fasadrenovering. Genom att genomföra en fasadrenovering i rätt tid slipper du att oroa dig för detta. Att renovera fasaden och samtidigt passa på att tilläggsisolera kan också innebära att ett hus blir mer energieffektivt tack vare bättre isolering.
Men fasaden är inte bara till för att skydda ditt hus utan då fasaden är en mycket stor yta så är den helt avgörande för hur vi rent visuellt uppfattar ett hus. En sliten fasad drar ner helhetsintrycket - både för dig som bor där och värdet vid en försäljning. Efter en fasadrenovering får du väggar som är vackra och ger ett vårdat intryck. En fasadrenovering ger en minst lika stor “wow-effekt” som när du målar om ett rum inomhus.
Många olika typer av fasader
Fasadrenovering är ett stort jobb. Hur stort det är beror framförallt på vad du har för typ av fasad och skicket på den. I Sverige är det vanligast med träfasad, putsfasad och tegelfasad - där träfasad är den fasadtyp som behöver mest underhåll. Fasadrenovering innebär helt olika saker beroende på vilket material det är fråga om. Oavsett fasadtyp så är det viktigt att fasaden skyddas under renoveringen så inte väder och vind skadar skikten bakom.
Passa på att göra fler saker i samband med med fasadrenoveringen
När utsidan av huset renoveras behövs det ofta en byggställning och utseendet förändras av fasadrenovering. Att tilläggsisolera är en bra ide att göra innan nya fasaden monteras, dra ny el bakom fasaden samt montera ny fasadbelysning och eluttag utomhus på fasaden. Men det är viktigt att också tänka på de andra delarna av husets yttre skyddande skikt - tak, fönster och dörrar. När ställningen står runt huset är det effektivt att byta fönster och med en ny ytterdörr får huset en fin helhet. Är taket dåligt så är det en bra ide att se över om det också ska bytas i samband med att byggställningen står runt huset.
Vanliga frågor och svar om fasadrenovering
Här har vi samlat och besvarat de frågor som vi på Dryft oftast får om fasadrenovering.
Vad är fasadrenovering?
Fasadrenovering är att byta fasad helt och hållet eller att reparera alternativt förbättra den befintliga fasaden. En fasadrenovering kan också vara att måla om givet att fasaden för övrigt är i gott skick.
Hur ofta ska man byta träfasad?
Hur ofta du behöver byta en träfasad beror mycket på dess kvalitet och på hur noga du varit med att förse den med ett skyddande ytskikt, dvs målarfärg. Ett riktmärke är att en träfasad håller i omkring 40 år om den tas han om väl genom att målas om var med en frekvens på ca 7-10 år. Att tvätta den med några års mellanrum gör att fasaden inte behöver målas lika ofta och gör att fasaden ser fräschare ut längre. Fasaden kan slitas olika fort beroende på väderstreck en vägg är vänd mot, så det är inte alltid hela fasaden behöver målas eller bytas på samma gång. Det kan dock vara praktiskt att göra allt på samma gång.
Hur mycket kostar fasadrenovering?
Vad det är för kostnad på att byta fasad beror helt på vad fasaden är gjord av och på om det är hela eller delar av fasaden som ska renoveras. Husets utforming seplar också roll då till exempel det påverkar kostnaden för ställning. Om du har en träfasad så kan det räcka med att fasadrenoveringen är att några dåliga plankor byts och fasaden målas om. Kontakta oss så gör vi en besiktning av din fasad och föreslår åtgärder - samt ger en kostnadsfri fastprisoffert om så önskas.
Behövs bygglov för fasadrenovering?
Om fasadrenoveringen innebär att du ändrar utseende på en fastighet krävs bygglov. Särskilt om fastigheten ligger inom detaljplanerat område. Fråga gärna oss på Dryft om du är osäker på vad som gäller.
Vi kan hjälpa dig i hela Stockholm! Här är några av områdena våra snickare finns:
Snickare i Stockholm - Nacka - Täby - Huddinge - Sollentuna - Bromma - Åkersberga - Södertälje - Värmdö - Lidingö - Södermalm - Järfälla - Haninge - Solna - Tyresö - Upplands Väsby - Ekerö - Vallentuna - Hägersten - Sundbyberg - Kungsholmen - Älvsjö - Danderyd - Enskede - Knivsta - Vasastan - Östermalm - Årsta - Farsta - Märsta - Spånga - Hässelby - Sigtuna - Botkyrka - Nykvarn - Tumba - Vällingby - Vaxholm - Norrort - Tullinge - Saltsjöbaden - Saltsjö Boo - Segeltorp
Skrivet av Daniel Lindgren
Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.