Badrumsbelysning
Valet av badrumsbelysning påverkar hur du upplever rummet, men också funktionaliteten av badrum sett till ta hand om din hygien och rengöring av ytor. Vid en badrumsrenovering är det alltså lika viktigt att planera vad du vill ha för badrumslampor på väggarna och i taket, som det är att planera exempelvis kakel och inredning. Belysningen i badrummet byts ofta i samband med en badrumsrenovering, men det går också bra att göra för att fräscha upp ett badrum utan att renovera hela. På Dryft har vi duktiga elektriker som gärna hjälper dig med installationen, men också få goda råd kring hur du bäst planerar badrumsbelysningen.
Tips för belysning i badrummet
Badrumsbelysning spelar en betydligt större roll än många tror. Badrummet är det första rummet många besöker på morgonen och det sista rummet som besöks innan det är dags att sova, och därför är det viktigt att det utstrålar trivsel samtidigt som du behöver kunna förbereda dig inför dagen utan att hindras av dålig belysning samt har en stämningsbelysning som gör dig redo att sova. Med dessa faktorer i åtanke rekommenderar vi att badrumsbelysningen delas upp enligt tipsen nedan.
God belysning runt spegeln
Framför spegeln ska man kunna raka, sminka och rengöra ansiktet med god ljussättning, och samtidigt slippa bli bländad. Det räcker inte att enbart ha en ljuskälla som lyser uppifrån eller från sidan, eftersom det bidrar till störande skuggor. Vi rekommenderar att du installerar ett par lampetter i ögonhöjd, eller ett större antal spotlights runt hela spegeln som riktas mot dig. Ett annat smart val är att köpa en badrumsspegel eller skåp med inbyggda lampor. Även i duschen är det en bra ide att kunna bra belysning då det underlättar hygienhållningen så som att tex raka benen.
Nedtonade och mysiga badrumsarmaturer i resten av badrummet
Resten av badrummet kräver i sin tur främst en bekväm och nedtonad orienteringsbelysning. Detta kan du uppnå med till exempel en större badrumslampa i taket, spotlights som går att dimra eller små lyktor på väggen som placeras enligt lagstiftningen.
Vi hjälper dig med elinstallationer i badrummet
Som privatperson utan elektrikerutbildning är det inte tillåtet att utföra elinstallationer i badrum. Det måste utföras av en certifierad elektriker med särskild behörighet för arbete i våtrum. Kontakta oss på Dryft så hjälper vi dig med badrumsbelysningen - allt från inspiration till val av produkter och installation.
Vanliga frågor och svar om badrumsbelysning
Vad ska jag tänka på när jag väljer badrumsbelysning?
För att uppnå såväl praktisk funktion som trivsel i badrummet är det viktigt att ordna god arbetsbelysning runt spegeln och i duschen, och därefter komplettera med harmonisk belysning i resten av badrummet. Arbetsbelysningen bör ha en klarvit färgtemperatur medan resten av belysningen med fördel kan ha en varmare ton.
Hur kan jag kombinera olika typer av badrumsbelysning?
Hur många ljuskällor du behöver i badrummet beror på hur stort rummet är, och om det finns tillgång till naturligt ljus. En annan aspekt som avgör antalet ljuskällor är vilken atmosfär du vill skapa. För att få till en dynamisk känsla är det en god idé att placera ljuskällor på både väggar och i tak, men hur dessa ska se ut beror helt och hållet på dina egna preferenser. Fönster ger bra naturligt ljus, men viktigt att komma ihåg att det bara är under dagen. Så planerar du din badrumsbelysning när solen är uppe så är det viktigt att inte ta fönstrets ljus i beaktning.
Behöver man tänka på säkerhet för fukt och belysning i badrummet?
Där fukt och elektricitet möter varandra är det mycket viktigt att vara försiktig. Det finns många föreskrifter kring elinstallationer i badrum för att undvika olyckor och faror. Även fast det inte stänker vatten direkt på lampan så kan den påverkas av den höga luftfuktighet som ofta uppstår i badrum. Det är därför viktigt att badrumsbelysning har rätt IP-klass och att det är en certifierad elektriker som utför arbetet med att installera belysningen i badrummet. Alla elektriker på Dryft är självklart certifierade.
Måste man ha IP44 i badrum?
Beroende på var badrumslampan ska installeras så gäller olika IP-klasser. Lampor med IP44 går att använda i hela våtrummet förutom vid badkaret eller duschen, där du behöver minst IP67. Det räcker i sin tur oftast med IP21 i taket och ovanför spegeln.
Kan man ha vilken lampa som helst i badrum?
Nej, alla lampor som installeras i badrum ska vara IP-klassade för att tåla den mängd fukt som de väntas exponeras för i olika delar av badrummet. Vilken IP-klass som behövs beror på placeringen i badrummet.
Får man ha lamputtag i badrum?
Lamputtag får installeras inom ett särskilt område i badrummet. Du får inte ha lamputtag där det finns rinnande vatten, och ett visst antal meter från detta område. Ett tips är att också installera eluttag i badrumsskåpet och kommoden! På så sätt kan du smidigt ladda eltandborsten eller rakapparaten utan att den behöver ligga framme. Det är dock livsviktigt att komma ihåg att installera en jordfelsbrytare för att undvika elolyckor.
Skrivet av Daniel Lindgren
Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.
Vi hjälper dig med badrumsbelysning i hela Stockholm! Här är några av områdena våra elektriker finns:
Elektriker i Stockholm - Nacka - Täby - Huddinge - Sollentuna - Bromma - Åkersberga - Södertälje - Värmdö - Lidingö - Södermalm - Järfälla - Haninge - Solna - Tyresö - Upplands Väsby - Ekerö - Vallentuna - Hägersten - Sundbyberg - Kungsholmen - Älvsjö - Danderyd - Enskede - Knivsta - Vasastan - Östermalm - Årsta - Farsta - Märsta - Spånga - Hässelby - Sigtuna - Botkyrka - Nykvarn - Tumba - Vällingby - Vaxholm - Norrort - Tullinge - Saltsjöbaden - Saltsjö Boo - Segeltorp