Bygga altan Stockholm
Går du i tankarna på att bygga en altan eller kanske ge din befintliga altan ett lyft? Våra duktiga snickare hjälper dig gärna med din altan och allt runt omkring. Även om du vill ha en altan med nivåskillnader, infälld belysning, passande markis, med pergola eller kanske till och med ett utekök - vi kan hjälpa dig med det mesta!Kontakta oss så hjälper vi dig!
En ny altan till uteplatsen
Det finns en hel del alternativ för att piffa upp uteplatsen. När det gäller altaner är det bara din egen fantasi som kan stoppa dig och det finns mycket att tänka på inför ditt altanbygge. Möjligheterna kring din altan är oändliga. En tråkig uteplats kan helt plötsligt förvandlas till en mysig soffhörna med altanbelysning att spendera kvällstimmarna på. Eller varför inte en grillhörna för sommarmiddagarna eller kanske bygga in ett mysigt spabad och en markis för att skydda mot solen? Vi kan hjälpa dig med alla delarna. Kontakta oss så berättar vi mer om dina möjligheter!
Kontakta oss!Populära tillval till din altan
Räcke till altanen
Har du även tänkt på ett räcke till altanen? Om du har en altan som är högre än 50 cm från marken så är det krav på ett räcke. Men ett räcke är inte bara ett fallskydd utan även ett snyggt sätt att markera in ett avslut för din altan. Om du känner att ett träräcke inte är rätt för dig eller är rädd att det ska blockera utsikten kanske ett glasräcke kan vara ett alternativ. Med ett glasräcke får du inte bara ett fallskydd utan slipper även förstöra utsikten.
Mer om räckenAltanbelysning
Belysningen till din altan kommer inte bara ge ett nytt utseende när det är mörkt utan kommer även att ha en del praktiska funktioner. Om du planerar att ha belysning på altanen är det bra att göra det i samband med bygget, då kan du passa på att dra fram el och dölja fula kablar i bjälklaget. Altanbelysning innebär många möjligheter. Du kan exempelvis ha belysning vid trappstegen för att delvis göra trappan säker men även skapa en fin effekt. Eller varför inte vid matplatsen eller rama in hela altanen med LED-lister. Passa också på att planera trädgårdsbelysningen för en fin helhet.
Mer om belysningMarkis
Även markiser är toppen att planera för i samband med ditt altanbygge. En markis ger dig valmöjligheten att vara ute i strålande sol men även i spöregn och bidrar med skydd för dina utemöbler, fasad och fönster. Den kan även vara en billigare lösning för tak över en del av altanen. Det finns många olika varianter av markiser. Terrassmarkiser som är den mest vanliga och funkar bra som ett tak när den är utfälld. Fönstermarkiser som skyddar mot sol och insläpp av värme. Sidomarkiser om du behöver ett skydd från sidan mot sol, vind eller insyn och många, många fler.
Mer om markiserPergola
En pergola ger dig möjligheten att skaffa ett solskydd eller på ett fint och praktiskt sätt rama in ett utrymme där du tänkt ha utemöbler eller matbord och skapar även då lite insynsskydd. Du kan också hänga upp belysning eller infravärme för att skapa ett trevligt "uterum" Om du önskar ha en pergola med belysning eller infravärme är även det bra att planera för och utföra i samband med altanbygget. Då kan du dölja kablar och eldragningar på ett snyggt sätt.
Fler tillval till din veranda
Olika tralltyper
Det finns många olika tralltyper att välja mellan och en hel del fördelar och nackdelar med vardera och det kan kännas som en djungel att leta sig fram bland dessa.
Tryckimpregnerad trall i furu är en av de vanligaste tralltyperna. Denna är motståndskraftig mot röta tack vare sin impregneringsvätska som får träet att hålla över tid. Den kommer under tiden få en silvrig ton och behöver underhållas i form av rengöring, slipning och oljning om man vill se till att förlänga livstiden.
Sibirisk lärk, är en annan vanlig tralltyp, denna har ett naturligt motstånd mot röta då den är senvuxen vilket gör den med motståndskraftig. Lärken får även en snygg grå ton efter att ha fått legat ett tag.
Tropiska träslag, ädelträ är också ett alternativ, dessa har ett naturligt skydd i sig då de kommer från delar av världen där det kan regna väldigt mycket under korta perioder och därför har träet en naturlig impregnering. Bra att veta är att träet behöver förborras då träet är så hårt att det finns risk att skruven går av. Även dessa träslag blir silvergråa med tiden.
Det finns många fler att välja på så som Träkomposit som är nästintill underhållsfritt eller Värmebehandlat trä som är tåligare mot röta och svamp.
Veranda, trädäck, terrass eller altan?
Kärt barn har många namn som man säger. Men vad är egentligen skillnaden? Många benämner uteplatsen med alla dessa namn och menar förmodligen samma sak. Men det finns skillnader! Altanen är utbyggd från fastigheten och vid entréplan. Den kan både ha räcke och utan, men altanen har däremot inget tak. Skulle altanen ha ett tak så kallas det istället för veranda. Terrassen ligger ovanpå någon del av huset eller på husets tak. Där har du ett skyddsräcke men väldigt sällan ett tak. Till sist - trädäck, vilket är precis som det låter en yta av trä. Altanen kallas ofta för trädäck. Nu när vi har rett ut det, kontakta oss så hjälper vi dig vidare. Vi hjälper dig såklart med alla olika typer!
Kontakta oss!Vanliga frågor om altaner
Hur stor altan får man bygga utan bygglov?
Om du ska bygga en altan som når längre än 3,6 m ut från huset bör du fråga kommunen om bygglov eller anmälan krävs. Det gäller oberoende av höjden på altanen. Oftast krävs inte bygglov om området inte har historiskt, kulturhistoriskt, miljömässigt eller konstnärligt värde.
Altaner kan kräva bygglov beroende på utseende och byggsätt. Ett vanligt trädäck som är byggt på marknivå kräver oftast inte bygglov. Det är byggnadsnämnden i din kommun som gör bedömningen om det krävs bygglov eller inte, så vänd dig dit om du är osäker.
Hur hög altan får man bygga utan bygglov?
Om du ska bygga en altan som blir högre än 1,8 m krävs vanligtvis bygglov. Du mäter höjden på din altan med början från marken vid altanens ytterkanter upp till altangolvets ovansida. Bra att tänka på att om marken ändras i samband med bygget av altanen ska höjden mätas från den nya marknivån. Om du bygger räcke på altanen så räknas inte räcket med i höjden. Altaner kan kräva bygglov beroende på utseende och byggsätt. Ett vanligt trädäck som är byggt på marknivå kräver oftast inte bygglov. Det är byggnadsnämnden i din kommun som gör bedömningen om det krävs bygglov eller inte, så vänd dig dit om du är osäker.
Får man ROT-avdrag på altan?
Om du väljer att bygga en altan som sitter fast i huset har du därmed rätt till ROT-avdrag på arbetet då altanen räknas som en tillbyggnad. Däremot har du inte rätt till ROT om du väljer att bygga en fristående altan. Den räknas då som nybyggnation.
När behövs räcke på en altan?
Om du bygger en altan som är högre än 50 cm från marken är det krav på räcke. Är altanen lägre är räcke frivilligt. Men ett räcke är alltid ett bra alternativ för en snygg inramning av altanen, insynsskydd eller vindskydd.
Hur nära tomtgräns får man bygga altan?
Om du ska bygga en altan på mindre än 4,5 meter avstånd från tomtgräns måste du höra efter med din granne innan och få medgivande, denna bör även vara skriftlig. Om du inte får godkännande av grannen och altanen ska byggas på mindre avstånd än 4,5 meter från tomtgränsen kan det krävas bygglov och du bör fråga din kommun om det krävs någon anmälan eller bygglov.
Vad innebär fris på en altan?
Frisen är en trallbräda som man lägger ytterst på altanen så den ser inramad ut och gör att man inte ser kortsidan av trallen. Frisen gör även att det blir skönare att gå barfota på ditt däck om du skulle gå vid kanten av altanen eller om du sitter på en trapp med fris som avslut. Det är lite extrajobb att få till men det blir ett väldigt fint och bekvämare resultat.
På vilka underlag kan jag bygga altan?
Du kan bygga en altan på de flesta underlagen så som gräsmatta, berg och grus. Dock innebär de olika underlagen olika byggnadssätt av altanen.
Vad är skillnaden på dold och synlig skruv?
Med dold skruv, eller infästning som det kallas, kommer du inte se skruven som håller fast trallen. Vanligtvis så skruvar man trallen rakt uppifrån vilket gör att man ser skruvskallen. Vid dold infästning skruvas den istället snett nedåt från sidan. Estetiskt är det snyggare med dold infästning men det tar längre tid att få till.
Vad kostar det att bygge en altan?
En altan i sin enklaste form kostar ca 1500-2000 kr/m2 för arbete och material efter ROT-avdrag. Utöver det är det populärt med tillval så som till exempel altanbelysning och trappsteg. Om det är annat än en plan kompakt yta där marksten kan läggas så behövs mer arbete för att skapa grunden till altanen. Läs mer här om vad det kostar att bygga en altan med olika tillval
Vill du veta mer eller få en kostnadsfri offert?
Kontakta oss!Möt framtidens hantverksbolag
Vår vision är att skapa framtidens hantverksbolag - och att vägen dit är genom samarbete mellan människor från olika bakgrunder och erfarenheter. Vi består idag av snickare, målare, plattsättare, elektriker och rörmokare - som stöttas av projektledare, ingenjörer, affärsutvecklare, programmerare, designers, ekonomer och HR-experter för att hjälpa våra duktiga hantverkare att vara superhjältar. Genom att välja Dryft så får du inte bara en bra kundupplevelse, du kan också vara bekväm i att du valt en entreprenör som tar ansvar för både miljö och människor.
Läs mer om Dryft