Så fungerar ROT-avdrag 2023 och 2024

 

ROT-avdrag är ett skatteavdrag som kan göras för att göra din renovering billigare. Det ger 30% avdrag på arbetskostnaden upp till 50 000 kr per år och person. Tillsammans med grön teknik-avdrag och nya bidraget för energieffektivisering av hus är ROT-avdraget bra sätt att renovera hemmet till en lägre kostnad.

 

 

Uppdatering av ROT-avdrag för 2024

För 2024 höjs ROT-avdraget från 50 000 kr till 75 000 kr per år och person. En höjning med 50% av ROT-avdraget!

Om renovering utförs över årsskiftet kan ROT-avdraget för både 2023 och 2024 användas, till ett totalt avdrag på 125 000 kr per person, om betalning sker enligt reglerna vilket år ROT-avdraget används för.

 

Texten nedan beskriver ROT-avdraget för 2023.

 

Går du i tankarna att renovera din lägenhet eller ditt hus? Kontakta oss så hjälper vi dig! På Dryft har vi duktiga snickare, målare, rörmokare, plattsättare och elektriker, alla fullt anställda på Dryft, redo att hjälpa dig!
 

Vi börjar här nedan med ett räkneexempel om hur ROT-avdraget fungerar och går sedan genom mer om ROT-avdraget med de vanligaste frågorna.

 

 

Ett räkneexempel om ROT-avdrag

Kalle och Lisa har anlitat ett företag för en stor renovering i deras villa. Arbetskostnaden är 200 000 kr och materialkostnaden 100 000 kr, dvs total kostnad på 300 000 kr.

 

Med ROT-avdraget på 30% dras 60 000 kr från arbetskostnaden. Totalkostnaden blir således 240 000 kr. 

 

Eftersom Kalle och Lisa äger huset tillsammans, där vardera person får göra ROT-avdrag på upp till 50 000 kr per år, kan de utnyttja hela ROT-avdraget på 60 000 kr, och de kommer också att ”få kvar” 40 000 kr i ROT-avdrag för året.

 

Kalle och Lisa använder det för en kompletterande renovering, och har därmed använt hela det gemensamma ROT-avdraget på 100 000 kr.

 

De har däremot möjlighet att nyttja 50 000 kr i RUT-avdrag, eftersom ROT- och RUT-avdrag sammanlagt får vara upp till 75 000 kronor per person och år, alltså totalt 150 000 kr för Kalle och Lisa. Eftersom RUT-avdraget är 50% av arbetskostnaderna, kommer deras sammanlagda utrymme för RUT-avdrag på 50 000 kr att motsvara 100 000 kr i arbetskostnader för de tjänster som ingår i RUT-avdraget.

 

 

 

Vad är ROT-avdrag?

ROT-avdrag är en skattereduktion som privatpersoner får när man använder hantverkstjänster i sin bostad. ROT står för reparation, om- och tillbyggnad. I praktiken innebär det att du får hantverkstjänster tjänster till ett kraftigt rabatterat pris. ROT-avdraget gös direkt på din faktura och vi sköter hanteringen med Skatteverket, så det innebär inget extra besvär för dig att utnyttja ROT-avdraget.

 


Hur mycket får man dra av i ROT-avdrag?

ROT-avdraget är 30 % avdrag på arbetskostnaderna för hantverkstjänster, inklusive moms. Det gäller alltså inte kostnader för material och övriga kostnader som hantverkarna kan ha, såsom resekostnader.

 

 

Hur mycket ROT-avdrag har jag rätt till?

ROT-avdraget är maximalt 50 000 kr per person och år. Det gäller för varje person som är delägare och bor i bostaden. Om ni till exempel är två personer i hushållet så är därmed summan ni kan använda i ROT-avdrag 100 000 kr per år. ROT-avdraget kan fördelas mellan personerna hushållet som ni vill, men max 50 000 kr per person. Om ni vill ändra fördelningen som blev så går det bra att göra det på din skattedeklaration också.
 

 

Hur räknar man ut hur mycket ROT-avdraget blir?

ROT-avdraget är 30% av arbetskostnaden. För att räkna ut hur mycket ROT-avdraget blir så tar du arbetskostnaden inklusive moms gånger 0,3. Då får du hur mycket ROT-avdraget är för projketet. Detta kan du dra av arbetskostnaden då det täcks av Skatteverket. 

 

 

Hur mycket behöver arbetskostnaden vara för att få fullt ROT-avdrag?

För att använda kunna använda hela ROT-avdraget på 50 000 kr per person så behöver arbetskostnaden vara minst 166 667 kr per person. Detta då 30 % av 166 667 kr är de 50 000 kr som är maxbeloppet av ROT-avdrag per person och år. För att använda ROT-avdraget för två personer, dvs 100 000 kr, så behöver därmed arbetskostnaden vara det dubbla.

 

 

Hur mycket måste man tjäna för att få ROT-avdrag?

En förutsättning för att du skall kunna få skattereduktionen som ROT-avdraget är, är att du betalt tillräckligt med skatt under året. Hur mycket du behöver tjäna för att kunna dra av hela ROT-avdraget beror på flera saker men för dig som bor i Stockholm är det ca 32 500 kr i bruttolön per månad som behövs för att kunna göra fulla skatteavdraget på 50 000 kr. Har du tjänat mindre så kan du fortfarande göra ROT-avdrag, men inte hela 50 000 kr. Skatteverket har en bra kalkylator där du kan räkna ut ditt utrymme för ROT-avdrag.

 

 

Vad kan man få ROT-avdrag för?

Skatteverket finns specificerat vilka arbeten som ROT-avdrag gäller för. Men det kan sammanfattas med att de flesta reparationer och underhåll av bostaden täcks av ROT-avdraget. Även om- och tillbyggnader täcks av ROT-avdraget om större delen av ursprungliga byggstommen behålls.

 

 

Hur får man ROT-avdrag?

För att få ROT-avdrag så behöver du uppfylla villkoren samt ha skattat tillräckligt mycket så det finns utrymme för skatteavdraget. Sen är det bara att säga till företaget du anställer för hantverkstjänsterna så drar de av ROT-avdraget direkt på fakturan och sköter ansökan till Skatteverket.

 

 

Hur fungerar ansökan om ROT-avdrag?

Företaget du anställer drar av ROT-avdraget direkt på fakturan. När arbetet är utfört och du har betalat, får företaget ansöka om utbetalning för ROT-avdraget från Skatteverket. Företaget måste få uppgifter från dig om personnummer för de personer som avdraget ska gälla, fastighetsbeteckning och om det gäller en bostadsrätt, organisationsnummer för bostadsrättsföreningen och ditt lägenhetsnummer. Du får sedan en bekräftelse av Skatteverket att ROT-avdraget har gjorts.

 

 

Kan man få ROT-avdrag för nybyggda hus?

Nybyggda hus har inte rätt till ROT-avdrag förrän de är 5 år gamla. Det kallas för ”femårsregeln”.

 

 

Behöver man bo i bostaden för att få ROT-avdrag?

För att få göra ROT-avdrag ska du förutom att äga eller var delägare i bostaden också bo i den. Men du kan ha flera bostäder, till exempel en till bostad eller fritidshus, om du bor i dem ibland och därmed göra ROT-avdrag på dem också. ROT-avdraget är dock personligt och inte per fastighet. Så maxbeloppet är fortfarande totalt 50 000 kr per år och person även om det sprids ut på flera bostäder.

 

 

Hur fungerar ROT-avdrag när det är två eller fler ägare?

ROT-avdraget är upp till 50 000 kr person. Så är det flera ägare av fastigheten så kan allas ROT-avdrag användas. Till exempel om det är två ägare så kan 100 000 kr (2 * 50 000 kr) användas som ROT-avdrag per år.

 

 

Kan man använda ROT-avdrag för sommarstuga eller fritidshus?

Om du har ett fritidshus, sommarstuga eller annan bostad där du bor ibland räknas även det som din bostad och du an därmed får ROT-avdrag för det.

 

 

Kan man få ROT-avdrag för arbete man utför själv?

Du får inte ROT-avdrag för arbeten som du utför åt dig själv. Det vanligaste är att man anlitar ett företag med F-skatt. Företaget drar då av avdraget från arbetskostnaden direkt på fakturan om ni har kommit överens om det du vill använda ROT-avdraget. 

 

 

Vad är maxbeloppet på ROT och RUT-avdrag tillsammans?

Det är viktigt att veta att ROT- och RUT-avdrag, som gäller hushållsnära tjänster, räknas ihop och får sammanlagt vara maximalt 75 000 kronor per person och år. I RUT-avdraget får man till skillnad mot ROT-avdraget dra av 50 % av arbetskostnaderna.

 

 

Vem har ansvar för att villkoren för ROT-avdrag är uppfyllda?

Det är du som beställare av en tjänst som är ansvarig för att alla villkor för ROT-avdraget är uppfyllda. Om de inte är uppfyllda eller du inte har tillräckligt mycket kvar av ROT-avdraget så behöver du själv betala ROT-avdragsdelen till företaget.

 

 

Hur påverkar betaldatum på fakturan vilket år ROT-avdraget görs?

ROT-avdraget blir på det år som fakturan betalas. Om fakturan till exempel betalas i december 2023 så blir ROT-avdraget på 2023 om arbetet utförs innan sista januari 2024.

 

 

 

Kan man dela upp ROT-avdraget vi flera tillfällen under året?

ROT-avdrag kan delas upp i flera tillfällen under året. Så du behöver inte använda allt vid ett och samma tillfälle.

 

 

 

 

 

Fullständiga bestämmelser för ROT-avdrag finns på Skatteverket.

 

 

För renoveringar som är för energieffektivisering, så som att konvertera direktverkande el till vattenburen värme eller tilläggsisolera huset, så finns det energieffektiviseringsbidrag som kan kombineras med ROT-avdraget.

 

 

 

Vi på Dryft hjälper dig med alla dina hantverksbehov i hela Stor-Stockholm:

Målare Stockholm - Elektriker StockholmSnickare StockholmPlattsättare StockholmRörmokare StockholmBadrumsrenovering StockholmHantverkare StockholmEnergieffektivisering Stockholm

 

 

 

Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.