Köksbelysning
Köksbelysningen hamnar ofta långt ner på att tänka-på-listan vid köksrenoveringar, trots att den är oerhört viktig för slutresultatet. Köket kallas ofta för hemmets hjärta eftersom det är ett av de rum i hemmet där du spenderar mest tid – både för umgänge och matlagning. Det är alltså en god idé att lägga ner lite extra tid på att planera ljussättningen i köket, och på så vis få till ett resultat som är både funktionellt och trivsamt. Här får du våra bästa tips för belysning i köket!
Lär dig mer om köksbelysning
Ordna ett bra allmänljus med köksbelysning i taket
Underlätta sysslorna med köksbelysning vid bänkar och skåp
Skapa trivsel med stämningsbelysning
Ordna ett bra allmänljus med köksbelysning i taket
Att installera belysning i taket är framförallt viktigt för kökets praktiska funktion. Med spotlights i taket, köksarmaturer eller plafonder kan du ljusa upp hela rummet när det behövs, till exempel vid städning eller när du behöver leta efter redskap i lådor och skåp. Ett populärt val i många hem är spotlights – då kan du bestämma vart ljuset ska riktas och vilken spridning du önskar för att ge extra fokus till olika delar av köket.
Underlätta sysslorna med köksbelysning vid bänkar och skåp
Förutom gott allmänljus behöver du även installera arbetsbelysning i köket som kan underlätta när du ska förbereda och laga mat. Det är viktigt att arbetsytan inte skuggas medan du arbetar, och därför är det en god idé att installera köksbelysning över samtliga bänkar i köket. Om du har vägghängda skåp kan du exempelvis installera köksbelysning under skåpen för att få till en bra ljussättning över ytorna. För belysning under köksskåp är det populärt med antingen spotlights eller led-skena som monteras under köksskåpet. För kök utan vägghängda skåp rekommenderar vi i sin tur att du installerar pendellampor från taket, alternativt vägglampor med nedåtriktat ljus. Fina pendellampor är också en fin inredningsdetalj och speciellt ovanför en köksö skapar en fin helhet med praktiskt arbetsljus och fin inramning.
Skapa trivsel med stämningsbelysning
För att få till en mysig och hemtrevlig känsla i köket behövs stämningsbelysning. Du kan ordna detta genom att sätta in dimmer på allmän- och arbetsbelysningen. Då köket ofta består av så många olika lampor så också styrning genom till exempel Plejd populärt då olika scenarion kan skapas och styras med ett enkelt knapptryck i en app. På så vis kan du enkelt ändra belysningens prägel beroende på om du ska laga mat, äta eller spela spel. Andra exempel på stämningsbelysning är vackra taklampor som sprider ett mjukt sken över matbordet och smålampor på exempelvis vägghyllor, fönsterkarmar eller vitrinskåp.
Vi hjälper dig att installera köksbelysning av alla slag
Vissa former av köksbelysning går bra att installera på egen hand, men oftast behöver det utföras av en certifierad elektriker. Vi på Dryft är redo att hjälpa till oavsett vilken typ av köksbelysning du har i åtanke.
Vanliga frågor om köksbelysning
Vad finns det för alternativ på köksbelysning?
Det finns olika sorters lampor som kan installeras i köket, och alla ger olika effekt. I ett kök behövs såväl allmänbelysning som arbetsbelysning och stämningsbelysning för att få till ett både praktiskt och trivsamt resultat. Lamptyperna som kan användas är exempelvis spotlights, plafonder, ledlister, armaturer, vägglampor, små bordslampor, pendellampor och mycket mer.
Vilken belysning är bäst under köksskåp?
Om du har vägghängda köksskåp rekommenderar vi varmt att du satsar på att installera spotlights eller ledlist undertill. Spotlights och ledlister tar inte upp någon plats, sprider ett mjukt sken över arbetsytorna i köket och kan även kopplas till en dimmer. Med utspridda ljuskällor, tex med spottlights eller ledskena, under köksskåpet skapas inga skuggor och det blir visuellt vackert samt praktiskt vid matlagning.
Hur många kelvin passar i kök?
Beroende på vilken typ av belysning det rör sig om så passar olika färgtemperaturer olika bra. Om ljuset till exempel ska användas som stämningsbelysning är det lämpligt att välja en varmvit färg med en färgtemperatur mellan 2500–2900 K. För allmänbelysning och arbetsbelysning passar det i sin tur bra med en neutral färgtemperatur mellan 3000–4 000 K.
Vad ska jag tänka på när jag planerar belysning för mitt kök?
När du planerar din köksbelysning är det viktigt att tänka på funktionalitet samt estetik. Du behöver tillräckligt med ljus där du lagar mat, men du vill också att ditt kök ska vara inbjudande och estetiskt tilltalande.
Är LED-lampor bra för köksbelysning?
Ja, LED-lampor är utmärkta för köksbelysning. De är energieffektiva, har en lång livslängd och kommer i en mängd olika färger och ljusstyrkor.
Vilka olika typer av köksbelysning finns det?
Köksbelysning kan delas in i tre huvudkategorier: allmän, arbets- och accentbelysning. Allmänbelysning används för att ljusa upp hela rummet, arbetsbelysning är fokuserad på områden där du behöver mer ljus, som över diskbänken eller spisen, och accentbelysning används för att framhäva särskilda egenskaper eller områden i ditt kök.
Hur mycket ljus behöver jag i mitt kök?
Det beror på storleken på ditt kök och vad du använder det för mest. Generellt sett bör du sikta på att ha en kombination av allmän, arbets- och accentbelysning för att säkerställa att du har tillräckligt med ljus oavsett vad du gör
Vad är under-skåpbelysning och behöver jag det i mitt kök?
Under-skåpbelysning är en typ av belysning som är installerad under dina övre köksskåp. Det ger extra belysning för dina bänkskivor, vilket är särskilt användbart när du lagar mat eller rengör. Det kan också bidra till att skapa en mysig atmosfär i ditt kök.
Hur kan jag göra mitt kök mer energieffektivt med belysning?
Använd energieffektiva ljuskällor som LED-lampor, överväga att installera dimmers för att kontrollera ljusnivån, och tänk på att använda mer naturligt ljus om möjligt. Allt detta kan bidra till att göra ditt kök mer energieffektivt.
Hittar du inte svaret på din fråga?
Fråga oss direktSkrivet av Daniel Lindgren
Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.
Vi hjälper dig med köksbelysning i hela Stockholm! Här är några av områdena våra elektriker finns:
Elektriker i Stockholm - Nacka - Täby - Huddinge - Sollentuna - Bromma - Åkersberga - Södertälje - Värmdö - Lidingö - Södermalm - Järfälla - Haninge - Solna - Tyresö - Upplands Väsby - Ekerö - Vallentuna - Hägersten - Sundbyberg - Kungsholmen - Älvsjö - Danderyd - Enskede - Knivsta - Vasastan - Östermalm - Årsta - Farsta - Märsta - Spånga - Hässelby - Sigtuna - Botkyrka - Nykvarn - Tumba - Vällingby - Vaxholm - Norrort - Tullinge - Saltsjöbaden - Saltsjö Boo - Segeltorp