Byta ytterdörr

Ytterdörren är en mycket viktig byggnadsdetalj som de flesta lägger märke till direkt. Att byta ytterdörr kan vara ett enkelt och förhållandevis billigt sätt att ge en fastighet ett utseendemässigt lyft. Ytterdörrar kan också ha olika egenskaper som gör dem mer eller mindre lämpliga i just din bostad. Det kan handla om både utseende och säkerhet. Vi på Dryft har snickare som kan hjälpa dig att byta till en ytterdörr som har de kvalitéer som just du värdesätter.

 

Bra egenskaper hos en ytterdörr

Man kan tycka att en ytterdörr har en funktion som är väldigt enkel, och att det inte är någon större skillnad mellan olika dörrar. Men genom att byta till en bättre ytterdörr kan du uppnå flera olika saker:

 

  • Säkerheten kan förbättras.
  • Du kan få en dörr med bättre brandklassning
  • Att byta ytterdörr kan innebära att du inte störs lika mycket av ljud från omvärlden.
  • Du kan få en dörr med bättre isolering (dvs lågt u-värde) och sänka energikostnaderna.
  • En ny ytterdörr med fönster kan förbättra ljusinsläppet.

 

 

Viktigt att tänka på vid byte av ytterdörr

Det är mycket viktigt att en ytterdörr är vädertålig. Annars kommer du att få byta dörr igen, snabbare än du hade tänkt dig. Dörren ska ha ett utseende som passar med resten av huset. När man bygger nytt är man ofta noga med att en ytterdörr ska matcha fönstren. Så har det alltid varit, så om du bor i ett äldre hus med dåliga fönster kan det vara en bra idé att byta ytterdörr samtidigt som du byter fönster. Om fönstren är bra men du vill byta till en ny dörr ska du leta efter en som passar ihop med fasaden och andra byggnadsdetaljer. Det är oftast inga problem att byta till en ny dörr som har ett utseende som matchar äldre byggnader.

Om din ytterdörr är i bra skick så kan det ibland räcka med att dörren riktas (dvs justerar gångjärnen så dörren inte kärvar) och byta tätningslister. Om dörren är i bra skick men ser sliten ut så kan våra målare få den att se som ny ut igen med målning eller oljning. 

 

Dryft hjälper dig få en ny ytterdörr

Även om två normalhändiga och noggranna personer kan byta en ytterdörr så är det ofta värt att låt våra snickare ta hand om uppgiften. Du är välkommen att ta kontakt med oss på Dryft om du har frågor om vilken ytterdörr som passar utifrån de önskemål och krav som du har. Ofta behövs andra saker runtomkring, så som omfattning och tröskel, också bytas och självklart hjälper våra snickare dig med det också. Passa också på att sätta in ett digitalt lås till din nya dörr!
 


 

Vanliga frågor och svar om att byta ytterdörr

Här är svar på vanliga frågor om att byta ytterdörr.

 

Kan man byta ytterdörr utan att byta karm?

Det är ganska ovanligt att byta bara själva dörren och när du köper en modern dörr så är det i regel med karm. Om du hittar en dörr med precis rätt mått så går det dock att behålla den befintliga dörrkarmen. Vi rekommenderar dock att byta ut karmen samtidigt som dörren för att det ska passa perfekt och därmed bli så tätt som möjligt.

 

 

Måste man ha bygglov för att byta ytterdörr?

Att byta ytterdörr brukar inte kräva bygglov. Undantaget är om dörren på ett påtagligt sätt kommer att förändra utseendet på huset. Så kan vara fallet om du till exempel vill sätta in en dubbeldörr där du tidigare haft en enkeldörr.

 

 

Hur svårt är det att byta ytterdörr?

Byte av ytterdörr kräver precision i arbetet, ett litet fel kan få stora konsekvenser. Om du bara ska hänga en ny dörr i en befintlig karm är det lättare än om du även behöver få karmen på plats. En ytterdörr kan vara tung och du får räkna med att du kommer behöva två personer för vissa moment. Om du ska byta till en ytterdörr i en annan storlek än den gamla tillkommer flera arbetsmoment och svårighetsgraden höjs.

 

 

Kan man byta ytterdörr i en lägenhet?

Om du bor i en hyresrätt ska du normalt inte behöva byta ytterdörr på eget initiativ. Om du ändå vill göra det behöver du bostadsägarens tillstånd. Bor du i en bostadsrätt kan du byta ytterdörr men föreningen har ändå nyttjanderätt till lägenheten. Det gäller även om du byter lås på en befintlig dörr. 


 

Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.