Slipa golv

Att slipa golv är tacksamt såtillvida att det går relativt fort samtidigt som du kan få ett fantastiskt resultat. Vi på Dryft har lång erfarenhet av golvslipning och hjälper gärna till om du vill ge ett rum ett helt nytt utseende.

 

Behöver du golvslipning i Stockholm? Kontakta oss!

 

 

Du kan slipa de flesta parkett och trägolv

Den viktigaste frågan du behöver besvara innan du slipar ett golv är om golvet är tillräckligt tjockt. Massiva golv kan slipas många gånger medan parkettgolv bara kan slipas ett par gånger. Vid varje slipning försvinner några millimeter av golvet. Ett golv som har ett toppskikt av massivt trä på 2,5 mm när det lades kan slipas om minst tre gånger. Finns det springor mellan golvplankorna är det enkelt att se vad det har för slipmån. Har golvet inte tillräckligt yta kvar för slipning så är det dags att lägga ett nytt golv.

Precis som vid annan slipning börjar du med ett grovt slippapper och går sedan över till finare för att få ett perfekt resultat. Oftast används tre grovlekar på slippapper. Vid en golvslipning gås alltså hela golvet över tre gånger med en golvslipare.

 

 

Välj rätt golvslipare

Det finns några olika typer av slipmaskiner. 
 

  • Bandslip – har ett slipband som drivs över en rulle, ofta det bästa alternativet för större golv.
  • Excenterslip – har en fyrkantig slipyta som rör sig fram och tillbaka och är lätt att använda.
  • Roterande golvslip – slipar golvet med ett roterande rörelsemönster. 
  • Kantslip – ett komplement till en annan golvslip för kanter och hörn som är svåra att komma åt.

 

Våra golvslipare jobbar med bra maskiner som gör att de kan arbeta effektivt.

 

 

Slipa golv – tips

För att lyckas med golvslipning är det viktigt att använda slipmaskiner som är avsedda för ändamålet och som är tillräckligt kraftfulla för uppgiften. Om du väljer att slipa golv själv måste du därför ta reda på vilken typ av maskin som passar ditt golv. En större maskin slipar ner golvet snabbare. Om utrustningen är underdimensionerad kan du behöva gå över golvet flera gånger och använda mer slippapper. Vid golvslipning kan du behöva ta elen från ett uttag med en säkring på minst 10 ampere. Det gäller alltså att ha tillräckligt med sladd om du till exempel ska ta elen från köket. 

Golvet behöver rengöras noga innan du påbörjar slipningen, annars kan ytan och slipbandet skadas. Man ska normalt slipa golv i träets fiberriktning för att undvika repor. Tänk på att det kan bli gropar i golvet eller ojämnt slipat om du inte går med en golvslip i en jämn takt. Konsekvensen av det kan i värsta fall vara att golvet blir förstört. Det är sedan genom valet av ytbehandling som du sätter din prägel på golvet och bestämmer hur det ska se ut, hur det känns att gå på och vad som krävs för att rengöra det.

Som med alla ytskiktsrenoveringar så får en fin nyrenoverad yta andra ytor att se lite trötta ut. Det är därför populärt att måla om i samband med att golven slipas. Våra målare på Dryft ser fram emot att hjälpa dig med målningen!

 

 

Vanliga frågor och svar om att slipa golv

Här är svar på de vanligaste frågorna vi får om att slipa golv.

 

Kan man slipa golvet själv?

Att slipa golv är relativt enkelt, i alla fall om man gjort det förut och har en bra golvslipare. Är det första gången rekommenderar vi att du hittar en yta att öva på innan du slipar i “skarpt läge”. 

 

 

Hur mycket kostar det att slipa golv?

Priset för att slipa golv beror på hur många kvadratmeter golvyta det handlar om och om du vill att ytbehandling ska ingå. Vänder du dig till oss på Dryft kan du få en offert med fast pris. Rotavdraget gäller om du låter proffs slipa golv. Golvslipning brukar givet den stora visuella uppgraderingen det blir i hemmet ses som en prisvärd renovering.

 

 

Kan jag slipa golv för hand?

Om du fått en repa på ett trägolv så kan du, beroende på hur det ytbehandlats, ta bort den med ett vanligt sandpapper. Sedan behöver du påföra ny ytbehandling. Detta fungerar dåligt om golvet är lackat eftersom det syns om du lackar om det lokalt. Att slipa om ett golv med handslip kan vara ett alternativ om det är ett väldigt litet utrymme och du inte kan få tag på en golvslip eller en hantverkare. I regel är det dock inte värt besväret att försöka sig på det.

 

 

Vilka golv kan man slipa? 

Nästan alla golv av massivt trä och de flesta parkettgolv kan slipas. Du kan även slipa betonggolv.


 

Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.