Renovering av sekelskifteslägenhet

 

Går du i tankarna att renovera din sekelskifteslägenhet eller sekelskifteshus? Spännande!

 

Att renovera en sekelskifteslägenhet eller ett sekelskifteshus med högt tak, vackra stuckaturer och snickerier, kakelugnar och gedigna trägolv är en fantastisk möjlighet att skapa ett vackert hem samtidigt som det bevarar en bit av vår kulturhistoria. Men det kan också vara en utmaning med känsligt äldre byggmaterial, originaldetaljer och oftast inte raka väggar. Så det gäller att tänka till lite extra jämfört med renoveringar av nyare bostäder.

 

I denna guiden kommer du lära dig:

Vi börjar med att titta på de delar av en sekelskifteslägenhet som gör den unik, med fokus på både möjligheterna och utmaningarna som följer med det. Dessa insikter tar vi med oss när vi går igenom hur planlösningen i sekelskifteslägenheter ofta ändras vid renovering, och därefter fokuserar vi på varje rumstyp för sig. Till sist går vi igenom hur hela planerings- och renoveringsprocessen går till för just sekelskifteslägenheter.

 

 

Möjligheter och utmaningar med att renovera sekelskifteslägenhet

 

Att renovera en sekelskifteslägenhet innebär ofta att bevara och framhäva de historiska och estetiska detaljerna som gör dessa bostäder så unika. Det görs genom att antingen renovera det gamla eller att byta ut till nytt i samma stil, eller oftast en kombination. Det är fullt möjligt att väva in dagens modernitet utan att tumma på känslan i din sekelskifteslägenhet. 

Här går vi igenom de viktigaste aspekterna för sekelskifteslägenheter och vad som är viktigt att tänka på när du designar och planerar renoveringen.

 

 

Högt i tak i sekelskifteslägenhet

 

En av många saker som gör sekelskifteslägenheter så fantastiska är dess taköjd! Med en takhöjd på ofta 3 meter, och ibland mer än så, ger det en känsla av rymd och lyx. Det höga taket hjälper också till att framhäva de dekorativa detaljerna som brukar klä väggarna från golvsockel till stuckatur. Men då mycket arbete ofta behöver göras i taket tar det lite mer tid att arbeta på den höjden jämfört med när bostäder med  med lägre takhöjd renoveras. 

 

Om lägenheten har renoverats genom åren så är taket ibland sänkt för att gömma dragningar av rör och ledningar eller för att sätta dit spotlights. Genom att borra ett titthål i det sänkta taket kan man hitta en fantastisk möjlighet att återställa den höga original takhöjden.

 

 

Kakelugnar i sekelskifteslägenhet

 

Det är vanligt med kakelugnar i sekelsskifteslägenheter och de fungerade historiskt som både värmekälla och dekorativt inslag. Idag är de oftast enbart dekoration även om de ibland fortfarande går att även elda i. De brukar vara rikt dekorerade med mönstrat kakel och kan ha vackra detaljer i guld. 

 

En välbevarad kakelugn i en sekelskifteslägenhet är en vacker del av inredningen och sätter den tidstypiska känslan över hela rummet. Om kakelugnen slitits med åren kan den renoveras. En fin kakelugn är verkligen det som är körsbäret på toppen i en sekelskifteslägenhet, så se till att ta väl hand om den!

 

 

Väggar och tak av puts och vass i sekelskifteslägenhet


I sekelskifteslägenheter är väggar och tak ofta byggda med en konstruktionsteknik där en vassmatta (ja, växten vass) eller halm som fästs på en träregelstomme och sedan täcks med puts. Vass användes som armering för putsen så den skulle fästa bättre och var då både ett billigt och, för dåtiden, en bra byggteknik. Jämfört med modern byggteknik, och att tiden haft sin gång, så är dessa väggar och tak av vass ofta porösa och känsliga.

 

Det är därför extra viktigt att vara varsam när väggar och tak i sekelskifteslägenher renoveras. Ingrepp såsom att spåra in elkablar ska döljas i väggen eller när när väggen målas är extra viktigt görs på rätt sätt för att få ett fint och hållbart resultat. 

 

När väggar och tak i sekelskifteslägenheter renoveras blir det därför ofta en blandning av gamla material som behålls och kompletteras/lagas med nya material. När gamla och nya material kombineras finns det risk för att de beter sig olika vid fukt- och temperaturskillnader över året, med sprickor i ytskiktet som följd.

 

Det är därför extra viktigt att vara varsam när väggar och tak i sekelskifteslägenher renoveras. Ingrepp såsom att spåra in elkablar ska döljas i väggen eller när när väggen målas är extra viktigt görs på rätt sätt för att få ett fint och hållbart resultat. När väggar och tak i sekelskifteslägenheter renoveras blir det därför ofta en blandning av gamla material som behålls och kompletteras/lagas med nya material. När gamla och nya material kombineras finns det risk för att de beter sig olika vid fukt- och temperaturskillnader över året, med sprickor i ytskiktet som följd.

 

Renovering av väggar och tak i sekelskifteslägenheter behöver därför mycket kärlek för att bli fina och hållbara. För att motverka sprickbildning brukar väggar och tak kläs med microlit innan spackling och målning görs. Microlit är en tunn och slät väv som gör att ytan klarar av viss rörelse utan att färgen spricker. Microlitväven är tunn och ojämnheter i underlaget syns därför igenom. För att få de gamla väggarna och taken släta behövs därför ofta bredspackling ovanpå microliten. Därefter kan det målas eller tapetseras precis som en vanlig vägg eller tak.
 

 

Ett alternativ till putsade och gipsade väggar och tak är att använda pärlspontspanel. Pärlspont är en typ av träpanel som ofta används i sekelskifteslägenheter för att ge en klassisk och tidstypisk inredning. Pärlspontspanel består av långa, smala brädor med en rundad, pärlformad kant längs ena sidan, vilket skapar ett dekorativt mönster när brädorna sätts ihop. När pärlspont används behövs mindre underarbetet då ytan inte behöver vara lika jämn som när det ska målas eller tapetseras.

 

 

Stuckatur och takrosett i sekelskifteslägenhet

 

Stuckaturer och takrosetter är dekorativa gipsdetaljer i mönster som blommor, blad eller geometriska former. Stuckaturer sitter ofta längs takkanter eller på väggar och takrosetter är centrala dekorationer i taket, ofta placerade runt ljuskronor.

 

Om stuckaturer och takrosetter är i bra skick och bara vissa delar är i dåligt skick kan en kopia tillverkas för att ersätta de skadade delarna för att bevara så mycket som möjligt av originalet. Om mycket av stuckaturer och takrosetter är i dåligt skick så finns det ett stort utbud av mönster att välja på för nya stuckaturer och takrosetter. Då takrosetter ofta är en vacker detalj ovan ljuskronor så är det en bra idé att sätta upp en ny takrosett där man vill ha nya placeringen av ljuskronan, speciellt om planlösningen ändras.
 

 

Ett alternativ till stuckatur som utsmyckning där väggen möter taket är en hålkälslist. En hålkälslist är en typ av trälist som har en konkav (inåtböjd) profil som ger en mjuk och rundad övergång. Den kan användas om man inte vill ha stora stuckaturer utan istället en lugnare övergång från vägg till tak. I sekelskifteslägenheter är det sällan helt rakt och antingen en stuckatur eller hålkälslist är att rekommendera för dölja skarvar eller ojämnheter där väggen möter taket.

 

 

 

Snickerier i sekelskifteslägenhet


Snickerier är viktiga detaljer i sekelskifteslägenheter. Tillsammans med stuckaturer skapar de en helhet av genomgående detaljer som gör sekelskifteslägenheter så unika. Snickerier är samlingsnamnet för dörrfoder, lister, elementskydd och golvsocklar som ofta är profilerade och detaljerade. 

 

Snickerier kan vara målade eller betsade för att framhäva träets naturliga mönster. Genom att måla snickerierna i en annan kulör eller ton än väggarna framhävs de ytterligare. När snickerier i sekelskifteslägenheter målas bör penselstrykas för att få den klassiska karaktären där mönster från penselns borst syns kvar.

 

Här går vi igenom de olika typerna av snickerier som brukar användas i sekelskifteslägenheter. Man brukar utgå från typen av golvsockel som väljs och används motsvarande stil för dörrfoder, elementskydd och övriga lister.
 

 

Bröstning

 

Bröstning - mycket höga golvsocklar


Bröstning liknar en tredelad golvsockel men med skillnaden att mittendelen är mycket högre och att nedre och övre delen ofta är mer framhävande. Den nedre delen brukar vara likt en hög golvsockel, mittendelen en hög panel som antingen är slät, med ramar eller pärlspont och övre delen en krönlist. Bröstningen målas antingen i samma färg som resten av rummet eller i en färg som gör att de framhävs mot väggens övre del.

 

Att det kallas bröstning är för att dessa snickerier ofta är så höga att de når till brösthöjd, men även när de “bara” når till midjehöjd kallas de även för bröstning. Oavsett om bröstningen når till midje- eller till brösthöjd så ger dessa paneler ett större intryck av elegans och karaktär i rummet än andra typer av golvsocklar, och är därför särskilt vanliga att använda i matsalen och vardagsrummet.
 

Tredelad golvsockel

 

Tredelad golvsockel


En tredelad golvsockel är en klassisk och elegant detalj som består av tre separata delar. Först har vi baslisten, som är den nedre delen som ligger direkt mot golvet. Mellandelen är den profilerade mittsektionen som ger sockeln dess tredimensionella utseende. Slutligen finns topplisten, som är den övre delen som ansluter till väggen. Tillsammans blir de ca 40 cm höga.

 

Den tredelade golvsockeln är ofta rikt detaljerad och kan utgöra ett verkligt hantverksmässigt inslag i ett rum. Den skapar en övergång mellan golv och vägg som är både funktionell och estetiskt tilltalande, och bidrar till att framhäva rummets arkitektoniska stil och historiska karaktär.

Hög golvsockel

 

Hög golvsockel

 

Höga golvsocklar är typiska för sekelskifteslägenheter och kan vara upp till ca 25 cm höga.

 

Likt tredelade golvsocklar har de ofta detaljerade profiler och kan vara utsmyckade med små ornament eller mönster. Dessa socklar skapar en distinkt och lyxig känsla i rummen och är särskilt effektiva i rum med högt i tak.
 

Klassiska låga socklar

 

Klassiska låga socklar
 

Klassiska socklar är enklare och mindre detaljerade men fortfarande eleganta, ofta i allmogestil. Med sin höjd på under 10 cm sticker de ut mindre än de andra typerna av golvsocklar som är vanliga i sekelskifteslägenheter.

 

De har en jämn yta med en lätt profil upptill och används ofta i mindre rum eller som en mer diskret detalj. Klassiska socklar passar bra i rum där andra dekorativa element är mer framträdande.
 

Dekorlist eller tavelramslist/speglar

 

Dekorlist eller tavelramslist/speglar på väggar och tak
 

Dekorlist, även kallad tavelramslist eller spegellist, är en annan karakteristisk detalj i sekelskifteslägenheter. Dessa lister används för att skapa dekorativa paneler eller "speglar" på väggar och tak. De ramar in delar av väggen och ger ett elegant och detaljerat utseende som “fyller ut” den annars tomma delen av väggen mellan golvsockeln/bröstningen under och stuckaturen ovanför. Antingen målas de in i samma färg som väggen bakom eller målas de i en kontrasterande färg för att framhävas.

 

Dekorlister kan också användas i taket för att skapa inramade sektioner som förstärker takhöjden och ge en fin helhet tillsammans med de fina snickerierna på väggarna. Tillsammans med takrosetter och annan takstuckatur blir rummet som ett konstverk.
 

 

Trägolv i sekelskifteslägenhet
 

Ofta finns originalträgolv i form av breda plankor eller fiskbensparkett. Dessa golv är av hög kvalitet och kan renoveras för att återfå sin ursprungliga glans. Trägolven bidrar till en varm och naturlig känsla i bostaden och är en viktig del av sekelskifteskaraktären. 

 

Om golvet är i så dåligt skick att det inte går att renovera, eller om du vill ha annat golv än det som finns i lägenheten, går det bra att byta till ett nytt golv. Det finns ett stort utbud av olika trägolv som matchar tidsepoken. Nedan går vi igenom hur det går till att renovera ett gammalt golv i en sekelskifteslägenhet och vad det finns för olika val om man vill byta till nytt.
 

Ekparkett

 

Ekparkett
 

Massiv ekparkett är ett lyxigt alternativ som ofta används i sekelskifteslägenheter. Parketten kan fås i olika bredder och olika mycket kvistar, där det generellt är dyrare desto bredare och kvistfritt golvet är.
 

Furugolv

 

Furugolv
 

Massiva furugolv var traditionellt undergolv som annat golv lades ovanpå, men används nu för tiden ofta som faktiskt golv då det är så vackert. Det är ett billigt alternativ än ek som ofta annars används för golv. Furu är mjukare än ek vilket gör att det slits mer, men med massiva plankor blir de som nya igen när de slipas.
 

Fiskbensparkett

 

Fiskbensparkett

 

Fiskbensparkett är ett klassiskt och mycket vanligt mönster i sekelskifteslägenheter. Det är mer arbetsintensivt att lägga och bar ofta en inramning kallad som fris som ramar in fiskbensmönstret. 

 

Kostnaden för fiskbensparkett är högre än ekparkett då det är arbetsinsats att lägga, men resultatet är både tidstypiskt och mycket elegant.
 

Fransk fiskbensparkett

 

Fransk fiskbensparkett (Chevron)
 

Chevronmönstret liknar klassisk fiskbensparkett men stavarna möts i raka kanter istället för ett sicksack mönster som vanligtvis fiskbensparkett, och den läggs utan den inramade frisen. Denna typ av fiskbensparkett ger ett mer stilrent inslag jämfört med traditionell fiskbensparkett.
 

Slottsparkett

 

Slottsparkett


Slottsparkett, eller Stockholmsstjärnan som det också kallas, är ett exklusiv golvmönster som man oftast ser i slott och herrgårdar. Detta mönster är dyrast att lägga och ger en mycket lyxig känsla. Kostnaden är hög, men det går också ett underbart vackert och svårslaget golv i bostaden!
 

Holländsk parkett

 

Holländsk parkett
 

Holländsk parkett är ett mönster som består av 3-4 stavar som möter lika många stavar som ligger 90 grader mot dem. Detta mönster förknippas egentligen mest med 60- och 70-talet men kan ge en liten retro-känsla som kan passa bra beroende på hur resten av lägenheten designas.

 

 

Behandling av trägolv

 

För att golvet ska skyddas och för att uppnå önskad finish, behandlas ofta golv. Det finns flera olika behandlingsmetoder att välja mellan beroende på vilken finish och känsla du vill uppnå.

Valet av behandling beror på hur mycket underhåll man är beredd att utföra och vilket utseende man vill ha. 

 

Traditionella metoder som lut och såpa eller olja ger en autentisk känsla och är trogna sekelskiftets estetik. Modernare metoder som hårdvaxolja och lack behöver mindre underhåll, utan att tumma på finishen, vilket gör det till populära val av behandling av golv i sekelskifteslägenheter. Med golvbehandlingen kan man också påverka tonen/kulören på golvet genom att använda pigment i behandlingen.
 

Hårdvaxolja

 

Hårdvaxolja golv
 

Hårdvaxolja kombinerar fördelarna med både olja och lack, vilket ger ett slitstarkt ytskydd med en naturlig känsla. Det är också lättare att underhålla och reparera än traditionell lack och bevarar träets naturliga utseende samtidigt som det ger bra skydd mot slitage. Hårdvaxolja kan användas neutralt utan pigment, men finns också i olika kulörer som ljus ek och vitpigmenterad.

Lack

 

Lacka golv
 

Lack är också ett populärt val för moderna hushåll tack vare dess hållbarhet och låga underhållsbehov. Det finns i både matt och blank finish, vilket ger flexibilitet i utseende. Lackade golv är mycket motståndskraftiga mot slitage och är lätta att rengöra men kan vara svårare att reparera vid skada jämfört med oljade golv.

 

Lack kan appliceras neutralt utan pigment, men för sekelskifteslägenheter är naturliga och varma toner som honungstoner och ljus ek populära då de framhäver golvets naturliga skönhet och passar den historiska stilen.
 

Olja

 

Olja golv
 

Att olja golv är en traditionell metod som framhäver träets naturliga skönhet och ådring. Oljade golv har en varm, naturlig finish som passar bra i äldre bostäder. Olja kan appliceras neutralt utan eller med pigment för att uppnå känslan av naturlig ek eller de klassiska rödbruna tonerna av på golvet. Denna behandling kräver regelbunden underhållsoljning för att bibehålla sitt skydd och utseende, men det ger en autentisk känsla som är trogen sekelskiftets estetik.
 

Bets

 

Betsa golv
 

En annan metod är att betsa golvet, vilket ofta används för att ändra färgen på golvet innan man applicerar olja eller lack. Bets ger en djup och jämn färg och erbjuder möjlighet att anpassa golvets utseende till en specifik stil eller färgschema.
 

Lut och såpa

 

Lut och såpa golv
 

Golvbehandling med lut eller såpa har använts i århundraden och är en riktigt klassisk metod. Lut ljusar upp träet och ger det en naturligt ljus patina, medan såpa tillför en mjuk yta som är lätt att underhålla. Lutbehandling fungerar inte på ek utan är till för furu eller grangolv. Med detta får du en tidstypisk och rustik känsla, dock kräver det regelbunden såpskurning för att hålla ytan ren och vacker.
 

 

 

Dörrar i sekelskifteslägenhet

 

Originaldörrarna i en sekelskifteslägenhet är ofta tillverkade av massivt trä, är rikt dekorerade likt övriga snickerier i bostaden och är av hög kvalitet. Men de kan behöva lite kärlek för att återfå sin charm från sina glansdagar.

 

Renovering av originaldörrar innebär att man slipar dörrarna för att ta bort gammal färg eller lack, reparerar eventuella skador och sedan behandlar ytan med ny färg eller lack.

 

Ibland är dörrarna dock i så dåligt skick att renovering inte är ett praktiskt alternativ att renovera dem, eller så kanske de tidigare har blivit utbytta mot moderna dörrar som inte passar in i lägenhetens stil. I sådana fall kan det vara aktuellt att byta ut dörrarna mot nytillverkade spegeldörrar som görs i en stil som passar bra in i valet av detaljer i lägenhetens snickerier.

 

 

Dörrbeslag till dörr i sekelskifteslägenhet


Dörrbeslagen är också en viktig del av dörrarnas utseende. Ursprungliga beslag, som handtag, nyckelskyltar och gångjärn, är ofta i mässing eller järn och har en dekorativ utformning. Om dessa beslag är slitna eller saknas kan man ofta hitta ersättningar på antikmarknader eller specialbutiker som säljer byggnadsvårdsprodukter.

 

Att återställa eller ersätta beslagen med tidstypiska delar kan göra stor skillnad för helhetsintrycket.
 

 

Fönster med djupa fönsternischer i sekelskifteslägenhet


Fönster i sekelskifteslägenheter är ofta stora med djupa nischer, vilket ger gott om naturligt ljus och en känsla av öppenhet. Likt resten av bostadens snickerier brukar även fönsternischer vara utsmyckade med träspeglar och andra dekorativa element. Snickerierna i fönsternischer syns extra tydligt när de lyses upp av ljuset från fönster eller från belysning som placeras i fönsternischen. 
 

 

Belysning i sekelskifteslägenhet


Belysning och belysningsarmaturer är viktiga delar av inredningen i en sekelskifteslägenhet. Rätt belysning framhäver de vackra detaljerna och skapar en varm och inbjudande atmosfär. I sekelskifteslägenheter är det vanligt med ljuskronor som hänger från takrosetter i taket, vilket ger ett elegant och tidstypiskt intryck. Vägglampor används också flitigt för att skapa mjuk, indirekt belysning som framhäver väggarnas struktur och detaljer. 

 

Utöver dessa taklampor och vägglampor kompletteras belysningen med klassiska golvlampor och mindre lampor i de djupa fönsternischerna. I kök uppdateras belysningen ofta med inbyggda spotlights under köksskåpen för att ge bra arbetsljus samt dekorativa taklampor som matchar den klassiska stilen. 
 

Det är viktigt att välja armaturer som både kompletterar den övergripande stilen och ger tillräcklig belysning för både matlagning och sociala aktiviteter. Även om belysning och armaturer med klassisk stil används kan få fördelarna med dagens moderna energieffektiva lampor och smidig styrning. Det finns en stor uppsjö av lampor i klassisk stil med dagens moderna teknik, vilket gör det möjligt att kombinera historisk estetik med moderna funktioner. 

 

 

Strömbrytare och eluttag i sekelskifteslägenhet


Val av strömbrytare och eluttag är viktigt för både funktion och design i alla typer av renoveringar, men de är särskilt viktiga i sekelskifteslägenheter. Fel stil på dessa detaljer kan förstöra en annars genomgående vacker sekelskiftesstil. Ursprungligen var eldragningen i dessa lägenheter ofta utanpåliggande eftersom elektricitet i bostaden var en ny teknik kring sekelskiftet. Detta innebar att ledningar drogs utanpå längs väggar och tak och att strömbrytare och eluttag monterades utanpå ytorna. Därtill brukar elsystem ha en livslängd på ca 50 år, vilket gör att man bör renovera hela elsystemet när sekelskifteslägenheten renoveras.

 

Även om lägenheten har renoverats under det senaste århundradet och elen kanske fällts in i väggarna, har det ofta dragits för få eluttag för att uppfylla moderna behov. För att uppnå ett mer autentiskt och stilrent utseende rekommenderas det därför att spåra in elledningar i väggar och tak när lägenheten renoveras. Detta gör det möjligt att få in moderna funktioner utan att kompromissa med den tidstypiska charmen. 

Tillverkare som Schneider Renova och Fontini har elprodukter som kombinerar klassisk design med modern funktionalitet, vilket gör det möjligt att bevara sekelskiftesestetiken samtidigt som man uppfyller moderna krav på komfort och säkerhet. De flesta typer av strömbrytare, även de med klassisk design, kan kombineras med smart styrning.

 

 

Dolda inspacklade högtalare - modern teknik utan att det syns

 

Nu när vi pratar inspårning av elkablar och elaparater så slänger vi med ett till tips. Inbyggda, spacklade och målade högtalare! Det finns riktigt bra högtalare som kan byggas in i väggar och tak och helt döljs genom att målas över. Få modern teknik i bostaden utan att det syns det minsta!
 

 

Kulörer på väggar och snickerier i sekelskifteslägenhet

 

Att välja rätt kulörer för en sekelskifteslägenhet är avgörande för att bevara och framhäva den historiska charmen. Rätt kulörer kan framhäva de vackra detaljerna och skapa en autentisk atmosfär som speglar tidsepokens estetik.


Använd ljusare på väggarna och mörkare på snickerier, det vill säga på dörrar, dörrfoder och golvsocklar och fönsterkarmar, för att framhäva de vackra detaljerna.

 

Ljusa kulörer

 

Ljusare kulörer


Ljust grått: En mjuk, ljusgrå nyans ger ett elegant och sofistikerat intryck som fungerar bra i de flesta rum. Den framhäver stuckaturer och takrosetter utan att överväldiga.

Ljust beige: En varm beige ton är tidlös och harmonisk, perfekt för att skapa en mjuk och inbjudande atmosfär. Den kompletterar trädetaljer och golv vackert.
 

Krämvitt: Ett klassiskt val som ger rummen en ljus och rymlig känsla samtidigt som det framhäver de arkitektoniska detaljerna. Det är en flexibel färg som fungerar bra med andra kulörer.
 

Pastelltoner

 

Pastelltoner
 

Ljusa pasteller: Mjuka pastellfärger som ljusblått, ljusgrönt och ljusrosa var vanliga under sekelskiftet. Dessa kulörer ger en mild och behaglig känsla till rummet och framhäver den tidstypiska stilen.
 

Ljusgul: En ljusgul nyans tillför värme och glädje till rummet utan att vara överväldigande. Den passar bra i kök och vardagsrum.
 

Djupa kulörer

 

Djupa kulörer
 

Mörkgrönt: En djup grön färg skapar en känsla av lyx och elegans och passar särskilt bra i bibliotek eller arbetsrum. Den kontrasterar vackert mot ljusare detaljer och träverk.
 

Mörkblått: En rik, mörkblå nyans ger en sofistikerad och dramatisk känsla, idealisk för sovrum eller vardagsrum. Den ger en djup och lugn atmosfär.
 

Djup röd: En djup röd färg kan ge en klassisk och formell känsla, perfekt för matsalar. Den framhäver trädetaljer och skapar en varm, inbjudande miljö.
 

Naturnära toner

 

Naturnära toner
 

Nyanser av grått och grönt: Färger inspirerade av naturen, som olivgrön, skogsgrön och dämpade gråa toner, fungerar bra i sekelskifteslägenheter och skapar en lugn och harmonisk atmosfär.
 

Terrakotta och jordnära toner: Mjuka, jordnära färger som terrakotta och brunt ger en varm och välkomnande känsla. De harmoniserar med de naturliga trädetaljerna.
 

Tapeter i sekelskifteslägenhet

 

I sekelskifteslägenheter är det vanligt att välja tapeter som speglar den historiska stilen från sekelskiftet. Populära tapetmönster i sekelskifteslägenheter är blommönster, damaskmönster, geometriska mönster, randiga tapeter, historiska motiv och jugendstil (Art Nouveau). Färgerna är jordnära, med toner av grönt, blått, beige, guld och andra naturliga nyanser, för att matcha den tidstypiska stilen. 
 

Blommönster

 

Tapeter med blommönster
 

Detaljerade och invecklade blommönster är mycket populära, ofta med rosor, liljor och andra blommor i mjuka, naturliga färger. William Morris-inspirerade tapeter är ett exempel på detta.
 

Damaskmönster

 

Tapeter med damaskmönster
 

Dessa mönster är symmetriska och ofta i två färger, med en matt bakgrund och ett glänsande, upphöjt mönster. De ger ett lyxigt och klassiskt intryck.

 

Geometriska mönster

 

Tapeter med geometriska mönster

 

Enkla geometriska former som rutor, ränder eller sicksackmönster i dämpade färger.
 

Randiga

 

Randiga tapeter
 

Vertikala ränder är vanliga och kan hjälpa till att skapa en illusion av högre takhöjd. Dessa kan vara enkla eller kombinerade med andra mönster för en mer dekorativ effekt.
 

historiska motiv

 

Tapeter med historiska motiv
 

Tapeter som avbildar historiska scener eller motiv, såsom jakt- eller landsbygdsscener, kan ge en känsla av tradition och arv.
 

Jugendstil

 

Tapeter i Jugendstil (Art Nouveau)
 

Mönster från jugendstilen, med sina svepande linjer och organiska former, är också populära i sekelskifteslägenheter. Dessa mönster är ofta inspirerade av naturen och kan innehålla blommor, blad och slingrande vinrankor.
 

 

Planlösning i sekelskifteslägenheter


Traditionellt var planlösningen i sekelskifteslägenheter gjort med en tydlig rumsindelning där varje rum hade en specifik funktion. Det skiljer sig mycket mot vad som idag ses som en bra planlösning som passar ett modernt liv. Nu för tiden önskas oftast öppen och sammanhängande yta där kök, vardagsrum och matsal integreras för att skapa en ljus och social miljö, med flexibla och effektiva användningar av utrymme samt optimerade förvaringslösningar.


Här är några typiska drag i planlösningen för en sekelskifteslägenhet:

 

Separat kök: Köket var ofta beläget i en separat del av lägenheten, ofta med ett serveringsrum intill som användes för förvaring av mat och porslin.

 

Formellt vardagsrum/salong: Detta rum användes för att ta emot gäster och var vanligtvis elegant inrett.

 

Matsal: En separat matsal fanns ofta, ibland med en serveringsgång som förband den med köket.

 

Sovrum: Sovrummen var avskilda från de sociala utrymmena för att skapa en privat och lugn miljö.

 

Badrum: Badrummen var ofta små och inte lika integrerade i bostaden som i moderna lägenheter.
 

 

Förändra planlösningen i sekelskifteslägenhet

Modern planlösning i klassisk stil

          I kontrast till den traditionella planlösningen i lägenheter från sekelskiftet har moderna planlösningar ofta en mer öppen planlösning.

Detta skapar en känsla av rymd och bättre passa hur man idag använder sitt boende. Med smakfull ändring av planlösningen kan man få ut det bästa av dåtiden och nutiden.
        

Öppna upp planlösningen i sekelskifteslägenhet

          En öppen planlösning innebär att kök, vardagsrum och matsal ofta smälter samman till ett gemensamt utrymmet. Genom att skapa en öppen planlösning kan ljuset flöda fritt genom bostaden, vilket gör den ljusare och luftigare. 

En modern uppgradering som framhäver den alla de fina och traditionella detaljer i sekelskiftetsstilen.
        

Flytta köket för att få öppen planlösning och ett extra sovrum

          För att uppnå önskan om öppen planlösning och samtidigt få ett extra sovrum är det vanligt att köket flyttas till vardagsrummet. Detta innebär dock större ingrepp i golvet och den underliggande konstruktionen.

Att flytta köket innebär noggrann planering och utförande då det innebär att avlopp, vatten och el dras om, i ett ett över 100 år gammalt bjälklag, till nya placeringen av köket.
        

Öka storleken på badrummet

          Traditionellt i sekelskifteslägenheter var badrummen små och hade fokus på att vara funktionella. Idag vill man oftast ha rymliga badrum med lyxiga materialval som gör badrummet till en inte bara funktionell utan också som ett smycke i bostaden. 

Det är vanligt att en vägg flyttas så badrummet blir större på bekostnad av storleken på ett av sovrummen.
        

Sovrum som även fungerar som hemmakontor

          Övriga rum rummen är multifunktionella och flexibla, så att de kan användas på olika sätt beroende på behov. Det extra sovrummet kan också fungera som hemmakontor. 

Moderna planlösningar fokuserar på att använda varje kvadratmeter effektivt, med smarta förvaringslösningar och möbler som integreras i rummen.

Platsbyggda garderober, där även ett skrivbord vävs in, som kläs med liknande snickerier som resten av lägenheten ger bra med förvaring samtidigt som det känns som möbeln alltid stått där.
        

Tänk på bärande väggar när planlösning ändras

          Att en vägg är bärande betyder att det är en del av den bärande konstruktionen i fastigheten och om den tas bort på fel sätt kan innebära risker för rörelser (som kan orsaka sprickor i väggar och tak i hos dig och/eller grannar) eller till och med ras i byggnaden.

I gamla lägenheter finns det inte alltid ritningar av vilka väggar som är bärande.  Det är därför extra viktigt att undersöka väggarna i sekelskifteslägenheter så rätt åtgärder kan göras när väggar rivs. En konstruktör kan undersöka om en vägg är bärande eller inte.

En icke-bärande vägg är sällan ett problem att riva, medan en bärande vägg kan behöva avlastas med en stålbalk eller pelare om den rivs.
        

 

 

 

Inspiration hur vardera rum i sekelskifteslägenheter brukar renoveras

 

 

Köksinspiration i sekelskifteslägenhet

 

När köket i en sekelskifteslägenhet renoveras, flyttas det ofta till vardagsrummet för att skapa en öppen planlösning och frigöra utrymme för ett extra sovrum. Detta innebär att väggar rivs och att avlopp, vatten och el dras om, vilket kan kräva större ingrepp i golvet och underliggande konstruktion. Moderna faciliteter brukar integreras utan att påverka den klassiska stilen genom att bygga in vitvaror bakom köksluckor eller installera vitvaror med en klassisk design men med moderna funktioner. 

 

Köksöar är populärt då det fungerar som både en avgränsning och social yta mellan köket och vardagsrummet i den öppna planlösningen. Ljusa färger är populärt i köket då detaljer i köket sticker ut mer. Belysningen uppdateras med inbyggda spotlights under skåpen och dekorativa taklampor som matchar den klassiska stilen.

 

När placeringen av köket är vald är den stora frågan i köket är såklart: 

Vilken stil ska du ha på köket i din sekelskifteslägenhet?
 

För att verkligen fånga essensen av ett sekelskifteskök så finns det vissa designprinciper och materialval övervägas. Ett autentiskt sekelskifteskök använder ofta material som är typiska för tiden, såsom trä, sten och keramik. Skåpluckor i massivt trä, ofta med profilerade detaljer och klassiska beslag i mässing eller järn, ger en tidstypisk känsla. Bänkskivor i natursten, som marmor eller granit, förstärker kökets eleganta utseende.

 

Tillsammans med välbevarade originaldetaljer som taklister, takrosetter och trägolvet känns det som det nya köket varit en del av lägenheten från start. För att uppnå den känslan är det viktigt att köket passar perfekt in inte bara i stil utan och passform. Väggar i sekelskifteslägenheter är sällan helt raka så ett platsbyggt kök är att föredra för att parera sneda väggar och hörn utan att tumma på passformen. Att bygga upp överskåpen i köket hela vägen till taket och låta rummets stuckaturer fortsätta längs med där köket möter taket ger också en extra hög känsla av att köket är en naturlig del av rummet.
 

Även fast de flesta köksstilar kan passa in, antingen som en genomgående stil med resten av lägenheten eller som en kontrast, så är det några typer av köksstilar som är populärast för sekelskifteslägenheter.
 

Klassiskt lantkök

 

Klassiskt lantkök
 

Ett klassiskt lantkök med sin rustika stil var vanligt under sekelskiftet. Dessa kök har skåp med spegelluckor och öppna hyllor som visar upp porslin och glas. Vitrinskåp med glasdörrar är också typiska inslag, vilket ger en inbjudande och hemtrevlig känsla. Materialvalet med massivt trä spelar stor roll i denna stil. Träet är ofta målat i ljusa färger som vitt, kräm eller pastelltoner, vilket bidrar till en ljus och luftig atmosfär.


Porslinsknoppar och klassiska beslag i mässing eller järn pryder skåpen och lådorna, vilket förstärker den traditionella känslan. Kakel i små fyrkantiga plattor, gärna med mönster, används ofta som stänkskydd och bidrar till kökets autentiska utseende. Det klassiska lantköket är inte bara estetiskt tilltalande utan också praktiskt, med gott om förvaring och arbetsyta som gör matlagningen till en njutbar upplevelse.
 

Elegant herrgårdskök

 

Elegant herrgårdskök


Ett elegant herrgårdskök utstrålar lyx och sofistikering, med en design som hämtar inspiration från stora herrgårdar och slott. Här är fokus på stora, robusta möbler och detaljerade snickerier som ger köket en imponerande och tidlös karaktär. Skåpluckorna är ofta profilerade och kan vara målade i djupa, rika färger som mörkblått, grönt eller grått. 

 

Bänkskivorna är ofta av marmor eller granit. Klassiska handtag i mässing eller nickel kompletterar skåpen och ger en touch av förfining. För att förstärka den herrgårdslika känslan används ofta paneler och dekorationslister på väggarna och taket i köket, vilket vanligen annars hittas mest i vardagsrum och matsalar. Stänkskyddet kan vara gjort av mönstrat kakel som matchar kökets stil.

 

Det eleganta herrgårdsköket är en perfekt blandning av praktisk funktionalitet och skönhet, perfekt för dem som vill ha ett kök som är hjärtat i en sekelskifteslägenhet som genomgående har inspiration från de mer lyxiga delen av sekelskiftetsstilen.
 

Industristil med klassisk touch

 

Industristil med klassisk touch
 

Industristilen med en klassisk touch kombinerar råa material och robust design med eleganta detaljer från sekelskiftet. Denna stil är perfekt för den som vill ha ett kök som känns både modernt och tidlöst. I industristilen är material som rostfritt stål, trä och betong centrala, vilket ger köket en robust och rå estetik. Trädetaljer kan vara mörkbetsade eller naturligt åldrade, vilket ger en varm kontrast till de mer industriella inslagen. 
 

Exponerade rörledningar och metallhyllor förstärker den industriella känslan, medan klassiska element som profilerade lister och dekorativa beslag tillför en touch av elegans. Belysningen är ofta en blandning av industriella lampor, som hängande glödlampor eller metallskärmar, och mer traditionella ljuskällor som kompletterar den klassiska stilen. Detta kök ger en dynamisk och intressant miljö, där modernitet möter historia på ett harmoniskt sätt.
 

 

Vitvaror i klassisk stil 
 

För ett kök i klassisk design i en sekelskifteslägenhet brukar man välja vitvaror som går i samma stil, eller dölja dem bakom skåpluckor. Kyl, frys och fläkt kan byggas in bakom skåpluckor, men det är svårare med spis och ugn. För spis och ugn finns det modeller som har en klassisk design utan att tumma på moderna funktionaliteter.
 

 

Badrumsinspiration i sekelskifteslägenhet


Vid renovering av badrummet i sekelskifteslägenheter brukar man göra det större genom att ta plats från ett angränsande rum. Moderna duschar, vägghängda toaletter och golvvärme installeras. Det finns många fina tidstypiska vägglampor med fast installation att välja mellan som ger både bra belysning vid spegeln samtidigt som de är fina inredningsdetaljer.

 

Natursten är populärt att använda på golv och väggar för en lyxig känsla. Men det är även vanligt med målade väggar, eller med bröstning och målat ovanför, och att bara väggarna i duschen kläs med sten eller klinker. Natursten är dyrt så målade väggar är ett bra sätt att spara pengar samtidigt som man får en mjukare känsla i badrummet utan att tumma på stilen. Det finns såklart även kakel och klinker som passar bra om man inte vill ha natursten. 

 

 

Inspiration för WC i sekelskifteslägenhet


Ofta har större sekelskifteslägenheter en separat WC. För att spara utrymme brukar en vägghängd toalett och litet handfat installeras. Likt i badrummet och hallen passar det bra med natursten på golvet, men då WC inte har dusch kan man göra till exempel bröstning och tapet så det smälter in bättre med resten av lägenheten och ger den lilla WC'n karaktär.

 

Passa på att ta vara på takhöjden genom att bygga in smart förvaring på höjden, till exempel ovanför vägghängda toaletten. I ett litet rum som WC’n som dessutom inte har fönster så är det extra viktigt med bra belysning, till exempel med samma vägglampor som i badrummet för att skapa en sammanhängande stil.
 

 

Sovrumsinspiration i sekelskifteslägenhet


Vid flytt av köket till vardagsrummet skapas ofta ett extra sovrum där köket tidigare var, även om det ibland tas lite av storleken på ett av sovrummen i förmån för större badrum. Sovrummen brukar vara där det passar bäst att bygga in förvaring.

 

Med platsbyggda garderober i sovrummet i samma stil som snickerierna i resten av lägenheten så smälter de in bra samtidigt som en kreativt utformad garderob kan ha integrerat skrivbord så ett sovrummet också fungerar som hemmakontor.

 

Inspiration för vardagsrummet i sekelskifteslägenhet

 

Vardagsrummet renoveras ofta genom att sammanvävs med köket och matsalen för att skapa en öppen planlösning. Väggar rivs för att skapa en större, ljusare yta. 


Väggarna kläs med vackra snickerier såsom höga golvsocklar, bröstning och dekorlister. Dekoren på väggarna fångas upp med motsvarande stuckaturer och takrosetter i matchande utformning.


Belysningen är en kombination av taklampor från takrosetter, golvlampor och bordslampor för att skapa en varm och inbjudande atmosfär.

 

 

Inspiration för matsalen i sekelskifteslägenhet
 

Matsalen var traditionellt ett rum, likt vardagsrummet, som var rikligt utsmyckat med vackra snickerier. När sekelskifteslägenheter renoveras idag blir ofta matsalen en del av den öppna planlösningen tillsammans med köket och vardagsrummet, och därmed får samma genomgående utsmyckning med snickerier genom hela den delen av lägenheten.

 


 

 

Inspiration för hall i sekelskifteslägenhet

 

När hallen renoveras brukar det vara för att göra den mer välkomnande och praktisk. Inbyggda skåp och garderober sätts in för att utnyttja utrymmet bättre. En klassisk tidstypisk hatthylla från sekelskiftet smälter in bra, men en platsbyggd möbel ger bättre förvaringsmöjligheter.

 

Den gamla elcentralen i lägenheten brukar vara ett tråkigt inslag i den annars fina hallen. Med en genomtänkt hallmöbel kan elcentralen gömmas undan. Golvet är bra att ha i ett slitstarka material som natursten, som också smälter ihop fint med naturstenen i badrummet och WC. Natursten som möter ett vackert trägolv där hallen möter rummen innanför är en fin detalj som gör att hallen stilmässigt kompletterar resten av bostaden.
 

 

 

Process för renovering av sekelskifteslägenhet


Som vi lärt oss i denna guide kräver renovering av sekelskifteslägenhet extra noggrann planering och uppmärksamhet på detaljer för att bevara den historiska charmen samtidigt som man integrerar moderna bekvämligheter. Med all kunskap du nu gått igenom är du redo att börja planera utförandet av renoveringen av din sekelskifteslägenhet!

 

 

Utvärdering av skicket på lägenheten

 

Innan renoveringen börjar är det viktigt att göra en grundlig utvärdering av lägenhetens nuvarande skick. 
 

Konstruktion och hållfasthet

 

Konstruktion och hållfasthet
 

Först och främst behöver man kontrollera den strukturella integriteten genom att leta efter sprickor i väggarna, sättningar i golvet eller andra tecken på strukturella problem som kan påverka byggnadens stabilitet. Att ta reda på vilka väggar som är bärande är viktigt att göra om man planerar att ändra planlösningen.
 

El-, vatten- och avloppssystem

 

El-, vatten- och avloppssystem

 

Därefter behöver el-, vatten- och avloppssystemets skick kontrolleras. Ofta har det lappats och lagats genom åren och är nu en blandning av gamla och nya komponenter. För el, vatten och avlopp är det verkligen principen “svagaste länken” i respektive system som gäller, med katastrofala följder när det brister.

 

I äldre fastigheter såsom sekelskifteslägenheter behöver ofta dessa system uppgraderas för att uppfylla moderna standarder och säkerhetskrav. Ibland kan det dock vara svårt att se detta innan rivning sker och om det visar sig vara i dåligt skick är det viktigt att passa på att byta dessa när man kommer åt det i samband med till exempel badrumsrenoveringen eller flytt av köket. 
 

Inventera originaldetaljer

 

Inventera originaldetaljer

 

Slutligen bör lägenhetens alla originaldetaljer inventeras, såsom dörrar, fönster, golv, stuckaturer och kakelugnar, eftersom dessa ofta är värda att bevara och restaurera för att bibehålla den historiska karaktären. 
 

 

Tillstånd och regler
 

För alla typer av renoveringar är det viktigt att se till att man följer regler och har rätt tillstånd. För renovering av sekelskifteslägenheter finns det ofta även ännu hårdare krav som är viktiga att tänka på.
 

Bygglov

 

Bygglov 
 

Kontrollera om din renovering kräver bygglov. Detta gäller särskilt om du planerar större ingrepp som påverkar byggnadens struktur.
 

Konstruktion

 

Konstruktion
 

I äldre fastigheter saknas det ofta ritningar som visar bärande väggar, vilket kan komplicera planeringen. Se till att detta undersöks noggrant för att undvika oväntade problem under renoveringen.

 

Kulturhistoriskt skydd

 

Kulturhistoriskt skydd (K-märkt)
 

Om fastigheten är k-märkt eller har annat kulturhistoriskt värde, måste du följa särskilda regler för att bevara dess historiska karaktär.
 

Bostadsrättsföreningen

 

Bostadsrättsföreningen
 

Se till att informera och samarbeta med din bostadsrättsförening. Att han sin bostadsrättsförening informerad och på en sida i renoveringen underlättar mycket. Att också informera grannar om att en renovering planeras att göras, hur det påverkar dem och tidsplaner hjälper till att hålla grannarna glada även när renoveringen pågår.

 

 

Planering och tidsplan för renoveringen
 

När utvärderingen av lägenhetens skick är gjord, tillstånd är godkända, regler som behöver följas är tydliga och förväntningarna om önskat resultat är satta så det dags för att planera utförandet.

 

En detaljerad renoveringsplan inkluderar alla moment, från rivning till sista penseldraget och besiktning, som ska göras för att uppnå önskat resultat. Denna plan ska specificera vilka delar som ska bevaras och vilka som ska bytas ut eller restaureras. Dessa moment läggs ut över en tidslinje, med hur olika moment förhåller sig till varandra, vilket bildar en tidsplan. Till denna tidsplan läggs även alla material som ska in i projektet inklusive leveranstider och leveransdatum. 

 

För alla renoveringar är det viktigt att ha en tidsplan som har en viss flexibilitet för att hantera oförutsedda händelser, och för renoveringar av sekelskifteslägenheter är det extra viktig för att vara redo för förutsättningarna som hittas när det börjar rivas i de gamla väggar, tak och golv.

 

En realistisk, detaljerad och genomtänkt tidsplan är även ett bra underlag för att säkerställa att alla i projektet har förståelse av vad för förväntningar som finns på dem, dig som beställare och övriga involverade i projektet.

 

 

Utförandet av att renovera en sekelskifteslägenhet
 

Nu är det äntligen dags att dra igång själva utförandet av renoveringen enligt den tidsplan som är satt!
 

Förberedelser

 

Förberedelser och etablering 

 

Innan själva renoveringen påbörjas är det viktigt att skydda och bevara originaldetaljer och möbler som inte ska renoveras. Till exempel gäller det att täcka golv och fönster med skyddsplast och säkerställa att arbetsytorna är fria och säkra. 

 

Efter täckningen hämtas alla maskiner och verktyg som behövs under renoveringen. Det gäller att tänka till vart allt ställs så de blir ett bra arbetsflöde i linje med planeringen samt att det finns utrymme att ställa materialleveranser som kommer under projektets gång.

 

En dåligt planerad renovering riskerar att slösa mycket tid på att flytta runt saker i lägenheten, så det gäller att göra rätt från början.
 

Rivning

 

Rivning

 

Rivningen inleds med att riva de saker som ska tas bort, så som innerväggar vid förändring i planlösningen, gamla köket och badrummet.

 

Om det är bärande väggar som rivs är det viktigt att de görs på rätt sätt för att det ska vara säkert för både fastigheten, dig och hantverkarna. Vissa saker som ska behållas kan behöva rivas för att komma åt bakom. Då gäller det att riva mycket försiktigt så det kan återställas efteråt.

 

Efter rivningen är det vanligt att renoveringsplanen förändras något när förutsättningarna visar sig. Kanske ser man att en bättre lösning går att genomföra eller att en planerad lösning inte går att göra på grund av ovanliga förutsättningar.
 

Strukturella åtgärder

 

Strukturella åtgärder
 

Eventuella strukturella problem, såsom sättningar i golv eller rivna bärande väggar, åtgärdas först. Det är viktigt att säkerställa att byggnaden är stabil och att inga ytterligare skador kan uppstå under renoveringsprocessen.
 

Besiktningar

 

Löpande besiktning och kvalitetskontroll
 

Under hela renoveringsprocessen genomförs löpande besiktningar och kvalitetskontroller för att säkerställa att arbetet utförs enligt plan och uppfyller de högt ställda kvalitetskraven.

 

Efter rivning och åtgärder för att säkra att konstruktionen är säker är det dags för första delbesiktningen. Sedan görs besiktningar efter alla delar som till exempel ändring av planlösningen, installationer och ytskiktsarbeten. Kontroller är extra viktigt vid moment som är svåra att justera i efterhand.

 

Vissa delar av löpande besiktningar görs av hantverkarna tillsammans med projektledaren medan vissa även involverar dig som kund för att säkerställa att det blir som du tänkt det. Renoveringar är komplexa och det är ofta att det under projekt kommer idéer från både dig som kund och från projektledaren.

 

Dessa besiktningar under projektets gång är också utmärkta tillfällen att ta en kort paus i renovering för att justera planerna utefter dessa nya idéer, ta beslut och kicka igång nästa steg i renoveringen.
 

Planlösning

 

Uppbyggnad av innerväggar för ny planlösning

 

Nya innerväggar byggs för att skapa önskad planlösning. Ofta ska det dras el och ibland vatten samt avlopp i väggarna, så i de fallen lämnas de nya väggarna öppna på ena sidan så dessa installationer kan göras innan väggarna stängs igen. De nya väggarna isoleras för att skapa bättre ljudisolering mellan rummen i lägenheten.
 

Installationsarbete

 

Installationsarbeten
 

El-, vatten- och avloppssystem dras om för att passa nya planlösningen eller byta ut delar som är för gamla. Beroende på skick och åtkomlighet på nuvarande system byts allt ut eller bara de delar som behöver dras till nya ställen i lägenheten. Det är viktigt att dessa installationer uppfyller moderna säkerhetsstandarder. När gamla och nya system blandas är det extra viktigt att hålla tungan rätt i mun så det blir säkert och hållbart.

 

Vid större renoveringar är det ett bra tillfälle att fälla in kablar och rör så att de blir osynliga, vilket ger ett snyggare och mer autentiskt utseende. Det är mycket viktigt att el- och vatteninstallationer utförs av certifierade elektriker och rörmokare för att det ska utföras rätt och att försäkringar ska gälla.

 

Oavsett om en helrenovering eller delrenovering görs av el-, vatten- och avloppssystem är det viktigt att tänka till noggrant så att allt dras fram till rätt plats då det är tidskrävande att ändra senare under projektet.
 

Restaurering

 

Restaurering av originaldetaljer
 

Originaldetaljer som sitter kvar eller har sparats från rivningen renoveras och sätts tillbaka. Traditionella material och metoder används för att bibehålla den historiska känslan. Det kan vara till exempel att kakelugnen repareras, stuckaturer renoveras och att ett gammalt trägolv slipas och behandlas 
 

Ytskikt

 

Ytskikt

 

Om ett nytt golv ska läggas görs det oftast för sekelskifteslägenheter före målningen då de stora snickerierna som oftast byggs i dessa lägenheter gör det svår att lägga golvet efter, samt att dessa snickerier ska målas i samband med målningen av väggar och tak. Detta till skillnad från renovering av lägenheter med mindre snickerier som inte ska målas, där golvet ofta läggs efter målningen.

 

Underarbetet på väggar, tak, stuckaturer och snickerier görs noggrant för att ge ett fint underlag för att sedan målas. Speciellt när äldre och nyare material blandas, som det ofta blir vid renovering av sekelskifteslägenheter, är underarbetet extra viktigt för att det ska bli snyggt och hålla över tid.

 

För badrummet betyder detta att tätskiktet görs och kläs med valt ytskikt, som till exempel natursten, klinker eller målat.
 

Kök och garderober

 

Kök och fasta/platsbyggda garderober/möbler


När väggar är byggda enligt nya planlösningen, el och VVS är draget och ytskikten är fina så är det dags att installera kök, garderober och andra fasta möbler. Ofta kan vissa modifikationer behöva göras till kök och fasta möbler för att det ska bli helt platsbyggt utefter de förutsättningar som skapats vid renoveringen. I vissa fall görs viss målning efter installation för att det ska se extra platsbyggt ut.
 

El- och vattenarmaturer

 

Installation av el- och vattenarmaturer
 

Nu börjar vi närma oss slutet på renoveringen och det är dags att installera fasta delar så som till exempel eluttag, strömbrytare, belysning, kranar, handfat och vitvaror. 

 

På hantverksspråk kallas det komplettering, just därför att det är den sista kompletteringen som görs som avslut på renoveringen.
 

Avetablering

 

Avetablering och städning
 

Nu är renoveringen klar! Det enda som återstår är att ta bort alla maskiner och verktyg och avtäcka ytorna som skyddats. Första steget i renoveringen kallades etablering där nu motsvarande, men omvänt, kallas för avetablering.

 

Städning görs för att det ska var fint när du kommer hem till din nyrenoverade lägenhet, men också för att det ska vara säkert då damm och småskräp kan skada både ytskikt och människor om det lämnas kvar.

 

Slutbesiktning

 

Slutbesiktning och kvalitetskontroll
 

När renoveringen är färdig genomförs en slutbesiktning. Alla delar av renoveringen granskas noggrant för att säkerställa att arbetet är utfört enligt plan, uppfyller alla kvalitetskrav och att det blev precis så bra som du hade hoppats på. Eventuella brister eller fel åtgärdas innan projektet avslutas. 

 

Slutbesiktningen är också ett tillfälle att dokumentera allt arbete som har utförts, vilket är värdefullt för framtida underhåll och försäljning.
 

Underhåll

 

Underhåll och skötsel
 

Med en nyrenoverad lägenhet är det extra viktigt att vara noggrann med underhållen för att den nyrenoverade känslan ska bestå och för att lägenheten åldras med värdighet efter sitt ansiktslyft. Detta inkluderar skonsam rengöring och behandling av ytor utefter respektive materials underhållsschema. 

 

Det är också viktigt att ha ögon öppna lite extra för eventuella fel som uppstått vid renoveringen men inte synts på slutbesiktningen.
 

Daniel Lindgren

Skrivet av Daniel Lindgren

Daniel Lindgren är uppvuxen i hantverksbranschen. Han har gjort resan från att jobba som hantverkare till att arbeta som projektledare och med ledningsgruppen på ett av Sveriges största hantverksföretag. Med den erfarenheten grundande han Dryft och leder nu över 100 duktiga snickare, elektriker, målare, plattsättare och rörmokare.